Tuintips mei

Plantenborders

 

Na 15 mei mogen de zomerbloeiers naar buiten. De eerste weken van mei kan het in de nacht nog enkele graden vriezen. Kuipplanten die in de winterberging hebben gestaan en al uitgelopen zijn moet je eerst snoeien. De scheuten zijn te slap voor buiten.

 

Het onkruid in de borders begint weer te groeien. Zorg ervoor dat het geen kans krijgt om uit te zaaien. Verwijder de jonge zaailingen en hark de grond lichtjes door, zodat de border een nettere indruk maakt.

 

Planten die ondersteuning nodig hebben, kun je nu alvast voorzien van steunmateriaal, zodat deze mee omhoog gezet kunnen worden wanneer de planten doorgroeien.

 

De bloembollen kun je nu extra bemesten, dit hebben ze hard nodig voor het vormen van de bol voor het volgend jaar. Geef de planten die je in het najaar hebt aangebracht voldoende water. Dat hebben ze hard nodig op dit moment. Ze hebben nog te weinig wortels.

 

Zevenblad komt nu ook weer sterk opzetten. Dit kun je bestrijden door de blaadjes met pure roundup in de smeren. Dit kun je het beste doen met een kwast. Verplant planten waar zevenblad in zit nooit naar een ander gedeelte in de tuin, want daar zal het zevenblad ook opkomen. Let dus op met het ruilen van planten dat er geen zevenblad in zit. Vaak komt zevenblad in de tuin door het ruilen van planten uit andere tuinen.

Hovenier in de regio

Snoeien

 

Bij bontbladige heesters of bomen kun je het beste de groene uitlopers meteen weghalen. Die overheersen anders binnen de kortste tijd de andere takken.

 

Als de Rhododendron uitgebloeid is, kun je de bloemen wegknippen. Dit zorgt ervoor dat de Rhododendron’s mooie, volle struiken worden.

 

Aan het einde van de maand zijn de hagen weer aan de beurt om te knippen. Knip de buxus pas na IJsheiligen om geen vorstschade te krijgen op de vers geschoren twijgen. Is de haag te breed of te hoog geworden, kort hem dan nu flink in, zodat hij nog het hele seizoen heeft om zich te herstellen.
Let wel op: bij sommige soorten coniferenhagen kun je dit niet doen. Knip je die terug op het bruine hout, dan zal hij zichzelf niet meer herstellen.

 

Uitgebloeide brem kun je tot vlak boven het oude hout snoeien.

 

Perkrozen en rozen op stam kunnen nu tot op 3 tot 5 ogen worden teruggesnoeid.

 

Fuchsia’s kun je het beste toppen met een snoeischaar. Je krijgt op die manier een mooiere en vollere compacte plant.

 

De voorjaarsbloeiende heesters zoals Spirea, Prunus triloba en Ribes mogen deze maand direct na de bloei gesnoeid worden. Snoei deze planten diep terug.

Gazon

 

Langzaam begint het onkruid in het gazon ook te groeien. Je kunt het uitsteken of met een chemisch middel bestrijden. Met warm, vochtig weer kan de rooddraadschimmel weer de kop op steken. Hou het goed in de gaten en behandel het wanneer het kan.

 

Ga je het gazon nog bemesten met een minerale meststof, geef dan voldoende water, anders zal de grasmat verbranden.

 

Nog een tip voor het sproeien van gazons: steek na een sproeibeurt eens een stukje gazon met de schop eruit en kijk eens of de grond mooi vochtig is. Vaak wordt er namelijk niet genoeg beregend. Je kunt het beste sproeien in de avonduren wanneer de zon niet te fel is.

Vijver

 

Het leven in de vijver komt ook op gang. De vissen mogen bijgevoerd worden. Let wel op dat je ze niet teveel voert. Na een voerbeurt moet het voer allemaal op zijn.

 

Heb je nog lege plekken in het moerasgedeelte langs de vijver, dan kun je daar kattenstaart of lisdodde aanplanten.

 

Houd overtollige plantengroei in de vijver in de gaten. Haal het tijdig weg wanneer het teveel wordt. De waterlelie kan in mei opnieuw geplant worden in de vijver. Haal hem eruit en steek hem in stukken, plant een klein deel terug. Als je de waterlelie gaat planten, plant hem dan in kleigrond. De lelie zal dan uitbundig gaan bloeien. Zitten er nog te weinig zuurstofplanten in, vul deze dan ook bij. Voldoende vijverplanten dragen bij aan een heldere vijver.

 

Heb je een waterelement in de tuin waar geen planten of vissen in voorkomen en je wilt deze op een eenvoudige manier schoonhouden? Dan kun je er een chloortablet in doen. Je kunt dezelfde chloortabletten gebruiken als voor in het zwembad.

 

Bestrating

 

Ook het onkruid op de bestrating begint te groeien en in het verleden konden we dan met roundup en een rugspuitje het onkruid verdelgen door de hele bestrating te spuiten, maar dat mag niet meer als gevolg van strenger milieubeleid. Alleen met een selectspray door middel van selectief spuiten mag het nog door erkende bedrijven gebeuren. De middelen die je nog in de handel kunt verkrijgen voor particulieren zijn alleen bedoeld voor onbeteelde terreinen en die mag je nog wel met je rugspuit toepassen.

 

We krijgen vaak de vraag of we bij het aanleggen van de bestrating antiworteldoek onder de bestrating willen aanbrengen. Daarmee voorkom je echter niet de groei van onkruid in de voegen van de bestrating. Onkruid groeit in de bovenkant van de voegen van de bestrating. Door het vuil en zand dat op de bestrating komt, vervuilen de voegen en daar komt dan onkruidgroei in.

 

Vegen, vegen en nog eens vegen. Dat is het enige wat helpt. Onkruidgroei krijgt op de bestrating vaak kans door vervuiling van zand op de bestrating. Per jaar 10 keer vegen vermindert de onkruidgroei met maar liefst 30%!

 

Mechanische onkruidbestrijding kun je uitvoeren door met een staalborstel aan een verlengde steel de voegen goed te bewerken en zo het onkruid los te borstelen. Heb je een zware bosmaaier dan kun je daar een kop op zetten met staalborstels erin. Dan gaat het een stuk sneller. Wel blijft de wortel in de voeg achter en zal het onkruid opnieuw aangroeien.

 

Een andere methode is branden. Met een gasbrander verbrand je het onkruid. De wortels blijven nog wel in takt, maar het zal langer duren voordat de plant zichzelf weer herstelt. Een nadeel is dat je hiervoor nogal wat gas nodig hebt en met droog weer is het oppassen voor het gazon of andere beplanting die ook vlam kunnen vatten

 

Als laatste heb je de heetwatermethode. Met kokend water maak je de cellen in een plant kapot. Dat geeft doorgaans goede resultaten. Het is alleen een dure oplossing, omdat je dit niet zelf kunt uitvoeren.