Fruitbomen snoeien; wanneer en hoe

20 november 2019
Onderhoud

Heb je fruitbomen in de tuin? Dan moet je deze elk jaar snoeien om te kunnen genieten van een mooie en gezonde oogst. Lees in dit artikel wanneer het beste moment is voor het fruitbomen snoeien en hoe je dit het best kan doen.

Twee soorten fruitbomen

Er zijn twee soorten fruitbomen, pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze bomen moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden. Je moet de fruitbomen snoeien zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien.

Wanneer moet je fruitbomen snoeien?

Appelbomen en perenbomen vallen onder de noemer pitvruchtbomen. Deze fruitbomen kunnen tussen januari en eind maart gesnoeid worden. Het is belangrijk dat je dit niet te vroeg doet omdat de fruitbomen dan nog gevoelig zijn voor ziektes zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreid zich voornamelijk in november en december met vochtig weer. Snoei de bomen met droog weer en het liefst niet tijdens een strenge vorstperiode. Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen moet je snoeien van half april tot half september. Een algemene regel is dat je de steenvruchtbomen net na de bloei in april/mei of net na de pluk in augustus snoeit. In deze tijd van het jaar genezen de wonden sneller en heb je minder kans op ziektes.

Hoe kun je het best fruitbomen snoeien?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je verschillende soorten bomen op verschillende manieren moet snoeien. Hieronder een lijst van boomsoorten met instructies voor het snoeien.

Appel- en Perenboom snoeien

De appel- en de perenboom worden op dezelfde manier gesnoeid. Je moet de verticale, opgaande scheuten weghalen. Deze fruitbomen moeten het namelijk hebben van de afstaande (horizontale) twijgen. Mocht je deze takken toch willen snoeien omdat ze bijvoorbeeld uitsteken, halveer ze dan. Om de vorm van de boom te verbeteren zou je een gewicht met een stukje touw vast kunnen maken aan een opgaande tak.

Perzik- en Nectarinebomen

Perziken groeien voornamelijk op één- of tweejarig hout. De oudere takken die geen vrucht meer dragen, evenals dode en zieke takken, snoei je weg. Om veel zonlicht in de boom te krijgen en een goede luchtcirculatie te creëren, snoei je ook de takken weg die andere takken kruisen.

Kersenboom of Kerselaar

Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen.
Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Takken die geen kersen produceren kunnen teruggesnoeid worden tot aan de stam.

Pruimenboom

Bij de pruimenboom wordt geadviseerd om deze ongeveer twee weken na de oogst te snoeien. Een pruimenboom moet je eigenlijk zo min mogelijk, en zeker niet fors, snoeien. Hiermee voorkom je dat de boom minder vruchten zal geven of zelfs dood zal gaan. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen. Een goede richtlijn is om altijd zo ver mogelijk van de stam af te snoeien.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.