Tuintips oktober

Tuintips oktober

 

Tuinverlichting

De dagen worden korter en de nachten langer. De tijd die we van de tuin kunnen genieten, wordt dan ook per dag minder. Je gaat immers niet in de kou en in het donker buiten op je terras zitten. We maken het dan binnen gezellig en de tuin maakt van die gezelligheid binnenshuis geen deel uit. Dit kan echter ook anders.

We weten allemaal dat een tuin steeds belangrijker wordt voor ons en onze omgeving. Een tuin is er om van te genieten en om er lekker in te kunnen ontspannen. Alleen in de donkere wintermaanden beleven we daar niet zoveel plezier aan. Om van een tuin een jaar rond plezier te beleven, is tuinverlichting van essentieel belang. Dat is meer dan een lampje aan de muur bij de achterdeur of een grote lantaarnpaal in het gazon. Met de juiste verlichting op de juiste plaats kun je vanuit huis ook in de winter enorm genieten van de sfeer die zo in uw tuin wordt gecreëerd. De gordijnen hoeven niet langer meer dicht, maar laat ze open en laat je huis binnen groter aanvoelen, doordat je niet meer in een donker gat kijkt, maar in een extra ruimte die voor je gevoel het huis van binnenuit veel groter maakt.

Hoe creëer je nu het bovenstaande effect? Het is heel belangrijk om veel met indirect licht te werken. Plaats eens een aantal spots in de tuin en richt deze op bijvoorbeeld een beeld, een mooie solitaire struik of een vrijstaande boom en ervaar de sfeer die de tuin uitademt in het donker. Praktisch gezien denken nu veel mensen, ‘energie verbruik, moet er weer een dure kabel de grond in en ik kan het zelf niet aanleggen’. Allemaal logische gedachten, maar totaal niet meer van deze tijd. Het systeem van In-lite verlichting is een ideaal systeem voor tuinverlichting. Het bestaat uit een 12 volt transformator waarbij je een aantal keuzemogelijkheden hebt voor het laten branden van de verlichting. Je kunt ervoor kiezen om de verlichting aan te laten gaan wanneer het donker wordt en vervolgens weer uit te laten gaan als het licht wordt. Je kunt ook de tijd instellen dat de verlichting mag branden als de verlichting is aangegaan nadat het donker is geworden. Het grote voordeel is nu dat de verlichting gewoon elke avond brandt en weer uitgaat wanneer het bedtijd is. Denk er eens goed over na en probeer het maar eens uit met een spot in de tuin. Wij gaan de uitdaging graag aan om ervoor te zorgen dat elke tuin de goede verlichting krijgt die hij verdient en iedereen ’s avonds de sfeer kan beleven van een goed verlichte tuin.

 

Borders

De trend die we zien in het aanplanten van borders is dat dit vaak in het voorjaar gebeurt. Aanplanten in het najaar is echter veel beter. De planten kunnen voor de winter hun wortels nog goed ontwikkelen. Gaan de planten in het voorjaar weer groeien, dan hebben de wortels minder moeite met het vochttransport. Dit resulteert dus zichtbaar in minder uitval in de nieuw aangeplante planten.

Vele vaste planten in de borders staan als eenlingen geplant. Vaak zien we een plantje staan met om zich heen een stukje open grond. Scheur deze vaste planten eens en maak groepen van een stuk of 20 bij elkaar. Dit geeft een veel mooier en rustiger beeld in de tuin. Het grootste voordeel is dat dan de planten ook opvallen als ze bloeien. Let maar eens op, op tuinen die door ons ingeplant zijn. Er zijn altijd grote hoeken met bloeiende planten, die zelfs van de weg opvallen. Dit zijn zeker geen andere soorten dan bij u in de tuin, maar ze zijn gewoon op een andere manier gegroepeerd.

 

Fruit

De afgedragen takken van de braam moeten deze maand worden verwijderd. De scheuten die in de afgelopen zomer zijn gevormd, geven het volgend jaar de vruchten. Bind de nieuwe scheuten nu op de definitieve plaats vast.

Heb je een bramensoort die vorstgevoelig is, bind dan de twijgen niet vast, maar buig ze om naar de grond en bedek ze met zand of bladeren.

Bij de kruis- en trosbessen mogen de overtollige takken worden verwijderd. Zorg dat de struik open en luchtig blijft.

 

Bloembollen

De maanden oktober en november zijn dé maanden om bloembollen te planten voor een bloeiend en fleurig voorjaar. De diepte waarop je ze moet planten, staat meestal op de verpakking van de bollen vermeld. Is dat niet het geval, houd dan een diepte aan van twee keer zoveel als de bol hoog is.

De vaste planten die uitgebloeid zijn, kun je afknippen, maar je kunt de uitgebloeide bloemen ook laten zitten als extra voer voor de vogels in de winterperiode.

 

Gazon

Het gazon is in deze tijd vatbaar voor de larven van de langpootmug. Deze vreten de wortels aan en de grasmat komt los te liggen. De larven die dit veroorzaken noemen we emelten. Deze zijn goed te bestrijden met een middel of biologisch met aaltjes.

Er kunnen nu ook verschillende zwamziekten optreden in het gazon, zoals de heksenkring. De eerste voortekenen van een heksenkring laten zich zien als sterk groeiende cirkels in het gras. In de herfst verschijnen er dan kringen met paddenstoelen. Deze zijn goed te bestrijden met een mosdoder. Het ijzersulfaat dat hierin zit, doodt ook de zwammen van de heksenkring.

Wanneer het weer kouder begint te worden en de groei van het gras langzaam stagneert, schakel dan alvast de maaier op een standje hoger. Gras dat wat langer/hoger de winter in gaat, is beter bestand tegen winterse weersomstandigheden.

Bemest het gazon nu met speciale najaarsmeststof. Deze zorgen ervoor dat het gras beter gehard is tegen de winter en je zult zien dat je ook in de winterperiode een groen gazon behoudt.

Redenen waarom je moet bemesten in het najaar:

  • Het najaar is de ideale periode voor mosontwikkeling. Door vocht en uitspoeling wordt de grond zuurder en dit is ideaal voor mossen.
  • Door uitspoeling van meststoffen verarmt de grond, waardoor de grassen zonder voeding zitten.
  • Mossen worden sterker en winnen de strijd. Daardoor krijg je meer mos in het voorjaar.
  • Sterkere grasvelden herstellen sneller na een harde winterperiode als er veel op gelopen is.

Een veel voorkomend mistverstand is de hoogte instelling van de gazonmaaier. Iedereen weet ondertussen wel dat je niet korter dan 3.5 cm mag maaien. Op veel gazonmaaiers staan getallen bij de hoogte instelling. Het getal 3 wil niet zeggen dat men dan op 3 cm maait. Neem even de moeite en pak een duimstok en meet maar eens hoe lang het gras is als het net gemaaid is.

In oktober kunnen gazons ook nog steeds goed worden vernieuwd. Dus wacht niet meer te lang, wanneer we onder een temperatuur komen van 5 graden is het gebeurd met de groei van het gazon en zullen de zaden of grasmatten niet meer wortelen.

 

Vijver

Span het net weer over de vijver, zodat het blad niet in de vijver terechtkomt. Afgestorven waterplanten kunnen afgeknipt worden en uit de vijver gehaald worden.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!