Hoogteverschillen in de tuin voor extra dynamiek

15 mei 2019
Aanleg

Of je nou hoogteverschillen in de tuin hebt omdat het moet of per keuze, het zorgt voor meer dynamiek in je tuin. Je creëert meer diepte en kan op die manier je tuinontwerp interessanter maken!

Goede redenen om hoogteverschillen in je tuin toe te passen

Zoals hierboven al genoemd wordt, kun je met hoogteverschillen je tuin meer diepte geven maar je kunt ook smalle tuinen meer breedte geven( optisch gezien natuurlijk). Hoogteverschillen zijn in ieder type tuin en iedere tuinstijl toe te passen. Door deze toe te passen maak je de tuin spannender omdat niet de hele tuin direct te zien is. Daarnaast kan het ook praktische voordelen hebben zoals bijvoorbeeld bij het afvoeren van je water. Zo kun je een hoger gelegen terras droog houden tijdens hevige regen buien.

Hoogteverschillen in je tuinontwerp

Wanneer je hoogteverschillen in je tuin wil moet je natuurlijk beginnen bij het begin, het ontwerp. Je gaat kijken naar welke vorm en oppervlakte de tuin heeft en gaat op basis hiervan de indeling van je tuin maken, met daarin al je wensen verwerkt natuurlijk. Met het maken van deze indeling hou je rekening met waar je hoogteverschillen toe kunt passen. Je maakt je tuinontwerp spannender wanneer je zorgt dat je tuin niet in een overzicht te zien is. Je kunt er ook voor kiezen om zithoekjes of terrassen te beschutten zodat je meer privacy kunt creëren. Let wel op dat je vanaf het huis gezien altijd tegen een verhoging aankijkt en niet andersom. Op die manier is de dieptewerking het grootst. Heb je een kleinere tuin? Zet de elementen dan diagonaal in je tuin, zo duw je de zijwanden als het ware naar buiten.

Wij ontwerpen onze tuinen altijd in 3D zodat je een goede beleving van de tuin krijgt.

5 handige tips

 • Kijk vanaf het huis tegen het hoogteverschil aan.
 • Maak een smalle tuin breder door hoogteverschillen richting de zijkanten op te bouwen.
 • Maak een ondiepe tuin dieper door achter in je tuin hoogteverschillen op te bouwen.
 • Creëer privacy met hoogte elementen.
 • Houdt rekening met de afvoer van het water.

Welke materialen kun je het beste gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten materialen waarmee je hoogte kan creëren in je tuin. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden binnen het ontwerp, houdt er dan wel rekening mee wat je tuinstijl is en of deze past binnen de rest van de tuin. Belangrijkste blijft natuurlijk; gebruik materialen die je mooi vindt!

Materialen voor het creëren van hoogteverschillen

 • Muren en wanden
 • Trappen
 • Bomen
 • Leibomen
 • Pergola
 • Bankje
 • Bloembakken
 • Stapelblokken
 • L-Elementen, U-elementen

Hulp nodig bij het maken van jouw tuinontwerp of op zoek naar advies om jouw wensen in een ontwerp te passen? Wij helpen je graag verder!

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.