Het hele jaar door in je tuin zitten, het kan met een overkapping

Tuinoverkapping

In Nederland is het hebben van een tuin een mooi bezit. Niet alleen verandert deze het hele jaar door vanwege de seizoenen. Het is voor veel mensen ook een fijne hobby om in de tuin aan het werk te zijn. Helaas is het aantal dagen dat je echt lekker op de veranda in je tuin kunt zitten behoorlijk beperkt. In de winter kan het al helemaal niet en ook in het voorjaar en najaar is het vaak te koud. Gelukkig is het mogelijk om hier verandering in aan te brengen. Met een luxe overkapping door hovenier op maat kun je vrijwel het hele jaar daar van je tuin in Eindhoven of Uden genieten. Zonder kou te lijden.

 

Buitenverblijf tuin

 

Een tuin overkapping, ook wel buitenkamer genoemd, is eigenlijk een soort van extra kamer. Het is een soort van hybride buitenverblijf in je tuin, die binnen met buiten combineert. Je zit weliswaar buiten, maar wel met alle luxe van binnen. Veel meer dus dan alleen een veranda in je tuin. De luxe overkapping in een tuin is een echte trend aan het worden. Een dergelijke ruimte is voorzien van verwarming, tv aansluiting, glazen wanden die je kunt sluiten, een vaste bar en nog veel meer. kortom een heerlijke plek om het hele jaar door buiten te kunnen zitten.

 

Tuinoverkapping op maat

 

Een aantal jaar geleden zijn wij bij de Groot Hoveniers gestart met het zelf ontwerpen en bouwen van houten tuin overkappingen en buitenkamers. Een voordeel is dat we goed in staat zijn om na te denken over de juiste locatie van de overkapping en we ook meteen de tuin eromheen aan kunnen pakken. Wij ontwerpen namelijk de tuin en buitenkamer ineen en zo wordt het zeker samen een mooi geheel.

Maak nu een afspraak aan voor een vrijblijvend advies gesprek.

Vraag hier het stappenplan aan en ontvang hem direct in je e-mail.

overkappingen buitenkamer

De volgende stap

 

Veel mensen hebben al een veranda, of tuin overkapping. Bij ons kun je een buitenkamer of luxe overkapping laten ontwerpen, zodat je de volgende stap kunt zetten. Een buitenkamer heeft namelijk meer sfeer dan een tuin overkapping of een terrasoverkapping. Zo brengen we de wanden en het plafon op kleur, denken we goed na over de verlichting en creëren we ruimte voor woon accessoires. Verder kiezen we voor een bijzonder vloer met bijvoorbeeld een patroon van vintage tuintegels onder de eettafel. Is de buitenkamer groot genoeg dan hebben we ook de ruimte voor een mooie open haard hout gestookt of kunnen we kiezen voor een mooie gashaard.

 

Shutters

 

Het is ook een optie om in de buitenkamer een mooie bar te plaatsen waar je heerlijk met vrienden een lekker biertje of een heerlijk glas wijn kunt drinken. In de bar kunnen we dan een spoelbak monteren en kunnen we een koelkast inbouwen. Om de buitenkamer een mooiere uitstraling te geven werken we tegenwoordig veel met shutters. Deze geven een beschut gevoel en vormen meteen een leuke afscheiding tussen tuin en tuin overkapping. De shutters kunnen we met kleur een leuk accent geven en worden een opvallend element in de buitenkamer. Shutters geven ook een goede bescherming tegen wind en regen en kunnen een mooie achtergrond zijn voor een mooie grote pot.

overkapping tuin

Eiken

 

Onze veranda’s en overkappingen maken we in drie verschillende houtsoorten. Wil je een landelijke robuuste uitstraling dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor eiken. De tuinoverkapping kosten van deze houtsoort zijn wel hoger dan bij andere soorten hout. Eikenhout leeft wel echt en zit vol met scheuren in het hout. Omdat het een harde houtsoort is, is het moeilijker te bewerken. Het resultaat van je luxe overkapping mag er echter zijn.

 

Larix Douglas hout

 

Een andere houtsoort waar we enorm veel mee werken is het Larix Douglas hout. Deze houtsoort is bij aanschaf roder van kleur en wordt in de loop van de tijd licht grijs. De houtnerven worden bij het verkleuren van het hout mooi zichtbaar. Deze houtsoort is makkelijk te bewerken en kunnen we ook makkelijk op kleur brengen. Larix Douglas hout heeft veel hars in het hout zitten en is daarom van nature verduurzaamd.

 

Geïmpregneerd tuinhout

 

Als laatste hebben we dan nog het geïmpregneerde tuinhout. Hier zijn in het verleden enorm veel tuinhuizen en overkapping van gebouwd, maar wordt niet veel meer gebruikt. Het hout heeft namelijk een wat groenige uitstraling en de verkleuring is een langzaam proces. De overkappingen van geïmpregneerd hout hebben ook vaak een wat goedkopere uitstraling en geven minder snel het gevoel van een buitenkamer. Wil je de tuinoverkapping kosten echter wat lager houden, dan is het een goede budgetkeuze.

De Groot Hoveniers overkapping overkappingen werkplaats

Werkplaats

 

In onze werkplaats maken we de overkapping van hout helemaal zelf. Het hout wordt ingekocht en in de werkplaats bewerkt zodat er een compleet bouwpakket ontstaat. De overkapping door een hovenier laten plaatsen behoord dan vervolgens ook tot de mogelijkheden of je kunt zelf het bouwpakket plaatsen. Hierbij kun je het hout voor de terras overkapping dus los kopen. Alle verbindingen in onze tuinoverkapping worden met zogenaamde half hout verbindingen, pen en gat verbonden en daarna afgewerkt met houten proppen. Er komen geen stalen beugels of stalen schoentjes aan te pas. Alles wordt ambachtelijk gemaakt en geconstrueerd voor de mooiste sfeer.

 

Als alles gereed is in de werkplaats maken we de overkapping gereed voor transport en brengen we deze richting de tuin. Onze hoveniers bouwen onder leiding van Adrie de Groot de overkapping op. Ter plaatse verwerken we alle elektra in de wanden en het plafond en maken we de aansluitingen voor de verlichting en de verwarming. Stopcontacten bouwen we netjes in de wanden in en zijn allemaal geschikt voor gebruik buiten in de tuin. Zelfs aan internet en Wifi wordt gedacht door ons team.

 

Buitenverblijf tuin

 

Een overkapping aan huis is makkelijk als je snel van binnen naar buiten wilt gaan of altijd droog naar buiten wilt kunnen lopen. Qua beleving is een overkapping aan huis echter niet de beste keuze. Vaak ontstaat de situatie dat vanuit huis gezien eettafel na eettafel komt te staan en blijft je hetzelfde zicht op de tuin houden. Zoals wij vaak zeggen ‘je komt niet echt los van je huis de tuin in’. Door je terrasoverkapping van hout vrijstaand in de tuin aan te leggen, krijg je een hele andere beleving. Je tuin wordt optimaal benut en het binnen buiten gevoel blijft vanuit het huis beter intact. Ga je dan in de tuin overkapping zitten dan kom je helemaal los van het huis en wordt je tuin met vrijstaande houten terras overkapping een aparte woonruimte. Helemaal als je hem nog uitbreidt met een veranda in je tuin. Zorg er wel voor dat je tuin overkapping wel in de buurt van de woning blijft staan en dat je niet eerst 50 meter moet lopen om een kopje koffie overdekt te kunnen drinken. Een overkapping kun je eigenlijk altijd zonder vergunning laten bouwen.

 

Tuinoverkapping afmetingen

 

Hoe groot moet een tuin overkapping of een terras overkapping eigenlijk zijn? Dat hangt geheel af van het gebruik van deze overkapping. Voor het plaatsen van alleen een loungeset adviseren we een grootte van 360 bij 360 cm. Je kunt dan makkelijk een loungeset kwijt en bij regeninslag blijft alles nog lekker droog. Willen je een eettafel kunnen plaatsen en met een lekkere groep mensen goed kunnen zitten? Dan adviseren we om voor tuinoverkapping afmetingen van 360 bij 420 te kiezen. Of voor 420 cm bij 420 cm.

Loungeset plus zithoek

 

Een combinatie van een lounge set met eettafel is natuurlijk het meest ideaal. Je kunt dan eerst met zijn alle lekker eten aan tafel en daarna de avond afsluiten rond de openhaard in de loungeset. Als we dit willen combineren dan hebben we een minimale afmeting nodig van 360 bij 700 cm en iets groter mag ook nog gerust. Willen we deze zithoeken nog combineren met een bar erbij dan gaan we naar een lengte van 10 meter in totaal of maken we de buitenkamer of tuin overkapping meer vierkant en werken we met een diepte van 600 cm. Bij de meeste tuinoverkappingen kunnen zonder vergunning gebouwd worden. Bij echte grote bouwwerken kan dit echter anders zijn. Informeer hier altijd even naar.

 

Afmeting berging

 

De afmetingen van een berging zijn minimaal 200 cm bij 300 cm voor het op kunnen bergen van de tuinkussen en wat tuingereedschap. Makkelijker is om te kiezen voor 300 cm bij 300 cm. Wil je graag de fietsen erbij plaatsen, neem dan een berging van 300 bij 400 cm of maak twee aparte bergingen, waar de fietsen apart staan van de spullen die je op wilt bergen.

overkapping

Overkapping laten maken

 

Wil je een terrasoverkapping van hout kopen? Of een overkapping door hovenier die geheel naar wens voor je wordt gemaakt? En zoek je iemand die graag met je meedenkt? Maak dan een afspraak in ons Tuin Inspiratie Centrum. Hier vindt je diverse voorbeelden van tuinoverkappingen. Ook kun je hier kun jouw overkapping laten ontwerpen en de overkapping laten maken. Ook als je op zoek bent naar een tuinoverkapping in Eindhoven of tuinoverkapping in Uden helpen we je graag. Wij werken in het gehele gebied van Oost-Brabant. Voor voorbeelden van een tuinoverkapping op maat kun je hier kijken.