Hoe moet ik mijn gazon verticuteren?

30 april 2019
Onderhoud

Een mooi gazon krijg je door regelmatig te bemesten, besproeien en het tijdig te maaien. Toch kan het voorkomen dat mos en grasresten je gazon aantasten. Wanneer dit is het geval is zul je moeten verticuteren. Laten we beginnen met wat het verticuteren van je gazon betekend.

Wat is verticuteren?

Het woord verticuteren is afgeleid van het Engelse woord vertical cut. Deze engelse benaming omschrijft precies wat er gebeurt wanneer je het gazon verticuteerd. Messen worden verticaal door het gazon gehaald om zo de viltlaag of het mos te verwijderen. Dit kan zowel handmatig of machinaal gebeuren. Voor kleine oppervlakte kun je een verticuteerkam gebruiken. Omdat dit zwaar werk is raden wij aan om voor grotere oppervlakte een verticuteermachine te gebruiken.

Waarom moet je je gazon verticuteren?

Er kan een viltlaag van mos, onkruid en grasresten ontstaan in je gazon. Door te verticuteren worden de wortels van het onkruid en de mossen doorgesneden, op deze manier groeit het niet snel terug. Daarnaast moet je het gazon luchten. Door de viltlaag krijgen de wortels van het gras minder zuurstof en water wat de groei belemmerd.

De beste tijd om te verticuteren

Verticuteren doe je in het voorjaar, ergens rond april. In deze tijd groeit het gras hard en heeft het voldoende kracht om te herstellen van een verticuteerbeurt. Je kan dit het best doen op een droge dag zodat het afval niet blijft plakken.

Hoe moet je verticuteren?

Het is geen ingewikkeld werk. Het komt er op neer dat je ofwel met je kam of machine door het gras gaat. Let er wel op dat je de verticuteermachine niet te diep instelt. Na het verticuteren hark je al het afval van het gazon af. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd.

Ziet je gazon er kaal uit na het verticuteren? Dat betekend dat er veel vervuiling in het gazon zat. Wees niet bang, doordat het gazon nu veel licht en zuurstof krijgt zal het snel weer aangroeien. Je kan het gazon een handje helpen door gras bij te zaaien en te bemesten.

Tips voor het verticuteren

  • Verticuteer in rechte banen over het gazon, in zowel de breedte als in de lengte.
  • Op een heuvel kun je gaten prikken met een riek waarna je het mos makkelijk kan verwijderen.
  • Zaai kale plekken bij na het verticuteren.
  • Zijn er grote takken die het zonlicht blokkeren? Je kan overwegen deze te snoeien, mos groeit sneller op donkere plekken.

Het is natuurlijk beter om mos te voorkomen dan het te verwijderen. Met Innogreen mosvrij bestrijd je de groei van mos in jouw gazon. Heb je vragen over het onderhoud van je gazon of het bestrijden van mos. Doe ons een berichtje per mail en we helpen je graag!

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.