Tuintips juni

Stress bij planten

Mensen kunnen last krijgen van stress als hun omgeving anders is dan normaal. Bij planten is dat niet anders. Het warme, droge weer zorgt ervoor dat beplanting in de stress schiet. Ze zijn niet gewend aan deze warme en droge dagen. Stress bij planten uit zich bijvoorbeeld in het krullen van het blad.

 

Borders in je tuin onderhouden

Bij de hoge vaste planten kunnen nu de steunen worden aangebracht. Nu zijn ze nog niet te groot en kun je ze er nog makkelijk omheen zetten. Zet ze tijdig weer een stukje omhoog als de planten weer gegroeid zijn.

 

De rozen kunnen extra bemest worden en uitgebloeide bloemen kun je verwijderen.

 

Het loof van de voorjaarsbloembollen mag worden verwijderd als het geheel is afgestorven.

 

De bol heeft voldoende nieuwe voedingstoffen kunnen opslaan voor het volgende jaar. Een aantal soorten moet je rooien en op een koude droge plaats opbergen en later weer planten.

 

Bijna alle soorten planten en bomen worden in pot gekweekt, dus deze kun je nog steeds goed planten. Geef ze wel voldoende water.

 

Zomerbollen zoals dahlia’s mogen de grond in. Er zijn nog veel meer soorten. Een dahlia komt weer helemaal terug in de tuin en wil zijn oude stoffige imago kwijt.

Tuin aanleg Verhoeven borders

Snoeien van planten, heesters en hagen

Snoei planten altijd op een bewolkte dag of in de schaduw. Daarmee voorkom je brandwonden aan de plant.

 

Dode takken uit de hortensia mogen worden verwijderd. Wanneer de hortensia te uitbundig groeit, ondersteun deze dan of knip de buitenste ring met takken weg.

 

Uitgebloeide bremstruiken mogen net boven het oude hout worden terug geknipt.

 

Knip na de bloei bij diverse soorten ridderspoor, kattekruid en magrieten de hele plant terug. Ze zullen dit jaar nog een keer uitbundig bloeien.

 

Bloeiende heesters die uitgebloeid zijn, kunnen gesnoeid worden.

 

De planten die in de maand mei in bloei zijn gekomen, kun je nu terug snoeien.

 

Het snoeien van de Buxus mag in juni gebeuren.

 

Na 21 juni krijgt de beplanting weer een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat heesters en hagen voor eind juni zijn teruggesnoeid, zodat ze weer mooi uit kunnen lopen .

 Ziekte en plagen in de tuin

In de rozen kunnen nu luizen voorkomen. Deze zijn goed aan te pakken met Admire. Ook zie je in veel beukenhagen nu weer de beukenbladluis verschijnen. Die kun je ook aanpakken met Admire. Spuit regelmatig en zorg dat je goed door de haag heen komt en ook de onderkant van het blad goed raakt. Je moet spuiten op een droge windstille dag. Herhaal deze behandeling elke week totdat de luizen zijn verdwenen.

 

beregeningsplan

Beregen je tuin goed in deze maand

Sproei het liefst niet midden op de dag in de volle zon. Probeer elke keer 15 millimeter te sproeien. Sproei niet elke dag, maar liever om de drie of vier dagen gedurende langere tijd. Krab regelmatig wat grond weg en kijk of de onderlaag ook vochtig is. Let wel: met een slang langs een border lopen, is niet hetzelfde als sproeien. De bovenlaag wordt misschien wel vochtig, maar het water komt niet dieper dat twee of drie cm. Met een slang langs de beplanting lopend geef je altijd te weinig water.

 

Ook je gazon heeft aandacht nodig deze maand

Bij veel beregenen van het gazon, spoelen ook meststoffen eerder uit naar dieper gelegen delen in de grond. Daarom kan een extra bemestingsronde geen kwaad. Gemiddeld zit je tussen de 1 en 2 maaibeurten per week. Wanneer deze afnemen, wordt het tijd om het gazon weer een nieuwe bemesting te geven. 

 

Vijver onderhoud in juni

Als je jonge visjes wilt grootbrengen in de vijver, moet je zorgen voor bescherming. Plaats een aantal keien waar de vissen zich onder kunnen verschuilen. Dun plaatselijk de beplanting niet teveel uit, zodat de vissen zich ook daar kunnen verschuilen.

 

De vijver kun je een natuurlijke uitstraling geven door het aanplanten van de gele lis, kattenstaart, biezen, varens en hosta’s. Het aanplanten van deze oeverbeplanting gaat op dezelfde manier als bij vaste planten in de border.

 

Vul de vijver regelmatig bij. Doe dit in etappes, want anders koelt het vijverwater ineens te hard af.