Tuintips april

Tuintips april

 

Plantenborders

De bloemen van de uitgebloeide tulpen en narcissen kun je afknippen. Laat wel het blad staan. Dat zorgt namelijk voor de voeding van de bol voor het volgend jaar. Eenjarigen kunnen aan het einde van de maand de grond in. Let wel op dat er zeker geen nachtvorst meer komt.

Wanneer je de borders onkruidvrij maakt, verwijder dan altijd nog het schoffelafval. De nachten zijn nog vochtig en het onkruid zal weer zo aangroeien.

Groenblijvende hagen en andere beplanting met kluit en kale wortel kunnen nog steeds geplant worden. Voor groenblijvende beplanting is het voorjaar ook zeker de beste tijd.

 

Snoeien

De kroon van bolbomen (acacia en catalpa) mag tot 20 cm op de stam worden terug gesnoeid.

Kweeperen en mispel worden in april gesnoeid. Dit geld voor zowel jonge als oude bomen.

Vanaf half april mogen alle fruitsoorten (prunus) gesnoeid worden.

Bij (her)planten van fruitbomen haal je in het eerste jaar de bloesem eraf. Die zorgt voor een ongewenste groeiremming. De bomen zullen beter aanslaan als je de bloesem verwijdert.

Vorstgevoelige heesters zoals Buddleya (vlinderstruik) en sommige soorten Syringa mogen nu ook worden gesnoeid. Snoei een Buddleya zo’n 20 cm boven de grond af. Zo kan hij goede nieuwe scheuten maken.

Voorjaarsbloeiende heesters kun je het beste direct na de bloei snoeien. Je houdt dan een mooie struik. Enkele voorbeelden van soorten zijn: Forsythia, Ribes en Clematis.

Halfheesters zoals lavendel snoei je terug tot boven het oude hout. Wanneer je te diep terugsnoeit tot op het oude hout en er geen slapende ogen meer op zitten, dan kunnen de planten niet meer uitlopen. Snoei daarom enkel terug als je vanonder nieuwe scheutjes op de takken ziet. De lavendel kan zich zo verjongen en zo behoud je een mooie volle jonge struik.

 

Gazon

In veel gazons zijn nu de sporen van afgelopen winter zichtbaar en vele hebben last van sneeuwschimmel. Sneeuwschimmel wordt actief wanneer het gazon voor een langere tijd bedekt is met een pak sneeuw. De schimmel uit zich in gele plekken waar geen gras meer groeit. Voor herstel van het gazon krab je het dode gras goed uit het gazon. Bezaai de kale stukken met graszaad en bemest het gazon. Als de grasmat niet meer egaal is, dan komt dit door de snellere groei van het Engels raaigras. Deze soort is sterker en groeit als eerste aan. Rol het gazon met een goede rol aan en de hoogteverschillen worden een stuk kleiner.

Bij droog weer kun je het gazon verticuteren. Let wel op dat je een nat gazon nooit mag bewerken met een verticuteermachine.

Heb je het gazon nog niet bemest, dan is het nu echt de hoogste tijd om daarmee te starten. Neem voor de bemesting van gazon een meststof die is opgebouwd uit organische meststoffen. Deze zorgen voor een goed bodemleven in de grond. Veel mensen bemesten het gazon te weinig. Dan moeten ze te veel maaien, denken ze. Neem je een goede organische bemesting, bijvoorbeeld van DCM, dan krijg je een rustige constante groei en een mooie donkergroene grasmat. De levensduur van de grasmat wordt met goede bemesting vele malen verlengd.

Denk eraan dat je bij de eerste maaibeurten je maaimachine hoger afstelt dan normaal. De juiste hoogte bij de eerste maaibeurten is ongeveer 5 cm. Dat voelt misschien erg hoog, maar het bevordert de stevigheid van de grasmat. Wanneer je al een aantal keer gemaaid hebt, stel je de grasmaaier in op een hoogte van ongeveer 3 cm. Als je korter maait, krijg je al snel mosvorming.

Als de gemiddelde temperatuur boven de 10 graden ligt, kun je ook een nieuw gazon inzaaien.

 

Beplanting

We kunnen nog steeds hagen en bomen planten. Tot eind april kunnen we hiermee voorruit. Geef de nieuwe aanplant wel voldoende en regelmatig water.

De hagen kunnen worden voorzien meststoffen. Neem een korrelbemesting en strooi deze langs de haagvoet.

Vaste planten kunnen deze maand nog gescheurd en verplant worden. Als ze enkele jaren oud zijn, beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Haal daarom de vaste planten eens in de drie jaar uit de grond en trek of snij de jongste en groeikrachtigste planten aan de rand los en gooi het middelste deel weg. Plant de jonge scheuten opnieuw in de tuin en voorzie ze van de nodige bemesting. Let wel op dat de nieuwe planten voldoende water krijgen

 

Vijver

De waterlelie kun je voorzien van een nieuw extra laagje klei. Dit kun je gewoon aanbrengen boven op de mand. De vissen zullen wanneer het weer wat warmer wordt vaker naar boven komen, voer ze alvast een beetje bij.

De vijverpomp kan weer uit de schuur gehaald worden en in de vijver geplaatst worden. Heb je een uv-lamp voor in de vijver? Vervang hem dan deze maand. Een uv-lamp gaat maar maximaal één jaar mee.

 

Inspiratie

Voor veranderingen in je tuin of zelfs een complete nieuwe tuin is het heel belangrijk om te weten wat je precies wilt en welke sfeer bij je past. Als je niet weet wat je wilt, weet je ook niet wat je gaat maken en weet je zeker niet wat het eindresultaat zal zijn. Een goede voorbereiding is het belangrijkste van de verandering.

De tuinen van Appeltern zijn een goede inspiratiebron om ideeën op te doen, maar ook op internet vind je tegenwoordig de prachtigste voorbeelden. Weten waar? Vraag naar de mogelijkheden.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!