Waarom een goede najaarsbeurt ook belangrijk is

27 augustus 2019
Onderhoud

Als tuinliefhebber weet je dat goed tuinonderhoud in het najaar meer is dan het opbergen van tuinmeubilair. Bij een goede najaarsbeurt komt veel meer kijken, dan met de bladhark even wat bladeren van het terras en het gazon vegen. Met een uitgebreide tuinverzorging, maak je jouw tuin écht klaar voor de winter, en alvast voor het nieuwe tuinseizoen. Met een goede onderhoudsbeurt is de tuin weer helemaal netjes. Planten hebben straks weer ruimte om te groeien. De vijver is gereed voor de winter, het gazon bemest en de heesters gesnoeid.

Gazon onderhoud

Met de winter in aantocht, is het belangrijk dat je het gras blijft maaien tot het niet meer groeit. Dit is ongeveer tot oktober / november. Na de laatste maaibeurt kun je meteen je maaier schoonmaken zodat deze weer klaar is voor het voorjaar. Zorg ook dat er geen blad op je gazon blijft liggen. Hark regelmatig het blad weg om mos tegen te gaan.

In het najaar bereid je het gazon voor op de komende winter. Een gezond gazon is sterk genoeg om kou, vorst en neerslag te trotseren. Hierom geef je het gras bij de najaarsbeurt gazon extra verzorging. Een goede bemesting in het najaar zorgt voor en diepgewortelde, dichte grasmat. Wij gebruiken hiervoor de speciale meststoffen van Innogreen.

Planten, borders en hagen

Planten die te groot zijn geworden of op de verkeerde plek staan, kun je in deze periode ‘verhuizen’ naar een nieuwe plek in jouw tuin. Vaste planten die zijn uitgebloeid en geen sierwaarde hebben in de tuin, kun je terugsnoeien. Een aantal platen zal beschermd moeten worden tegen de Nederlandse winter.

De hagen worden geknipt, of de nieuwe uitgroei even netjes bijgewerkt. Dat kan bij de beukenhaag, de taxus en de buxus. Dan gaan die ook mooi strak de winter in. Heesters die niet in de winter of het voorjaar bloeien, kun je nu ook snoeien. Ook mogen de zogeheten ABC bomen gesnoeid worden.

Vijver onderhoud

De verlichting en pompen kunnen uit de vijver, en ook de UV-filter kan worden uitgeschakeld. Alles weer opgeruimd; klaar voor volgend voorjaar. Maar de vijver heeft meer aandacht nodig voor de komst van de winter. Om te beginnen verwijder je het plantenafval uit de vijver. De afgestorven waterplanten zakken namelijk naar de bodem van de vijver. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem voor algen.

De taken uit onze onderhoudskalender

In onze onderhoudskalender vind je onderstaande taken terug die, indien aanwezig in je tuin, uitgevoerd moeten worden.

  • Knippen van de hagen
  • Bestrating controleren op verzakkingen
  • Beregening afsluiten
  • Extra verlichting voor de donkere maanden
  • Renovatie borders
  • Planten eenjarig wintergoed en bloembollen
  • Bemesten gazon
  • Bemesten borders

Wat kost een najaarsbeurt bij een hovenier?

Ben je benieuwd wat het kost om de najaarsbeurt uit te laten voeren waarin een van onze specialisten bij je langs komt om de tuin winterklaar te maken? Vul onderstaand formulier in en ontvang een prijsopgave.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.