Tuintips november

Tuintips november

 

Ga blad ruimen. Laat het niet te lang liggen op het gazon. Maak het jezelf gemakkelijk en haal alleen het blad van het gazon en doe de borders straks in één keer, wanneer al het blad is gevallen.

 

Beplanting

De tijd voor het planten van beplanting met kale wortel en kluit is weer aangebroken. Ook kun je vanaf nu alle planten die op een verkeerde plek staan of te groot zijn geworden, verzetten naar een andere locatie in de tuin.

 

Bij planten met kale wortel of met kluit moet je goed in de gaten houden dat de wortels niet uitdrogen. De wortels drogen gemakkelijk uit als ze bijvoorbeeld achterop een aanhanger worden vervoerd. Uitdrogen kan ook gebeuren wanneer je de beplanting uit legt op de plek waar ze moeten komen te staan. Voorkom dat de beplanting met wortel of kluit in de wind ligt. Binnen een uur kunnen de wortels al verdroogd zijn met veel uitval als gevolg in het voorjaar. Dus let erop: laat de beplanting niet al verdrogen voor deze in de grond staat.

 

Beuken worden geplant en verplant als het blad goudgeel verkleurt. Dan is de kans op goede doorgroei het grootst. Voor die doorgroei is het cruciaal dat er een bepaalde bodemschimmel aan de wortels zit. Koop ze als ze nog (opgekuild) in de grond staan. Dan is de kans dat de wortels in goede conditie zijn (en die schimmel erbij zit) het grootst. Wacht zeker niet tot aan het voorjaar met het planten van beuken.

 

Rozen: op de afgevallen bladeren van rozen zitten vaak schimmelsporen van roest of van sterreroet. Als je de bladeren niet verwijdert, zullen deze in de komende lente het vers ontluikende blad onmiddellijk besmetten. Let erop dat er gedurende de winter ook geen bladeren blijven hangen aan de rozenstruiken, want ook die bevatten mogelijk nog schimmelsporen. Het niet afgevallen blad pluk je het beste gewoon met de hand. Pak ook de ent-plaats van uw de rozen in met bijvoorbeeld stro. Deze moet beschermd worden tegen de vorst.

 

 

Vaste planten beschermen

Er zijn ijzersterke meerjarige vaste (kruidachtige) planten die onze winters maar nauwelijks buiten overleven, omdat ze uit wat mildere klimaatzones stammen. Zulke planten moeten we beschermen tegen te veel koud vocht, te lang nat blijvende grond en te lage temperaturen. Denk daarbij aan planten zoals cultivars uit de Chysanthemum Maximum Groep, Helianthus, Acanthus, Lavatera, Lithodora, Gunnera en Agapanthus. Een laagje stro helpt evenals afdekken met tuinvlies, dat je weer verwijdert zodra de temperaturen wat oplopen. Belangrijk is ook een goede drainage. Veel planten kunnen in langdurig koude en natte grond wegrotten, hoewel ze lagere luchttemperaturen gedurende korte tijd nog wel verdragen.

 

Controleer nieuwe aanplant na een goede nachtvorst. Als de vorst ze omhoog heeft gedrukt, duw ze dan met je voeten goed aan. Geef groenblijvende heesters die op goed doorlatende grond staan, bij droog weer extra water.

 

Gazon

Geef na de laatste maaibeurt je machine een grondige onderhoudsbeurt, zodat hij weer klaar staat voor het voorjaar.

 

Probeer te vermijden dat je bij heel nat weer op het gazon loopt. De grond kan op die manier verdichten. Verwijder nog steeds al het blad van het gazon.

 

Vijver

Als je snoekkruid hebt geplant in plantmandjes, verhuis die dan naar een diepere zone, waar ze beschermd worden tegen strenge vorst.

 

Zet je luchtpomp aan in de vijver en verwijder de verlichting en pompen uit de vijver.

 

Winterwerkzaamheden

Hieronder volgt een korte lijst van activiteiten die uitgevoerd kunnen worden in de tuin:

  • Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengeling van mest en turf.
  • Bescherm rododendron, azalea en hortensia aan de voet tegen de kou.
  • Bind hoge grassoorten, zoals pampasgras bij elkaar, zodat ze de hele winter fier overeind blijven staan.
  • Verplaats niet vorstbestendige potten naar binnen.
  • Sluit de beregeningspomp en buitenkraan af en zorg dat de leiding half leeg is. Zet alle kranen half open, zodat ze niet alsnog kapot kunnen vriezen.
  • Plaats de ijsvrijhouder in de vijver.
  • Vet het tuingereedschap in dat niet meer wordt gebruikt en berg het schoon op in de schuur.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!