Wat moet je doen bij een laag sneeuw in de tuin?

23 januari 2019
Onderhoud

In de winter zijn de meeste vaste planten in rust. Alleen de kleine groep winterbloeiers is dan nog actief. Deze planten zijn in hun element met de winterse temperaturen en deren niet om een beetje sneeuw. Ze zullen even een minder opgewekt aanblik geven, maar zodra de sneeuw verdwenen is, staan ze weer mooi te bloeien onder een stralend winterzonnetje.

Maar, wanneer er plots veel sneeuw valt kan de sneeuw wel schade aan de planten opleveren. Vooral groenblijvende planten en coniferen kunnen door het gewicht van de sneeuw behoorlijk gaan overhangen en zelfs afbreken.

De laag sneeuw is in beginsel redelijk licht maar word steeds zwaarder als de sneeuw gaat dooien en een ijs-koek vormt. Ook hagen en Buxusbollen kunnen dan door het gewicht gaan overhangen en afbreken.

Valt er veel sneeuw dan kan je die dikke laag het beste eraf schudden of voorzichtig vegen met een bezem. Midden op de dag is de beste tijd omdat de temperatuur dan net iets hoger is. Met name groenblijvende heesters, hagen, coniferen en planten met slappe takken zoals bamboe zijn het meest gevoelig voor het doorbuigen.

Over sneeuw op het gazon bestaan nogal wat misverstanden. Veroorzaakt sneeuw schade aan het gazon door het gebrek aan licht…. Gras blijft ook in de winter groen dus heeft het ook in de winter licht nodig, een laag sneeuw houd dat in principe dus tegen.

Is sneeuw op het gras slecht voor je gazon?

Gras kan er wel tegen en zal zich weer snel herstellen als de sneeuw weer smelt dus laat het gras het liefst met rust. Voorkom wel dat er over het gazon word gelopen als er sneeuw ligt, door het belopen word de sneeuw in elkaar gedrukt waardoor het gras plaatselijk kan verstikken.

Sneeuw op de stoep

Sneeuw en ijs zorgen voor gladheid op de verharding en je tuinpad. Het beste is om de sneeuw weg te vegen als het nog niet belopen is waardoor het nog niet plakt.

Valt er veel sneeuw dan kan je ook zand of split strooien op de sneeuw waardoor het oppervlak stroef word. Let wel op met gevoelige tegels in verband met krassen.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.