De grote voorjaarsschoonmaak voor je gazon: Essentiële stappen

3 juni 2024
Onderhoud

Is het gras groener bij de buren, dan kan je in het voorjaar je gazon een grote voorjaarsschoonmaak geven, zodat ook jouw gazon binnen de kortste keren er geweldig uitziet. Gazon onderhoud voorkomt schimmels en plagen en niet onbelangrijk onkruid krijgt minder kans in een gezond gazon.

Gras heeft in de wintermaanden veel te verduren. De vele regenval van afgelopen winter heeft in veel gevallen gezorgd voor een moslaag. Kou en vorst zorgen ervoor dat het gras in de wintermaanden niet groeit. Er kunnen kale plekken zijn ontstaan, de grond kan dichtgeslagen zijn en daardoor kunnen vocht en voedingsstoffen de wortels niet bereiken. Met een simpel stappenplan krijg je weer een fris en groen gazon.

 1. Strooi in dec/jan/feb Innogreen kalk voor een mooie frisgroene grasspriet. Doe dit ruim twee weken voordat je gaat verticuteren en het gazon gaat bemesten. Is je gazon compleet dichtgeslagen, strooi dan kalk na het verticuteren.
 2. Maak uw gazon mosvrij met onze Innogreen Mosvrij gazonmix
 3. Verticuteer uw gazon met een verticuteermachine ( handmatig of elektrisch). Door uw gazon te verticuteren verwijdert u de viltlaag die op de mat is komen te liggen en komt er weer voldoende licht en lucht bij de ondergrond wat belangrijk is voor de volgende stappen.
 4. Strooi over heel uw gazon nieuw zaad en strooi wat meer op de kale plekken. Wanneer de temperaturen boven de 10 graden uitkomen, kan graszaad kiemen en weer groeien, dus dat is een goed moment. Het liefst zegt het weerbericht ook dat het gaat regenen.
 5. Bemest je gazon dan ook gelijk met onze voorjaarsmest Innogreen Graszo. Daar zit veel stikstof in, wat ervoor zorgt dat gras goed kan groeien.
 6. Sproei je gazon twee weken lang na het bijzaaien, zodat de zaden goed kunnen kiemen.
 7. Vervolgens is het belangrijk dat je je gazon met enige regelmaat blijft maaien. Maaien doet groeien en geeft kleine grassprieten de kans om zonlicht op te vangen. Door één a twee keer per week te maaien, houdt je je gazon bestand tegen schimmels.
 8. In de zomer heeft je gazon het zwaar door droog en warm weer. Bemest daarom dan nogmaals met Innogreen Graszo.
 9. In het najaar zo rond september/oktober wil je je grasmat nog een boost voor de winter meegeven. Belangrijk om je gazon dan weer te beluchten, zodat alle regen in het najaar en winter niet blijft staan, maar de grond in zakt. Bemest dan ook met onze najaarsmest Innogreen Vabomix2.

Heb je bovenstaande stappen in de afgelopen maanden doorlopen, dan raden we je aan dit nog een keer te doen. Door de hevige regenval van afgelopen maand zijn voedingstoffen weggespoeld en heeft graszaad niet kunnen kiemen in de maand april door de koudere temperaturen.

In onze webshop vind je Korrelkalk en GrasZó, onze voorjaarsmest.

Heb je een Robotmaaier, kies dan voor Robogazonmix als ideale meststof.
Heb je nog geen robotmaaier, dan kunnen we je daar ook mee helpen. De voordelen van een robotmaaier zijn:

 • Tijdsbesparing, want je hoeft zelf het gazon niet meer te maaien
 • Stiller, een robotmaaier is stiller dan een traditionele maaier.
 • Een groener gazon zonder onkruid, een robotmaaier houdt de mat mooi kort en dat zorgt ervoor dat kleine gekiemde grassprieten meer kans krijgen om op te komen. Zo krijg je een voller gazon. Een voller gazon biedt weer minder kans aan onkruid.
 • Ook wanneer je langer van huis bent, ligt je gazon er mooi bij.

Bekijk onze nieuwe collectie robotmaaiers op www.degroottuinwinkel.nl

Wij kunnen ook de installatie voor u verzorgen.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.