Tuintips december

Tuintips december

 

Als de winter vroeg is begonnen, schuiven de werkzaamheden op naar een later tijdstip. Wanneer de tuin bedekt is met een laag sneeuw, laat hem dan met rust. Laat je de tuin niet met rust, dan zie je in het voorjaar de sporen in het gazon als de sneeuw is verdwenen. Je brengt meer schade aan, dan dat je goed doet.

 

Plantenborders

De bodem in de plantenborders kan licht omgewerkt worden wanneer het niet vriest. Dit brengt lucht in de grond en verbetert de afwatering.

Bij de struikrozen kun je een bergje zand tegen de stam aanbrengen (= aanaarden) ter bescherming van de entplaats.

In de plantenborders kun je nu ook compost verwerken die zorgt voor een goede humusrijke structuur. Dit biedt meteen bescherming tegen vorst in de grond voor het wortelgestel van de plant.

Laat siergrassen nog staan tot het voorjaar. De planten hebben een mooi silhouet, zeker als er sneeuw of rijp op ligt. Je kunt de grassen knippen in het voorjaar.

 

Snoeien

De komende maanden kunnen de bomen, heesters en fruitbomen gesnoeid worden als ze al meer dan een jaar op hun plek staan.

Snoei de beuken- en haagbeukenhagen als ze te groot zijn geworden. Doe het ene jaar de ene kant het volgende jaar de andere kant.

De beste tijd om de druivenstruik te snoeien, is eind december. De druif is dan geheel in rust. Als het vriest of als er vorst op komst is, stel dit dan even uit. Snoei de zijscheuten van de druif tot op twee knoppen van de hoofdstengels.

 

Gazon

In het gazon groeien de grasplantjes nauwelijks meer en dat geeft de verschillende mossoorten de kans om zich te vermeerderen. Laat het mos gewoon doorgroeien en behandel deze in het voorjaar.

Als het gras bevroren is, loop er dan nooit overheen. Dit beschadigt de grasplanten.

 

Bestrating

Door regen kan veel bestrating van beton groen uitslaan. Deze kun je goed schoonmaken met Dimanin Blauw. Of wacht totdat er een laag sneeuw overheen ligt. De sneeuw ruimt de algen ook op. Heb je een hekel aan de groene aanslag, kies dan eens voor een andere soort bestrating. Gebakken klinkers en natuursteen hebben er veel minder last van.

 

Strooizout

Wanneer het pad naar de voordeur of de oprit bedekt is met een laagje sneeuw, dan worden er vaak kilo’s zout gestrooid om de weg naar het huis weer vrij te maken. Let er op dat het zout niet in de beplanting komt. Veel planten kunnen absoluut niet tegen zout en zullen dan ook in het voorjaar sterven.

Verwijder liefst meteen na de sneeuwval de sneeuw. Het is belangrijk om de sneeuw niet aan te laten rijden.

 

Vijver

Verwijder het blad uit de vijver en breng een ijsvrijhouder aan. Die zorgt ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in het water kan komen. De ijsvrijhouder kun je zelf maken door een bosje stro rechtop te zetten of je kunt ze kant-en-klaar kopen in het tuincentrum.

De vijverpomp die je uit de vijver hebt gehaald kun je een goede onderhoudsbeurt geven. Zo kun je de rotor ontkalken met azijn of een licht ontkalkmiddel. Laat hem na het ontkalken goed drogen en smeer de rotor in met een smeermiddel, maar niet met smeerolie. Zet de pomp droog weg tot aan de lente.

Het net van de vijver mag ook worden verwijderd. Het blad is nu wel van de bomen af.

Mocht je een gat in het ijs willen maken, doe dit dan met kokend water. Kap zeker geen gat met een bijl of ander voorwerp in het ijs. Dit zorgt voor trillingen in het water waar de vissen van schrikken, vaak met een dodelijke afloop tot gevolg.

 

Kerstbomen

Een kerstboom met kluit kun je na de kerst in de tuin planten. Bedenk wel dat je niet iedere boom met kluit in de tuin kunt planten. Kies een boom met een goede vaste grote kluit of neem een boom die in een pot is gekweekt.

Plaats eerst de boom een week in de schuur, zodat hij aan het temperatuursverschil van buiten naar binnen kan wennen. Wanneer de boom weer naar buiten gaat, plaats hem dan ook eerst in de schuur. Plant de boom met vorstvrij weer in de tuin en geef hem regelmatig water tegen verdroging.

 

Nog wat winterklusjes

Naast de wintertips die in de tuintips van november staan vermeld, hebben we nog wat klusjes:

  • Controleer regelmatig de potten die buiten staan. Als er water in de pot blijft staan, kan hij onverhoopt toch kapot vriezen. Het komt vaak voor dat de gaatjes onderin verstopt raken en zodoende de hele pot vol komt staan met water.
  • Wanneer er veel sneeuw is gevallen, maak dan de takken van de coniferen of wintergroene heesters schoon. Door het vele gewicht kunnen ze afbreken.
  • Maak alvast de vogelhuisjes schoon en leeg. Dit is een mooi klusje voor in de winter. In het voorjaar kan er dan meteen een nieuw nestje in gemaakt worden.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!