15 en 16 december Tuinadviesdag: Thema Sfeer

15 en 16 december Tuinadviesdag: Thema Sfeer

Sfeer in de tuin, hoe kunnen we ervoor zorgen dat een tuin een verlengstuk wordt van onze woonkamer en zetten we de juiste stappen naar een buitenkamer? Zoals wij vaak zeggen, van een verharde binnenplaats naar een relaxte buitenruimte.

Op 15 en 16 december is ons Tuin Inspiratie Centrum geopend in het teken van sfeer in de tuin. Op deze dagen zullen onze specialisten aanwezig zijn om jou advies te geven over de mogelijkheden in jouw tuin. Daarnaast zullen er voorbeelden staan zodat je kan zien hoe verschillende elementen de sfeer in een tuin beïnvloeden.

Er zijn verschillende onderdelen die bijdragen aan een sfeervolle tuin. De grootste bijdragers hier zijn vuur, verlichting, kleurgebruik en decoratiematerialen.

Tuin sfeer

Vuur, een van de grootste sfeermakers in de tuin

Vuur geeft letterlijk en figuurlijk een warm gevoel. Vuur kunnen we op verschillende manieren toepassen in een tuin. Als eerste is het leuk om met kaarsen te werken. Hang een paar mooie windlichten aan de schutting of plaats er eentje op de eettafel buiten in de tuin. Ben niet te zuinig en kies wel voor een paar mooie grote exemplaren waar meerdere kaarsen in kunnen. Grotere vuren in de tuin geven naast sfeer ook warmte en verbinden mensen met elkaar. We denken dan vaak aan een vuurkorf, maar eigenlijk is dat niet geschikt voor in de tuin. Een vuurkorf geeft veel rommel en de kleding stinkt vaak na een avondje stoken. Kies je voor gemak, maak dan de keuze voor een gashaard. Deze werkt altijd meteen en hiervoor heb je de minste voorbereiding nodig. Een openhaard of een houtkachel in een overkapping geeft wel de meeste sfeer van allemaal.

Creëer sfeer met verlichting

Met verlichting in een tuin kunnen we enorm veel sfeer maken. De eerste stap die we moeten maken is dat alle felle verlichting uit de tuin verwijderd moet worden. Tuinlampen die de gehele tuin in eens verlichting zijn praktisch, maar dragen totaal niet bij aan de sfeer. Kies als eerste de verlichting uit met de juiste ledkleur. Niet te koud, maar ook niet te warm licht. Ga dan aan de slag met verschillende soorten lampjes. Een paar op de wanden van de tuin of de overkapping, een aantal spots om elementen mee uit te lichten en een aantal kleine staande lampen. Hoe kleiner de lampjes zijn, hoe mooier de totale sfeer gaat worden. Plaats gerust een aantal kleine spotjes op een rij in een lange plantenbak.

Maak boven de eettafel in de tuin een mooie pergola, hang daar een mooie lamp aan en je krijgt een hele mooie setting. Laat diezelfde lampen terug komen onder de overkapping en je krijgt snel het gevoel van een complete buitenkamer.

Durf af te wijken van de standaard kleuren

Veel overkappingen en buitenkamers worden geplaats in de originele houtkleuren. Dat geeft wel meteen een natuurlijke uitstraling, maar het kan nog veel mooier. Om meer sfeer te creëren is het leuk om de overkapping of buitenkamer te voorzien van een aantal mooie kleuren gecombineerd met de natuurlijke houtkleur. Geef de planken van het plafon een mooie taupe kleur en de planken van de wanden bijvoorbeeld een taupelight kleur.

Plaats een paar mooie grote potten op het terras in een mooie kleur, anders dan wit of zwart. Stem de kleur goed af met de andere kleuren in de tuin. De tuinmeubels kies je in een rustige basiskleur en breng het met de kussens op de juiste kleur.

Als laatst ga je de tuin verder decoreren

Als alle basis elementen in de tuin klaar zijn en goed om elkaar afgestemd zijn dan is het tijd om de tuin verder te decoreren. Plaats een paar leuke kleine bloempotten op tafel en hang een paar leuke plantenbakken aan de wanden van de tuin. Kies daarnaast voor wat leuke beelden die op verschillende plakken in de tuin kunnen staan. In een overkapping kun je mooi aan de slag gaan met woonaccessoires die ook binnen in huis gebruikt worden. Een leuk bijzet tafeltje, mooi schilderij aan de wand en plaats er een leuk dressoir bij.

Wil je graag persoonlijk advies over de mogelijkheden in jouw tuin of graag voorbeelden zien waarin bovenstaande opties worden toegepast. Kom dan naar ons Tuin Inspiratie Centrum op 15 en 16 december, vrijdag 15 december van 09:00 tot 17:00 en zaterdag van 09:00 tot 16:00.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!Chat openen
1
Kunnen we je ergens mee helpen?
Hallo,
Kunnen we je helpen?