De beste tips voor het leggen van graszoden

29 mei 2019
Aanleg

Graszoden leggen of laten leggen?

Een nieuw gazon vergt heel wat aan denkwerk en uitvoerende werkzaamheden. Daarom kiezen veel mensen ervoor om graszoden te leggen of te laten leggen. De vraag is wanneer je dit het best kunt doen? Of je het zelf doet of uitbesteedt? En, wat er allemaal bij komt kijken.

Graszoden leggen

Hebben jullie net een nieuw huis gekocht of gaat de tuin helemaal op de schop? Dan is dit het moment een plan te maken. Wordt een deel van de tuin grasveld? Waarvoor dient het dan? Voor de kinderen om te kunnen ravotten of als basis voor een prachtige Engelse tuin? Dit zijn belangrijke vragen, want zij bepalen welke grassoort er gebruikt moet worden. Daarnaast heb je drie mogelijkheden om een grasveld te creëren:

  1. je kunt gras zaaien
  2. je kunt graszoden leggen
  3. je kunt grasmatten laten leggen.

De volgende vragen zijn; wanneer je met een grasveld kunt beginnen, wat is de beste tijd van het jaar om een grasveld aan te leggen en tot slot wat moet er alles gebeuren om een mooie grasmat te krijgen?

Een grasveld aanleggen

Wil je gras zaaien dan moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Dat betekent dat je eigenlijk alles klaar moet hebben voor de winter begint. Om een grasveld te krijgen, moet het zaad zich kunnen ontwikkelen. Daar is tijd voor nodig. Wil je daar niet op wachten, dan is het leggen van grasmatten of graszoden een prima optie. Buiten de vriestijd kun je in principe op ieder gewenst moment een grasmat aanleggen.

Je werkt in een paar stappen. Om te beginnen moet de soort aarde en de zuurgraad bekend zijn. Daarna moet de grond goed schoongemaakt worden. Wortels van onkruid, schimmels en dergelijke kunnen de nieuwe grasmat behoorlijk aantasten. Te vaste grond houdt water te lang vast, waardoor het gras kan gaan rotten. Met andere woorden, zelfs een grasveldje vraagt om aandacht. Dat geldt tevens ook voor het leggen van graszoden. Je hebt goed materiaal nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een graszodensnijder huren.

Grasmatten laten leggen

Zeker wanneer je een grotere tuin hebt of wanneer je een top grasveld wilt, is het beter een vakman te raadplegen. Hij zal de zuurgraad van de grond testen en maatregelen nemen. Hij zal verder de grond klaar maken voordat hij start. Grasmatten laten leggen kan alleen buiten de vorstperiode. Nadat de tuin klaar gemaakt is, kan met het leggen begonnen worden.

Gras laten leggen door een hovenier heeft als voordeel dat het vakkundig gebeurt, dat de waterafvoer geregeld is en dat je het gras hebt dat aan de wensen voldoet. Je kunt ook zelf gras leggen. Dat kost, met voorbereiding en afhankelijk van het aantal m2, al snel een aantal dagen. Laat dus de graszoden niet te snel leveren. Als ze te lang opgerold zijn, beginnen ze uit te drogen, waardoor je al bij de start gras hebt dat aangetast is. Dat is jammer. Neem bij het bestellen liever een dag extra ruimte, zodat je dit probleem voorkomt.

Graszoden kopen

Let bij het kopen op de soort gras. Premium gras is prachtig, maar vereist meer onderhoud dan speelgras. Siergras is echt iets anders dan sportgras. Geef dus duidelijk aan waarvoor het gras straks gebruikt zal worden, anders kan het gebeuren dat je bij het graszoden kopen of graszoden bestellen gaat voor de goedkoopste variant en na 2 jaar opnieuw kunt beginnen. Misschien twijfelen jullie tussen gras of kunstgras. Vergelijk de prijs van het kunstgras met de graszoden prijzen, vooraleer je een bestelling plaatst. Is het gras voor kinderen bedoeld? Dat kan de keuze tussen gras of kunstgras veranderen.

Graszoden leggen?

De voor graszoden leggen beste tijd is buiten de vriestijd. Omdat graszoden of grasmatten kant-en-klaar gras is dat al minimaal een jaar oud is en tientallen keren gemaaid is, zal het gras zich snel settelen. Voorwaarden zijn wel dat het minstens 14 dagen niet belopen wordt of wanneer wel, bijvoorbeeld om het te sproeien, er een plank op gelegd wordt, en dat het dagelijks twee keer gesproeid wordt. Dit laatste geldt zelfs als de zon niet schijnt, maar het winderig is, aangezien de wind het gras uitdroogt. De vraag; wanneer graszoden leggen…? kun je dus beantwoorden met: van april tot oktober. Is het extreem warm? Dat is niet de beste tijd voor graszoden leggen. Je kunt door een zeil over het gras te spannen voorkomen dat het te snel uitdroogt.

Graszoden laten leggen? Hoe lang mag je er niet op lopen?

Veel hangt af van de grassoort, de grondsoort en het weer. Bij heel mooi weer zal het langer duren voordat het gras ingegroeid is ofwel zich geworteld heeft. Op de vraag; hoe lang mag je niet op net aangelegde graszoden lopen, is er geen standaard antwoord. Het beste is om de hovenier te vragen. Veelal gaat men er van uit dat het minimaal 2 tot 3 weken duurt voordat er op het gras gelopen kan worden. Neem een weekje extra als het intensief gebruikt gaat worden.

Graszoden sproeien na leggen

De houdbaarheid is beperkt. Blijven ze te lang opgerold, raken ze beschadigd. Een hovenier zal de zoden dan ook snel op hun plek leggen en direct na het leggen al met sproeien beginnen. Er zijn handzame regels voor het graszoden sproeien na het leggen. Minimaal 2 keer per dag, bij zeer warm weer 4 keer.

Gras laten leggen door een hovenier

Een grasveldje aanleggen kost geld. Zelf graszoden leggen, betekent bijvoorbeeld een graszodensnijder huren, eventueel een platte schop kopen en ander gereedschap aanschaffen. Wil je grasmatten laten leggen? Vraag een offerte aan voor de prijs. Dit geldt tevens voor de kosten van graszoden. De prijzen variëren. Dat heeft met de grassoort te maken. Sterker en beter gras is duurder. Vraag daarom bij een offerte meteen naar de prijs om grasmatten te laten leggen en de kosten van graszoden. Zo kun je snel vergelijken wat binnen het budget past.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.