Vijver
Het leven in de vijver komt ook op gang. De vissen mogen bijgevoerd worden. Let wel op dat je ze niet teveel voert. Na een voerbeurt moet het voer allemaal op zijn.
Heb je nog lege plekken in het moerasgedeelte langs de vijver, dan kun je daar kattenstaart of lisdodde aanplanten.
Houd overtollige plantengroei in de vijver in de gaten. Haal het tijdig weg wanneer het teveel wordt. De waterlelie kan in mei opnieuw geplant worden in de vijver. Haal hem eruit en steek hem in stukken, plant een klein deel terug. Als je de waterlelie gaat planten, plant hem dan in kleigrond. De lelie zal dan uitbundig gaan bloeien. Zitten er nog te weinig zuurstofplanten in, vul deze dan ook bij. Voldoende vijverplanten dragen bij aan een heldere vijver.
Heb je een waterelement in de tuin waar geen planten of vissen in voorkomen en je wilt deze op een eenvoudige manier schoonhouden? Dan kun je er een chloortablet in doen. Je kunt dezelfde chloortabletten gebruiken als voor in het zwembad.
Bestrating
Ook het onkruid op de bestrating begint te groeien en in het verleden konden we dan met roundup en een rugspuitje het onkruid verdelgen door de hele bestrating te spuiten, maar dat mag niet meer als gevolg van strenger milieubeleid. Alleen met een selectspray door middel van selectief spuiten mag het nog door erkende bedrijven gebeuren. De middelen die je nog in de handel kunt verkrijgen voor particulieren zijn alleen bedoeld voor onbeteelde terreinen en die mag je nog wel met je rugspuit toepassen.
We krijgen vaak de vraag of we bij het aanleggen van de bestrating antiworteldoek onder de bestrating willen aanbrengen. Daarmee voorkom je echter niet de groei van onkruid in de voegen van de bestrating. Onkruid groeit in de bovenkant van de voegen van de bestrating. Door het vuil en zand dat op de bestrating komt, vervuilen de voegen en daar komt dan onkruidgroei in.
Vegen, vegen en nog eens vegen. Dat is het enige wat helpt. Onkruidgroei krijgt op de bestrating vaak kans door vervuiling van zand op de bestrating. Per jaar 10 keer vegen vermindert de onkruidgroei met maar liefst 30%!
Mechanische onkruidbestrijding kun je uitvoeren door met een staalborstel aan een verlengde steel de voegen goed te bewerken en zo het onkruid los te borstelen. Heb je een zware bosmaaier dan kun je daar een kop op zetten met staalborstels erin. Dan gaat het een stuk sneller. Wel blijft de wortel in de voeg achter en zal het onkruid opnieuw aangroeien.
Een andere methode is branden. Met een gasbrander verbrand je het onkruid. De wortels blijven nog wel in takt, maar het zal langer duren voordat de plant zichzelf weer herstelt. Een nadeel is dat je hiervoor nogal wat gas nodig hebt en met droog weer is het oppassen voor het gazon of andere beplanting die ook vlam kunnen vatten
Als laatste heb je de heetwatermethode. Met kokend water maak je de cellen in een plant kapot. Dat geeft doorgaans goede resultaten. Het is alleen een dure oplossing, omdat je dit niet zelf kunt uitvoeren.