Herfst in de tuin? Tijd voor een onderhoudsbeurt!

Als tuinliefhebber weet je dat goed tuinonderhoud najaar meer is, dan het opbergen van tuinmeubilair. Bij een goede najaarsbeurt komt veel meer kijken, dan met de bladhark even wat bladeren van het terras en het gazon vegen. Met een uitgebreide tuinverzorging najaar, maak je jouw tuin écht klaar voor de winter, en alvast voor het nieuwe tuinseizoen. Met een goede onderhoudsbeurt tuin najaar is de tuin weer helemaal netjes. Planten hebben straks weer ruimte om te groeien. De vijver is gereed voor de winter, het gazon bemest en de heesters gesnoeid.

 

Een goede onderhoudsbeurt herfst is veelomvattend. Om die reden is het uitvoeren van een najaarsbeurt tuin door hovenier zeker een aanrader.

 

Gun jezelf gemak, en je tuin de allerbeste verzorging. Kies voor De Groot Hoveniers.

 

Benieuwd naar onze tuintips najaar? Vanuit de jarenlange ervaring van ons familiebedrijf weten we precies wat nodig is aan herfst onderhoud tuin. Onderstaand een greep uit onze tuintips najaar. Doe er je voordeel mee!

Najaarsbeurt onderhoudsbeurt gazon

Najaarsbeurt gazon

 

Met de winter in aantocht, kan het gazon in de herfst nog een laatste keer worden gemaaid. Hierbij is het verstandig de grasmaaier iets hoger af te stellen. Na die laatste maaibeurt maak je de maaier schoon. Dan is deze weer klaar voor het voorjaar. Met het verwijderen van het maaisel, worden de ook bladeren van het gazon verwijderd. Het is belangrijk dat blad niet de hele winter blijft liggen. Als een gazon te weinig lucht en licht heeft, ontstaat mos. Onze tip is de bladeren regelmatig weg te harken van het gazon.

 

In de herfst bereid je het gazon voor op de komende winter. Een gezond gazon is sterk genoeg om kou, vorst en neerslag te trotseren. Hierom geef je het gras bij de najaarsbeurt gazon extra verzorging. Een goede bemesting in het najaar zorgt voor en diepgewortelde, dichte grasmat. Wij gebruiken hiervoor de speciale meststoffen van Innogreen. Dit bedrijf levert een organische meststof die speciaal is ontwikkeld voor het najaar. De zogenoemde duurwerking van deze meststof heeft als voordeel dat de mest ongeveer drie maanden werkt. Zo blijft het gazon mooi groen in de winter. Met deze verzorging werk je niet alleen aan een mooie grasmat. Een goede mest zorgt ook voor verbetering van de bodem.

 

Planten, borders en hagen

 

Bij de onderhoudsbeurt herfst wordt uitgebreid aandacht besteed aan de borders. Planten die te groot zijn geworden of op de verkeerde plek staan, kun je in deze periode ‘verhuizen’ naar een nieuwe plek in jouw tuin. Vaste planten die zijn uitgebloeid en geen sierwaarde hebben in de tuin, kun je terugsnoeien. Een aantal platen zal beschermd moeten worden tegen de Nederlandse winter. Dek vaste planten hierom af met een laag bladeren of compost. Of kies voor een mengeling van mest en turf. Ook de border profiteert van de speciale najaarsmest van Innogreen. Denk je eraan de bodem wat lucht te geven met de spitvork? Zo kan de vele neerslag in dit jaargetijde goed weglopen in de bodem. Als de grond erg lang nat is, kunnen planten zomaar wegrotten.

 

Bij de tuinverzorging najaar horen ook snoeiwerkzaamheden. De hagen worden geknipt, of de nieuwe uitgroei even netjes bijgewerkt. Dat kan bij de beukenhaag, de taxus en de buxus. Dan gaan die ook mooi strak de winter in. Heesters die niet in de winter of het voorjaar bloeien, kun je nu ook snoeien. En, hoewel het niet voor alle bomen geldt, kan een aantal soorten ook in deze periode worden gesnoeid.

 

Heb je ook rozen in de tuin? Dan weet je dat die altijd wat speciale aandacht vragen. Ook uitgebloeide rozen kunnen alvast iets worden teruggesnoeid. Let bij de roos verder goed op het blad. Op de (afgevallen) bladeren van rozen zitten vaak schimmelsporen. Die besmetten het nieuwe blad in het voorjaar vrijwel onmiddellijk. De bladeren van de rozen kun je met de hand prima verwijderen. En denk ook nog even aan de entplaats van de rozen. Die kun je met stro goed beschermen tegen de vorst.

Najaarsbeurt onderhoudsbeurt borders

Najaarsbeurt vijver

 

De verlichting en pompen kunnen uit de vijver, en ook de UV-filter kan worden uitgeschakeld. Alles weer opgeruimd; klaar voor volgend voorjaar. Maar de vijver heeft meer aandacht nodig voor de komst van de winter. Om te beginnen verwijder je het plantenafval uit de vijver. De afgestorven waterplanten zakken namelijk naar de bodem van de vijver. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem voor algen. En algen veroorzaken groen en troebel vijverwater in het voorjaar. Bij de najaarsbeurt vijver controleer je de vijver ook op de aanwezigheid van draadalg. Omdat deze algensoort doorgroeit in de wintermaanden, kan ook deze het heldere vijverwater vertroebelen.

 

Overigens is de helderheid van de vijver ook afhankelijk van de waterhardheid. Die breng je ook op peil voor de wintermaanden. Dat is belangrijk omdat door de vele neerslag in herfst en winter de hardheid van het water afneemt. Dit heeft invloed op de zuurstofplanten, en ook op de genoemde draadalg. Deze groeit graag in zoet water. Goede waarden voor de waterhardheid en mineralen in jouw vijver, zijn dus belangrijk voor een heldere en mooie vijver in het voorjaar. Breng eventueel nog een luchtpompje met beluchtingssteen aan, of plaats een goede ijsvrijhouder. Is de vijver mooi schoon? Dan is onze tip een fijnmazig net over de vijver te spannen. Afgevallen bladeren die in de vijver waaien, krijgen zo geen kans om alsnog via het wateroppervlak naar de bodem te zakken.

 

Een najaarsbeurt voor overkapping of veranda

 

Als de tuin op orde is, kijk dan ook de overkapping of de veranda nog even na. Ook die controle maakt deel uit van herfst onderhoud tuin. De boeiranden schoonmaken geeft de veranda of overkapping weer een net aanzicht. De sfeer in de tuin kun je ook verhogen door de veranda mooi aan te kleden in de kleuren van de herfst. Het gebruik van pompoenen en herfstasters geeft kleur aan de tuin. Vergeet ook niet om alvast de dekentjes klaar te leggen. Straks kun je lekker onder een dekentje buiten zitten. Een mooie lantaarn maakt het geheel helemaal af. En vergeet je niet de voorraad hout voor de kachel aan te vullen?

Tuinonderhoud najaar

 

Wat mooi is moet mooi blijven, dat is ons motto voor elke tuin. Kijk nog even rond in de tuin. Zijn alle niet vorstbestendige potten binnen gezet? Is al het tuingereedschap weer schoon opgeborgen in de schuur? Hebben de schutting en pergola nog loszittende delen? En zijn de beregeningspomp en buitenkraan afgesloten? Geniet dan lekker van de herfst, en laat de winter maar komen!

 

Een najaarsbeurt tuin door hovenier

 

Een grondige onderhoudsbeurt tuin najaar vergemakkelijkt het tuinonderhoud in het nieuwe tuinseizoen. In de herfst leg je immers de basis voor een mooie tuin in de volgende zomer. Met alle bovenstaande tips zal duidelijk zijn, dat bij goed tuinonderhoud het nodige komt kijken.

 

Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een najaarsbeurt. Met onze ervaring weten we precies hoe we jouw tuin optimaal klaarmaken voor de winter. En klaar is ook echt klaar; zelfs het groenafval voeren we af.

 

Enthousiast geworden? Neem dan om een afspraak maken voor een najaarsbeurt voor de tuin vrijblijvend contact op met onze onderhoudsplanner David Tielemans. David kan je uitleggen wat de mogelijkheden zijn voor jouw tuin, en vrijblijvend informeren over de kosten. Contact leggen kan eenvoudig via het contactformulier. Of telefonisch tijdens kantoortijden op 0413 27 28 11. Een bericht zenden aan David via WhatsApp kan ook: 06 – 83 52 0138.

Aanvragen najaarsbeurt

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!

Chat openen
1
Kunnen we je ergens mee helpen?
Hallo,
Kunnen we je helpen?