Bloembollen planten; creëer een levendige tuin vol kleur

12 november 2019
Aanleg

Ontdek wat bloembollen doen met je tuin. Ze zorgen ervoor dat je het hele jaar door een bloeiende, fleurige en kleurrijke tuin hebt. En ook jij kunt hier heel eenvoudig zelf mee aan de slag, lees hieronder alle ins en outs over het bloembollen planten.

Wanneer kun je het best bloembollen planten?

Het is belangrijk om te weten wat voor bloembollen je hebt. Je hebt namelijk voorjaars- en zomerbloeiende bloembollen. Heb je voorjaarsbloeiende bloembollen, dan plant je deze in het najaar. Dit is vanaf ongeveer september tot december. Heb je zomerbloeiende bloembollen, dan plant je deze in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

Voorjaarsbloeiende bloembollen:

  • Sneeuwklokjes
  • Narcissen
  • Tulpen
  • Hyacint
  • Krokus
  • Allium

Zomersbloeiende bloembollen:

  • Ranonkel
  • Lelietje van dalen
  • Dahlia
  • Gladiool

Waar bloeien de bloembollen het best in je tuin?

Bloembollen plant je op plekken waar veel zon komt. Het is ook mooi om je bloembollen tussen vaste planten te zetten, zo gebruik je de grond twee keer. De eerste keer staan je vaste plant mooi te bloeien, en de tweede keer komen je bloembollen mooi tussen je beplanting uit!

Hoe moet je bloembollen planten?

Zorg er voor dat de grond goed los is. Dit kun je doen door middel van een grondbewerking met de schop. Zo is de grond makkelijker te bewerken en kun je de bloembollen gemakkelijk planten. Op de plaatsen waar je de bloembollen wil planten maak je een gat maakt met de schop of bollenplanter.
Het is belangrijk dat je de bloembollen goed in de grond stopt. Laat altijd de punt omhoog komen, en de bolle kant omlaag. Maak daarna het gat dicht, en druk dit voorzichtig aan. Bij het ingraven van de bloembollen is moet je de volgende regels aanhouden; Houd voor de plantafstand drie keer de breedte van de bloembol aan, en houd voor de diepte ook drie keer de hoogte aan van de bloembol. Dus tulpen van 5 cm, doe je 15 cm onder de grond, en 15 cm onderling uit elkaar.

Wist je dat bloembollen helpen in de strijd tegen de processierups?

Bloembollen planten tegen de processierups? Ja hoor! De bloembollen zijn vroeg in het voorjaar al een bron van leven voor de insecten. Zo komen hier de gaasvliegen en sluipwespen op af, dit zijn de natuurlijke bestrijders tegen de eikenprocessierups.
De sluipwesp wordt bijvoorbeeld aangetrokken door de fel gele narcissen, en de gaasvlieg komt af op de blauwe druifjes. Uiteindelijk komen op deze insecten ook de koolmeesjes af, die ook weer zorgen voor vermindering van de processierups. Doordat de bloembollen al vroeg in het voorjaar opkomen, zijn de insecten er ook al vroeg. Zo kunnen de vogels de rupsen al aanpakken voordat ze de vervelende haartjes krijgen.

Geen tuin maar toch graag bloembollen planten? Plant bloembollen in een pot!

Geen tuin maar wel een balkon? Dan kun je bloembollen in een leuke pot of mand zetten. Zorg wel dat deze pot 3 keer de diepte heeft van de bloembol. Wanneer je bloembollen gaat planten in een pot of mand gebruik je een andere werkwijze dan wanneer je ze in de grond zet. Gebruik op de bodem van de pot hydrokorrels, en zorg dat er gaten in de pot zitten zodat overtollig water weg kan. Vul daarna de pot aan met potgrond en plant ze 3 keer de diepte van de bol. Bescherm de potten goed tegen strenge vorst, bijvoorbeeld door stro of noppenfolie om de pot te doen. Of zet ze gedurende de vorstperiode in de schuur.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.