Tuintips Maart

Plantenborders

 

De laatste bladresten moeten nu echt verwijderd worden uit de tuin. De beplanting moet de kans kunnen krijgen om uit de winterslaap te kunnen ontwaken. Alle dorre delen van de vaste planten mogen afgeknipt worden. Knip de dorre stengels op een hoogte van 5 cm af.

 

Wanneer je de border leeg maakt om de planten te verjongen, is het meteen goed om de border eens goed te bemesten. De borders bemesten we met onze eigen maashorst compost bij ons los verkrijgbaar of we gebruiken hiervoor een DCM. Ook de andere borders in de tuin kunnen worden voorzien van een laagje bemesting.

 

De maashorstcompost is bij ons los af te halen, terwijl u wacht wordt uw aanhanger geladen. Heeft u zelf geen vervoer? We brengen het ook bij u thuis. Tevens hebben we de meststoffen van DCM op voorraad staan. Weet u hoeveel m2 border u heeft? Dan weten wij hoeveel kg meststof u nodig heeft.

 

Snoeien

 

Struikrozen mogen vanaf nu ook weer worden gesnoeid. De kans op invriezen is niet groot meer. Knip de oude dikke takken als eerste kort bij de grond af, verfraai daarna de vorm door kruisende takken en takken die niet fraai zijn weg te knippen.

 

Leiplanten en leibomen mogen gesnoeid worden. Bind de resterende takken die overblijven goed vast met bindbuis aan het leiwerk. Gebruik hiervoor geen trekbandjes! Die kunnen niet meegroeien met de verdikking van de takken en zullen op den duur de takken afknellen, met afsterving als gevolg. Bindbuis is verkrijgbaar bij ons in het tuininspiratiecentrum.

 

Lavendel en heide kunnen worden terug gesnoeid tot net boven het oude hout. Knip ook de lavendel af die vorig seizoen is geplant. De planten zullen jong blijven als ze vanaf het begin goed gesnoeid zijn.

 

De houtwallen kun je nu gaan snoeien als dit in januari of februari nog niet mogelijk was vanwege het weer. Let er op dat je de beplanting niet een meter boven de grond afzaagt, maar gewoon net erboven, zodat er weer nieuwe scheuten kunnen ontstaan.

 

Klimrozen kunnen flink teruggesnoeid worden. De zijtakken snoei je terug tot boven een vijfde oog vanaf de hoofdtak gezien. De hoofdtakken snoei je niet, alleen bij verjongen van oude klimrozen kan dat wel noodzakelijk zijn.

 

Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden. Zaag deze ook netjes af tot op de hoofdstam en laat geen stompen staan van 20 cm of meer.

 

Ook de klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder deze stengels en ook de stengels die zich gehecht hebben aan het houtwerk van ramen of aan dakgoten.

 

Laatbloeiende Clematissen (die bloeien van juli tot eind augustus) snoei je nu terug vlak boven de grond. Je kunt ze tot ongeveer 100 cm boven de grond terugsnoeien. Deze bloeien namelijk op ranken die nog aangemaakt moeten worden.

 

Kuipplanten

 

De kuipplanten kunnen nu het beste opnieuw worden opgepot. Zet de planten altijd in een grotere pot en voorzie die van nieuwe grond.

 

Bestrating

 

Door het vochtige weer van de afgelopen maanden zijn veel betonstenen helemaal groen geworden. Deze kun je goed reinigen met Green ex, maar gebruik zeker geen hogedrukspuit. Green ex is verkrijgbaar in liter flessen en brengt u eenvoudig met een pompspuitje aan. Bij aanbrengen dient het droog weer te zijn en na twee dagen heeft u al resultaat. Na het schoonmaken kun je ook kleine verzakkingen weer ophalen, zodat de bestrating weer een heel jaar mee kan.

 

Is de bestrating helemaal verkleurd, dan is het vaak goed mogelijk om de stenen om te draaien en ze opnieuw te gebruiken. Zo heb je met relatief weinig kosten weer een prachtig nieuw stukje straatwerk liggen.

 

Gazon

 

Gele plekken die ontstaan zijn door vorst en sneeuw trekken in het voorjaar weer bij, wanneer het gras weer begint te groeien.

 

Heeft de gazonmaaier nog geen beurt gehad, dan wordt het de hoogste tijd om deze weg te brengen en na te laten kijken. Je zult niet de eerste zijn die het gras wil gaan maaien en tot de conclusie komt dat zijn gazonmaaier het niet doet.

 

Het gazon kan aan het einde van de maand voor de eerste keer worden gemaaid. Bij een temperatuur van 6 tot 7 graden begint het gras weer met groeien. Laat het de eerste keren dat je maait wat langer.

 

Je kunt ook de eerste bemestingsbeurt van DCM al toepassen op het gazon en het is verstandig om de viltlaag alvast los te krabben met een hark en het gazon daarna de beluchten door er gaatjes in te prikken. Na het prikken van de gaatjes strooi je een mengsel van compost en zand over het gazon.

 

Inzaaien van gazon kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer raden we af, vanwege het warme weer.

 

Als je in januari het gazon niet hebt kunnen bekalken vanwege de weersomstandigheden, dan kan dat nu alsnog. Dan moet je het echter wel ook een maand later bemesten.

 

Voor het bemesten kijk voor meer informatie naar het volgende filmpje

 

Vijver

 

Het aanwezige slib in de vijver kan worden verwijderd. De sliblaag in de vijver is een voedingsbodem voor algengroei in de zomer. Om de helderheid te bevorderen, is het verstandig deze sliblaag nu te verwijderen. Verder laten we de vijver nog even met rust. De zon kan al lekker schijnen in maart, maar let er wel op dat het ook nog flink kan vriezen in de nachten. Houd dus het weer goed in de gaten als je iets gaat doen in de tuin.

 

Voor het verwijderen van de sliblaag op de bodem maken wij gebruik van de PondoVac Premium.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!