Schade aan uw Buxus?! Wat te doen tegen de Buxusmot

18 oktober 2017
Onderhoud

De rupsen van de buxusmot worden momenteel al in veel tuinen en parken aangetroffen. Deze rupsen eten de bladeren van de buxus op waardoor de buxusplanten er op vrij korte tijd een heel stuk kaler en bruiner uit zien. Om kaalvraat te voorkomen is het dan ook belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmottenrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten. Van ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt dan de eerste generatie motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus volgroeid. Vaak wordt dan pas de schade goed zichtbaar doordat delen van de plant kaal worden. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten. De daaruit voortkomende rupsen blijven van de buxus eten tot ze in oktober in winterrust gaan. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven.

U kunt de schade door deze rups beperken door uw buxus al in april of mei te controleren en rupsen te verwijderen. Daarmee voorkomt u toename van de populatie in de zomer. Kijk of u aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes ziet met uitwerpselen erin. Meestal vindt u daarin of vlak erbij de groen met zwarte rupsen, die uiteindelijk zo’n vier centimeter lang worden. De pop is lichtgroen tot bruin en zit in een dicht spinsel tussen de samen gesponnen bladeren. Verwijder zoveel mogelijk rupsen en poppen met de hand. Als er veel rupsen zijn kunt u desgewenst een bestrijdingsmiddel tegen rupsen gebruiken of de buxus in z’n geheel verwijderen. Dit product is van plantaardige oorsprong waardoor het geen nawerking heeft zodat het biologisch evenwicht na de behandeling spoedig hersteld. De behandeling dient verschillende keren herhaald te worden en werkt het best tegen jonge rupsen.

Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed gesloten zak. Gooi rupsen dus niet levend in de groencontainer, omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben uw buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan ook om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan. Verdere schade van de buxusmot kan worden tegengegaan door het regelmatig controleren, zo nodig verwijderen en bestrijden van de rupsen tijdens de zomer en de herfst.

Heeft u verder nog vragen over de verschijnselen en bestrijdingswijze van de buxusmot, neem gerust contact met ons op!

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.