Tuintips februari

De laatste winterwerkzaamheden

 

Februari is de laatste maand om nog echte winteronderhoudswerkzaamheden uit te voeren. De tuin is nog in ruste en er kan nog het een en ander gesnoeid worden. Hou wel goed het weer in de gaten, voordat je het weet in februari schiet de temperatuur omhoog en gaan de planten uit lopen. Laat ondanks dat het weer al beter wordt het gazon nog wel met rust. Verticuteren en bemesten is in februari nog echt te vroeg.

 

Denk wel gerust al na over enkele renovatie klussen. Misschien de bestrating vervangen in het voorjaar of de schutting eens lekker op knappen. Deze maand hebben we nog de tijd om ons te oriënteren en plannen te maken. In maart willen we echt buiten aan de slag!

overkapping heesters snoeien

Snoeiwerkzaamheden

Welke heesters snoeien

 

Het snoeien van heesters kan vrij eenvoudig zijn als men maar weet wanneer welke struik het beste gesnoeid kan worden en op welke manier. Heesters die bloeien voor 26 juni snoeien we pas na de bloei en alle andere kunnen we rustig snoeien in februari. Hou er wel rekening mee dat met strenge vorst er niet gesnoeid mag worden.

 

 • De bladverliezende bomen en heesters kunnen goed terug snoeien. In de winter is namelijk de structuur van de takken goed zichtbaar en als een oude struik een lelijke vorm heeft kan hij flink terug gesnoeid worden.
 • Zijn de heesters te groot geworden en is er helemaal geen model meer in te krijgen dan kan de heester tot boven de grond flink terug gesnoeid worden, daar knappen ze vaak flink van op. Dit noemen we verjonging snoei, een klein nadeel is dat komend seizoen er behoorlijk wat minder bloemen zijn.
 • Knip Spiraea’s, Hydrangea Annabel, Perovskia gerust elk jaar een 10 cm boven de grond af. Ze zullen zich weer goed verjongen en mooi  in bloei komen.
 • Snoei de Hydrangea Paniculata 1 tot 2 derde deel terug van de gehele struik, mocht hij echt te groot zijn geworden dan kan alles tot 10 cm boven de grond gesnoeid worden.
 • De oude type hortensia’s zoals de Hydrangea macrophylla snoei je op meerjarig hout. Alle takken die dit jaar bloemen hebben gevormd mag je wegsnoeien. Laat de jonge scheuten vooral staan. Max ½ van de struik van gesnoeid worden. Knip je toch alles af, dan zal je dit jaar een stuk minder bloemen hebben.
 • Buddleja of te wel de vlinderstruik snoeien we tot 15 cm boven de grond geheel terug. Het is goed voor deze struik om deze hard aan te pakken. Hij zal weer gewoon uitgroeien tot een grote volwaardige struik.
 • Meerstammige heester of  bomen kunnen nu ook gesnoeid worden. Kijk van te voren wel goed naar het model en zorg dat de hoofd meerstammen aanwezig blijven. Eventueel nieuwe twijgen die een stam kunnen gaan vormen mogen gesnoeid worden.
 • Snoei elk jaar de meerstammen een klein stukje verder op, zodat langzaam de kroon naar boven opschuift.
 • Houtwallen of erfbeplantingssingels kunnen nu ook uitgedund worden. Uitdunnen kan het beste plaats vinden eens in de vijf jaar. Is de ruimte voor een houtwal wat beperkter snoei hem dan eens in de drie jaar. Een singel kan op twee manieren gesnoeid worden. Manier 1 is om elke struik afzonderlijk uit te dunnen. Steeds de dikste takken weg te zagen en jong schot te laten staan. Manier 2 gaat anders te werk. Om en om zaag je de hele struik weg en laat je de ander doorgroeien.

 

Snoeien rozen en klimrozen

 

Deze maand kunnen alle rozen in de tuin gesnoeid worden. Zorg ervoor dat als je erop gekleed bent. Draag goede handschoenen en gladde kleiding. Hierdoor blijven doorns niet zo makkelijk aan je kleren haken. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar om gladde wonden te krijgen. In de rozen hebben we allemaal verschillende soorten rozen die allemaal een eigen snoeiwijze hebben. We kennen de groepen zoals struikrozen, stamrozen, klimrozen, treurrozen en bodem bedekkende rozen.

 

 • De struikrozen, zoals de grootbloemige rozen, de trosrozen, miniatuurrozen en de lage heesterrozen mogen heel kort gesnoeid worden. Vaker korter dan je denkt. Snoei de takken gerust vijf tot tien centimeter terug. Zorg dat het hart open blijft en snoei takken die naar binnen groeien tot een centimeter terug. Hoge heesterrozen snoei je maximaal terug tot op ongeveer kniehoogte, dus ongeveer vijftig centimeter boven de grond.
 • Stamrozen snoeien we tot ongeveer tien centimeter tot op de stam. We laten de takken mooi naar buiten toe groeien door de takken terug te snoeien tot een centimeter boven een ‘buitenoog’. Een buitenoog is een nog niet uitgelopen bladknop die naar buiten wijst. Belangrijk is dat het hart van de struik openblijft. Hier moet lucht en licht bij kunnen. Alle takken die teveel in het hart groeien knip je weg. Na het snoeiwerk hou je een mooi compact bolletje over van allemaal ongeveer even lange takjes.
 • De klimrozen gaan we pas snoeien na twee a drie jaar. Eerst moet een klimroos goede hoofdtakken ontwikkelen en moet het wortelgestel goed kunnen groeien. Na deze tijd gaan we snoeien en daarbij knippen we alle zijtakjes op de dikken hoofdtakken tot een lengte van een a twee centimeter terug. De hoofdtakken mogen blijven zitten totdat ze verouderd zijn en helemaal grijs zijn. Dan is het tijd om deze helemaal af te knippen en een nieuwe hoofdtak te laten vormen.
 • Treurrozen snoeien we niet tot nauwelijks en als je wil snoeien hoef je alleen de oude grijze takken af te knippen.

 

Bodembedekkende rozen snoeien we juist anders dan we gewent zijn. Lange takken laten we intact en juist de korte takken knippen we af.

rozen snoeien

Onderhoud dakbomen.

 

In veel tuinen staat dakbomen in allerlei soorten. Vele soorten die we kennen zijn bijvoorbeeld de dak platanen, dakbeuken, daksierkersen en de dakmoerbeien. Allemaal dienen ze minimaal eenmaal per jaar gesnoeid te worden en bij jonge exemplaren moeten er ook nog takken ingebonden worden.

 

 • De dakplataan is de meest hard groeiende dakboom die bestaat. Zorg bij deze boom ervoor dat je een stuk of zes hoofdtakken hebt die tot ongeveer 150 cm vanuit het hart van de boom mogen groeien. Hou deze takken in eren en snoeien alle daarop gegroeide jonge takken kort tot op de hoofdtak terug. Gaan de hoofdtakken schuren dan verwijder een van de deze hoofdtakken en laat ene nieuwe tak groeien tot een hoofdtak.
 • Bij een dakmoerbei  zorg je ervoor dat de kroon wat kleiner blijft als bij een dakplataan. Laat deze niet verder uitgroeien dan tot 120 cm vanuit de stam. Kijk goed naar de kwaliteit van de hoofdtakken, deze scheuren namelijk sneller en kunnen wat makkelijker afbreken. Snoei ook hier alle nieuwe takken kort terug tot op de hoofdtak.
 • Een dakbeuk snoeien we daar en tegen heel anders. Deze boom vormt geen dikke hoofdtakken maar groeit langzaam als een scherm. Knip aan de bovenzijde alle kleine takken terug met een heggenschaar en handteer dezelfde methode zoals je een haag knipt aan de zijkant en aan de bovenzijde. Knip de jonge takken niet geheel terug tot op de hoofd takken, maar laat ze gerust een 10 staan. Knip ze wel elk jaar tot de 10 cm terug.

 

Hoe te snoeien

 

Het is goed om met het snoeien met een aantal praktische zaken rekening te houden. Goed gereedschap is belangrijk en ook het secuur af knippen van takken is belangrijk. Heb je in je tuin meerdere heesters van dezelfde soort staan? Snoei deze dan ook allemaal op delfde manier en in het zelfde jaar. De groepen blijven dan in dezelfde conditie en groeien op dezelfde wijze.

 

 • Snoei alleen met goed scherp gereedschap. Het maakt het werk een stuk lichter en laat een mooiere strakke wond achter bij de heester. Deze hersteld sneller en heeft minder kans op infecties.
 • Oude takken van heesters zo diep mogelijk tot de hoofdtakken terug snoeien. Zijn het hele dikken takken kort de tak dan in twee stappen in. Eerste tot 15 cm aan de hoofdtak en vervolgens het kleine stompje wegsnoeien.
 • Maak van heesters en bomen geen kapstokken, maar kijk goed naar de vorm en groeiwijze en neem zoveel mogelijk hele takken weg.
 • Snoei altijd net boven een plaats van een jongen scheut die naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder gaan groeien en zo creëer je een mooie open structuur van de stuik.

 

Haal schurende en over elkaar groeiende takken weg.

mollen in de tuin

Mollen in de tuin

De mollen gaan weer actief worden in de tuinen en in de wintermaanden kunnen we ze het beste vangen. Maak er een sport van en pak de mollen ook samen met je buren aan. Een mol kent geen grenzen tussen verschillende tuinen. Hoe kun je een mol nu het beste vangen?

 

 • Egaliseer alle molshopen en na 24 uur kun je goed zien welke gangen in gebruik zijn en waar de mol alles open gevroet heeft.
 • Vanaf de kanten van het perceel liggen vaak oppervlakkige gangen die het perceel inlopen. Deze loopgangen vormen de verbinding tussen de voedselgangen en de hoofdgangen dieper gelegen in de grond. In deze gangen dien je de klem te plaatsen en niet midden op het perceel, maar dichter bij de randen van het perceel.
 • Kies altijd een recht stuk van de rit voordat deze gaat vertakken. Zo kun je meerdere mollen in een gang vangen. Hoofdgangen worden namelijk gebruikt door meerdere mollen.
 • Heb je eenmaal een mol gevangen, geef dan niet op. Het territorium wat vrijkomt wordt weer vrij snel overgenomen door een andere mol.
 • In de paringstijd zijn mannetjes niet honkvast en verhuizen makkelijk naar een ander gebied.

 

Wilt u dat het snoeiwerk goed uitgevoerd wordt? Schakel dan de vakmannen in van de Groot hoveniers. Onze onderhoudsjongens weten hoe ze bomen goed moeten snoeien, hebben het juiste gereedschap hiervoor en voeren zelfs het snoeiafval af. Stuur ons een whatsapp 06-83520138 voor meer informatie of vul hier het contactformulier in.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!