Wat is een klassieke tuin?

27 mei 2023
Aanleg

De klassieke tuin, een statige tuin

Op de vraag “Wat is een klassieke tuin?”, is eigenlijk maar één antwoord mogelijk, namelijk een statige tuin, die doet denken aan een buitenhuis, een parkachtige – of een kasteelomgeving.

Voorbeeld klassieke tuin

Op klassieke tuinen foto’s kun je de kenmerken duidelijk zien.

  • Weinig variatie in kleur, veelal schakeringen in groen.
  • Hele duidelijke lijnen.
  • Ruim van opzet.
  • Mooie materialen.

Denk aan prachtige tegels, mooie stenen potten, waarin de buxus in aparte vormen tentoongesteld wordt en een prachtig gevormd bankje. Alles heel overzichtelijk en geordend. Wat de klassieke tuinen foto’s tonen is de schoonheid van een tuin met klassieke uitstraling. Hij heeft veel aantrekkingskracht en nodigt uit om te wandelen, even te gaan zitten om van de natuur te genieten en om een plekje te zoeken om te lezen.

De Engelse tuin

Het waarschijnlijk meest bekende tuinontwerp klassiek is de Engelse tuin. Een onberispelijk gazon, dat met de hand geknipt lijkt en overal even groen is, in combinatie met mooie rozenstruiken, een bolbuxus, een zonnewijzer in het midden en een terras met klassieke tuinmeubelen. Elegant, mooi en vooral opvallend door zijn eenvoud. Bij de tuinaanleg klassiek wordt veel aandacht besteed aan die elementen. Dat geldt voor een kleine klassieke tuin net zo als voor een ruime tuin, waar een parklandschap gecreëerd kan worden.

Een klassieke tuin laten ontwerpen

Een tuinontwerp klassiek maken, vereist inzicht in de wijze hoe groen met groen verbonden kan worden, hoe gras voorzien kan worden van een ondergrond die onkruid tegenhoudt en waar uitdroogplekken voorkomen worden. Een gazon dat bruine – of zelfs kale plekken gaat vertonen, verstoort niet slechts de rust, het zorgt voor teleurstelling. Terwijl het ideale gazon, omzoomt door linden, leilinden of buxus – en taxushaagjes het gevoel van het Britse landleven doet ontstaan. De hovenier voor klassieke tuin zal vol trots de voorbeelden van klassieke tuinen laten zien om een indruk te geven hoe het privé parkje er uit zal gaan zien.

Cottage tuin

Een van de trends van de laatste jaren is de cottage style, een warme inrichting, die gebaseerd is op het gebruik van natuurlijke producten en pasteltinten. Daar past een cottage tuin prima bij. Waar de specifiek klassieke tuin niet zo kleurrijk is, kan een cottage tuin verrassen met bloemen in allerlei variaties en kleuren. Heel bijzonder ook voor de bijen, vlinders en vogels, die er graag op bezoek komen. Het klassiek tuindesign nodigt misschien niet meteen uit om een kleurenscala te creëren, maar het kan wel degelijk prima passen in een klassieke tuin met vijver of een klassieke tuin met terras, waar het gezin samen eet, voor een gezellige avond met vrienden en waar het heerlijk genieten is van een avondschemering.

Strakke maar klassieke tuin

Bij een strakke maar klassieke tuin zal een vijver misschien minder passen, terwijl de zo klassieke tuin met grind dat strakke juist kan versterken. Helder zichtbare lijnen, die bijna wiskundig verweven zijn door paadjes, bankjes en terracotta – of grijs getinte potten, waarin de taxus of laurierkers perfect groeien. Geen onkruid te vinden, geen blad op de grond te zien. Voor velen is dit het tuin idee klassieke uitstraling. Foto’s van een klassieke tuin laten heel vaak dit strakke, bijna wiskundige, model zien. Toch kan een klassiek tuindesign ook zo gestileerd worden dat in het midden een zwembad geplaatst is. Zo ontstaat een andere klassieke uitstraling, dat in films vaker te zien is. Een Côte d’Azur-achtige setting, die luxe uitstraalt. Dit is het andere antwoord op de basisvraag “Wat is een klassieke tuin?”. De tuin die past bij een prachtig landhuis, waardoor een Dolce Vita sfeer gecreëerd wordt.

Voorbeeld klassieke tuin

Op foto’s van klassieke tuinen kun je al zien welke sfeer de tuin oproept. Op die manier ontstaat de tuin met klassieke uitstraling, zoals jullie hem graag zouden zien. Maak een schets of knip delen van voorbeelden van klassieke tuinen uit, stel jullie droomtuin samen en stel het budget vast. Houd hier altijd rekening met onvoorziene kosten. Om te weten te komen wat mogelijk is, kun je een kijkje nemen bij onze tuinen. Bij deze hovenier voor klassieke tuin kun je ook een klassieke tuin laten ontwerpen. Het maakt daarbij helemaal niets uit of het een grote- of een kleine klassieke tuin betreft. De vakman kan zelfs van een kleine tuin een droomtuin maken.

Meubilair

In het mooiste wandelpark vind je altijd plekken om even te rusten, om te zitten en eventueel zelfs om te picknicken. Bij een klassieke tuin horen klassieke tuinmeubelen. Voor op het terras dat gemaakt is van prachtige natuurstenen en een hele chique uitstraling heeft. Voor bij de klassieke tuin met vijver of tussen een aantal potten vol buxus en taxus, die in allerlei vormen gesnoeid zijn. Bij de tuinaanleg klassiek horen namelijk de buxus, taxus, conifeer, roos en andere natuurproducten. De klassieke tuin met terras kan eventueel versierd worden met een boog, waaromheen de rozen bloeien. Overigens kan een dergelijke boog eveneens goed passen in de klassieke tuin met grind. Deze roos springt als een kleurenpijl uit het groen dat de klassieke tuin zo kenmerkt en maakt het geheel perfect. Een bed van rozenstruiken is een andere optie, zoals die prachtig wordt weergegeven in de rozentuin van kasteel Doorn, waar ooit de Duitse keizer, in ballingschap levend, door heen wandelde. De roos als zinnebeeld van de klassieke tuin.

Schaduw- en zitplekjes

Een klassieke tuin met terras is de eerste stap om na te denken over de plekken waar je rust kunt vinden, waar je je even uit de stress van alledag terug kunt trekken. Voor de een is dit een plek in de zon, terwijl de ander liever uit de zon zal zitten. Bespreek waar zitplekjes komen, of ze wel of niet schaduw moeten krijgen en waar de eventuele speelplek voor de kinderen gestalte krijgt. Want, ook al wordt de tuin klassiek, hij wordt pas echt mooi als hij gebruikt kan worden. Kiezen voor een klassiek tuinontwerp hoeft niet te betekenen dat niemand het gazon mag betreden of door de tuin mag rennen. Een prachtige tuin is mooi voor het oog en uitnodigend om te gebruiken.

Meer weten over jouw ideale klassieke tuin?

Hulp nodig bij het ontwerpen van jouw klassieke tuin of nieuwsgierig geworden voor de mogelijkheden voor jouw woning of? We informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw klassieke tuin en over de kosten van de verschillende mogelijkheden. Om met ons contact op te nemen, kun je het contactformulier gebruiken. Tijdens kantoortijden kun je ons ook telefonisch bereiken op 0413 27 28 11.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.