Een tuinafscheiding, waar moet je allemaal aan denken?

17 juni 2024
Aanleg

Een tuinafscheiding is niet meer weg te denken bij een tuin, want zeg nou zelf, niemand vindt het leuk als iedereen zomaar je tuin binnen kan lopen. Daarnaast kan een tuinafscheiding ook een mooie toevoeging zijn aan de tuin. Het zorgt voor een mooie uitstraling en kies voor een afscheiding dat volledig bij de tuin past. De specialisten van De Groot Hoveniers helpen je graag bij het plaatsen van een tuinafscheiding. Neem gerust contact op zodat wij deze klus voor jou uit handen kunnen nemen.

Waarom kiezen voor een tuinafscheiding?

Zoals al eerder gezegd is privacy erg belangrijk voor mensen. Met een mooie tuinafscheiding kan je in alle privacy genieten van de tuin, zonder dat je het gevoel hebt dat je bekeken wordt. Daarnaast kan een afscheiding fungeren als een effectieve windbarrière, waardoor je optimaal kunt genieten van de tuin, zelfs op winderige dagen. Dit ligt natuurlijk wel aan de hoogte van de afscheiding.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een tuinafscheiding?

In eerste instantie heb je geen vergunning nodig bij het plaatsen van een tuinafscheiding. Wordt de tuinafscheiding hoger dan 3 meter? Neem voor de zekerheid contact op met de verhuurder of gemeente. Waarschijnlijk heb je dan een speciale vergunning nodig.

Een tuinafscheiding van 1 meter wordt vaak gebruikt voor de voortuin en een afscheiding voor de achtertuin is in de meeste gevallen 2 meter. Dit zijn dan ook de standaardmaten waar je geen vergunning voor nodig hebt. Wij adviseren om je om bij de hovenier te vragen naar de mogelijkheden voor jouw tuin.

Een tuinafscheiding laten plaatsen of zelf doen?

Maak een gedetailleerd plan, bij voorkeur in de vorm van een tekening of collage, en vraag een offerte aan bij een ervaren vakman. Het plaatsen van een tuinomheining is het beste overgelaten aan een bedrijf met expertise op dit gebied. Waarom? Omdat je wilt dat je tuin er prachtig uitziet, je geen zorgen meer wilt maken zodra de afscheiding is geplaatst en je wilt dat het jarenlang meegaat.

Wat kost een tuinafscheiding?

De kosten voor tuinafscheiding kunnen sterk variëren, afhankelijk van het materiaal en eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn. De prijs wordt beïnvloed door factoren zoals de ondergrond en eventuele aanvullende werkzaamheden, zoals drainage of het plaatsen van een tuinhek of schuurtje. Het is verstandig om een offerte aan te vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten.

De materialen voor een tuinafscheiding

Er zijn talloze materialen beschikbaar om een tuinafscheiding te creëren, afhankelijk van de gewenste uitstraling, duurzaamheid en onderhoudsvereisten. Houten schuttingen zijn bijvoorbeeld erg geliefd vanwege hun prachtige natuurlijke uitstraling. Er zijn diverse soorten hout beschikbaar, zoals grenen, vuren, hardhout en geïmpregneerd hout, die allemaal gebruikt kunnen worden.

Natuurlijke materialen zoals bamboe, riet of wilgentenen zijn perfect geschikt voor een organische en milieuvriendelijke afscheiding. Ze geven een prachtige rustieke uitstraling, hoewel ze mogelijk iets minder duurzaam zijn dan andere materialen zoals hout of composiet en vergen wat meer onderhoud.

Metalen zoals staal of aluminium zijn uitstekende keuzes voor duurzame en moderne afscheidingen. Deze schuttingen zijn robuust en hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om ze goed te behandelen om roestvorming te voorkomen.

Schakel de hulp in van De Groot Hoveniers

Voor meer informatie of advies over een goede tuinafscheiding kan je altijd contact opnemen met onze specialisten. Door onze jarenlange ervaring weten wij als de beste hoe een goede tuinafscheiding geplaatst moet worden. Hulp nodig bij de tuinaanleg? Daarvoor kan je ons ook inschakelen!

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.