Sfeerverlichting

29 augustus 2023
Nieuws

Breng je tuin écht tot leven door middel van verlichtingEnkele spots kunnen al zorgen voor een grote verandering van het beeld en de sfeer in de tuin. Een fijne plek om in de avond extra lang gebruik van te maken en te zien hoe mooi de tuin is. 

Zelfs wanneer je binnen zit is het mooi om in een verlichtte tuin te kijken…

Er wordt vaak vergeten hoeveel licht doet in een tuin en wat de extra waarde is van het verlengen van de tijd om in de tuin te zijn. Bijvoorbeeld tijdens de donkere dagen thuis te komen in een verlichte omgeving of nog wat langer te kunnen genieten van die mooie zomeravond.  

In de koudere maanden verlaat je het huis en kom je thuis in het donker. Wanneer je verlichting in de tuin plaatst, is dit niet alleen praktisch maar creëer je ook een prettige verblijfssfeer waar je zelfs in de winter buiten wilt zijn bij een warme plek bij de haard. Zelfs wanneer je lekker binnen zit is het mooi om niet bij een donker raam maar een geheel verlichtte tuin te zitten. Wanneer je vanuit de keukentafel of de bank een goed verlichtte tuin kunt zien voel je die sfeer zelfs binnen.  

Accenten

Met licht en donker kun je eindeloos spelen en nieuwe combinaties maken. Een muur of terras, een boom of een border. Je kunt met licht silhouetten creëren of de aandacht op een bepaald element leggen. Vind je bijvoorbeeld die ene boom bij de muur erg mooi en mag deze nog wel wat meer aandacht krijgen? Dan kun je hiervoor een grondspot gebruiken. Zorg er dan wel voor dat er geen planten voor hangen die het licht blokkeren. Is dit wel het geval, dan kun je beter een verhoogde boomspot plaatsen zodat het licht boven deze beplanting uitkomt.  

Een mooie tuin wordt door licht geaccentueerd maar geeft ook sfeer

Een lichtplan maakt het ontwerp écht af. Je kunt zo de mooiste eyecatcher in de tuin hebben, maar zonder verlichting komt deze er toch niet zo mooi uit als bedoeld. Daarnaast is een verlichte tuin in het donker spannender, interessanter en intiemer. Je wilt gaan ontdekken wat er te zien is, er komen andere zichten tevoorschijn en de tuin gaat op een andere manier leven.

Veiligheid

Thuiskomen in het licht, dat is niet alleen heel handig om te kunnen zien, maar zorgt ook voor een veilig gevoel. Je wordt door de verlichting de juiste kant op geleid en kunt natuurlijk alles goed overzien. Daarnaast is sociale veiligheid een belangrijk aspect. Niet alleen jij kunt alles overzien, maar je buren ook. Zo creëer je je eigen veilige omgeving door middel van licht.  

Wanneer het donker wordt, zijn de lichtpunten in de tuin wat nog opvalt

De donkere plekken in de tuin verdwijnen en de verlichte plekken vallen alleen nog op. Denk daarom goed na over wat je graag wil zien of wil laten zien. Wellicht zijn praktische armaturen net zo belangrijk als sfeerverlichting, maar er zijn vaak mogelijkheden te bedenken waardoor je deze twee functies in één keer kan creëren. Een mooi pad naar de achterkant van de tuin kan door middel van spots aan de randen een mooie looplijn accentueren. Als dit een belangrijk item is in de tuin is het natuurlijk prachtig om deze uit te lichten. Daarnaast is het praktisch om het pad te verlichten om zo veilig de tuin te kunnen betreden. 

 

Praktisch licht of sfeerverlichting?

Je hoeft hier natuurlijk helemaal geen keus in te maken. Er zijn vaak plekken in de tuin waarbij het voornamelijk om praktische redenen verlicht moet zijn met bijvoorbeeld een wandlamp, maar dit kan ook zorgen voor sfeer. Plaats je dit armatuur op een paar plekken meer of zorg je voor diverse soorten verlichting, zoals grondspots en staande lampen, dan kom je al een heel eind om ervoor te zorgen dat je een goed verlichte tuin met veel sfeer krijgt.  

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.