Gazon onkruid bestrijden

Hovenier tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud
23 april 2019
Onderhoud

We willen natuurlijk allemaal het liefst een mooie egaal groene grasmat in onze tuin. Onkruid in je gazon kan dit beeld aardig veranderen. Om een onkruidvrij gazon te krijgen is tijdige bestrijding van het onkruid een hele belangrijke eerste stap. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je het gazon goed in de gaten houdt en controleert of/en welke soort(en) onkruid er in je gazon zit?

Onkruid herkennen

Tijdens het controleren van je gazon is het belangrijk dat je de onkruid soort herkend. Hieronder een aantal van de meest voorkomende onkruid soorten in je gazon.

Hoe ontstaat onkruid?

De grootste reden dat er onkruid in je gazon ontstaat, is het niet goed uitvoeren van het onderhoud. Door een te kort aan voedingstoffen en/of het te kort maaien van het gras krijg je een minder goed verzorgd gazon. Ook in een goed onderhouden gazon kan onkruid ontstaan. Dit komt namelijk door vogels. Vogels kunnen zaden van het onkruid op je gazon achterlaten via hun ontlasting of door de simpelweg mee te nemen.

Hoe moet je gazon onkruid bestrijden?

Het onkruid in je gazon kun je op verschillende manieren bestrijden, verwijderen en voorkomen. Afhankelijk van het soort onkruid en de oppervlakte van je gazon kies je een methode.

Onkruid handmatig verwijderen

De meest milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden is met de hand. Dit is echter wel arbeidsintensief werk. Je kunt dit doen met een onkruid steker, het is dan wel belangrijk dat je de volledige wortel verwijderd! Door het gazon achteraf goed te bemesten, zullen de eventuele kale plekken weer dichtgroeien.

Onkruid uitputten

Gras is een erg sterke plant en de grassen in uw gazon zijn bestand tegen zeer regelmatig maaien. Dit geldt niet voor alle gazon onkruid, ze zijn oppervlakkiger geworteld en verdragen kort en regelmatig maaien slecht. Door de onkruiden op deze zwakke punten aan te pakken kunt u ze uit het gazon verwijderen.

  1. Voorzie het gazon van een bemesting.
  2. Wacht een week met maaien.
  3. Maai vervolgens twee weken lang elke 3 tot 4 dagen op 3,5 cm.
  4. Vang gemaaid gras en onkruid op en voer dit af

Na twee weken zul je resultaat zien, is dit niet het geval? Dan zal er een andere bestrijdingsmethode geprobeerd moeten worden.

Chemisch bestrijden

Laten we vooropstellen dat de chemische bestrijdingsmethode niet de voorkeur heeft maar in sommige gevallen is er geen andere oplossing. Op de website van Bayer Garden kun je per onkruid soort zien welk product het kan bestrijden. Daarnaast is er voor het bestrijden van mos Innogreen Mosvrij, een bemesting middel wat mos in je gazon kan bestrijden.

Onkruid voorkomen is beter dan bestrijden!

Door het gazon op de juiste manier te onderhouden en tijdig de benodigde voedingsstoffen toe te voegen kun je onkruid in je gazon voorkomen. Hieronder een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

  • Geef tijdig mest en water aan het gazon
  • Maar het gazon regelmatig
  • Strooi kalk tegen verzuring
  • Belucht het gazon
  • Zorg dat onkruid uit de borders niet bij je gazon kan komen.

Alle voedingsstoffen die je gazon nodig heeft kun je bij ons bestellen!

Vragen of problemen? Neem contact op met onze onderhoudsspecialist!

Heb je alle mogelijke oplossingen geprobeerd maar krijg je het onkruid niet uit je gazon? Wij helpen je graag om een mooi groen gazon te creëren. Schakel een van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek. Wij komen dan langs om de situatie te bekijken en een bestrijdingsplan te maken.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.