Een dakterras of daktuin aanleggen

27 mei 2023
Aanleg

Een tuin op niveau aanleggen? Wij realiseren jouw dakterras, daktuin of groendak!

Voor veel woningen en bedrijfspanden worden op tuingebied andere oplossingen gezocht dan een traditioneel gazon, een vijver of mooie borders. Als je geen tuin hebt, of deze te klein is, biedt het dak misschien mogelijkheden voor een vorm van begroeniing. Een plat dak biedt vaak de optie om met een dakterras of -tuin meer buitenruimte te creëren.

Bij het ontwerpen en aanleggen van een groenoplossing voor het dakvlak, is meer uitvoerbaar dan je denkt. Een daktuin of – terras zijn doorgaans prima te realiseren. Dat geldt eveneens voor een groendak en de verschillende oplossingen voor gevelbegroeiing die kunnen worden uitgevoerd.

Het inschakelen van een hovenier als dakbegroener is een verstandige keuze. Zo krijg je inzicht in de vele mogelijkheden voor jouw dak. Vanzelfsprekend hebben we in ons familiebedrijf kennis van aanleg en onderhoud van traditionele tuinen. Deze expertise combineren we met de ervaring die onmisbaar is bij het werk op het dakvlak. Op hoogte heb je immers rekening te houden met een aantal bijzonderheden. Bij De Groot Hoveniers helpen we je graag verder op weg met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van jouw tuin ‘op niveau’.

Op het dak kun je alle kanten uit

Of het nu gaat om een particuliere of zakelijke oplossing maakt geen verschil; een fraai ontworpen en vormgegeven terras, tuin of andere groenvorm verhoogt altijd het woonplezier en de waarde van de woning.

Zowel bij een klein dakvlak of een aanzienlijk aantal vierkante meters, zorgt een terras op het dak voor meer buitenruimte. Het dak krijgt met een terras meer gebruiksmogelijkheden. Dit verhoogt het woongenot. Een terras op het dak is altijd een fijne plek om te genieten. Door te werken met mooie meubels en plantenbakken, geef je het terras sfeer, geur en kleur. Zakelijk biedt een terras eveneens veel gebruiksmogelijkheden. Het is een fijne plek voor overleg tussen collega’s, de lunch of bedrijfsborrel.

Is een terras op het dak van jouw woning geen optie, of niet gewenst? Dan kan de aanleg van een groendak een prima alternatief zijn. Er zijn veel vormen van beplanting en aanleg die een mooie aankleding van het dak bieden. Door de natuurlijke uitstraling ziet een groendak er fraai uit. Zakelijk draagt een groendak bovendien bij aan de ecologische doelstellingen van het bedrijf.

Groene daken bieden meer voordelen. De dakbedekking is bijvoorbeeld minder onderhevig is aan slijtage. Het groen heeft bovendien een isolerende werking en zorgt voor vochtopname van hemelwater. Doordat sprake is van natuurlijke materialen heeft een groendak een positieve invloed op de biodiversiteit en het milieu. De beplanting vangt bijvoorbeeld fijnstof op.

Het dak op? Lees dan even verder…

Als hovenier geven we graag advies over de mogelijkheden voor jouw daktuin of dakterras. Dat kun je samen met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud aan ons toevertrouwen.

Vanzelfsprekend vormen jouw ideeën en wensen het vertrekpunt bij onze dienstverlening. Er zijn echter nog twee andere aspecten die onmiskenbaar een belangrijke rol spelen als we samen met je bepalen wat mogelijk is. De toegankelijkheid van het dak en de draagkracht van de dakconstructie. Niet alle platte daken zijn eenvoudig bereikbaar of constructief in staat om een terras te kunnen dragen.

Afgezien van de dakconstructie, kan een dakvlak verschillende ondergronden hebben. De combinatie van draagkracht en ondergrond bepaalt of een terras mogelijk is en beïnvloedt de materiaalkeuze. Wil je een terras met tegels? Dan kies je voor een duurzame oplossing, al is het materiaal relatief zwaar. In combinatie met zware plantenbakken of meubels kan het gewicht van het terras dan toch een punt van aandacht zijn. Zeker bij relatief oude huizen met houten daken is dat het geval. Bij nieuwbouw op basis van zogenoemde prefab elementen is de draagkracht hoger. Wat de constructie ook is, de dakbedekking moet misschien worteldicht worden gemaakt, en de afwatering moet goed geregeld zijn. En misschien is voor je terras op het dak een omgevingsvergunning nodig. Hierover kunnen we je informeren.

Bij een tuin of terras op het dak, of een groendak zijn de invloeden van weer en wind zeker een aandachtspunt. Als je bedenkt dat een storm op maaiveldhoogte de nodige schade kan aanrichten aan een schutting en planten, dan begrijp je waarom de hovenier op het dak uitsluitend werkt met solide materialen en producten. Op hoogte hebben wind- en weersomstandigheden vrij spel. De inrichting van een terras of tuin op het dak moet bestand zijn tegen weer en wind. Eventueel moeten meubels of decoratie eenvoudig van het terras te verwijderen zijn.

De kracht van zonlicht en temperatuurverschillen vormen eveneens een punt van aandacht. In de winter kan het op het dak flink vriezen en ’s zomers kunnen tropische temperaturen worden bereikt. Gebruikte materialen gaan hierdoor mogelijk ‘werken’. Als dakbegroener houden we met zonnekracht en temperatuur rekening bij de keuze van planten. We werken met planten die de schommelingen in temperatuur en seizoenen kunnen doorstaan. We weten welke specifieke planten, struiken en eventueel kleine bomen geschikt zijn voor een dakterras of een vorm van dakbegroening. En wanneer een groendak of daktuin niet (eenvoudig) toegankelijk is, kiezen we hier voor planten die geen onderhoud vragen. Die planten zijn dan zelfvoorzienend in vocht en voeding.

De diensten van de hovenier voor daktuinen

Kies je voor een terras, dan is het verstandig over een aantal zaken zelf na te denken. Waarschijnlijk weet je als bewoner het beste hoe de zonligging is van het terras. Op welke plek geniet je ’s ochtends van de eerste zonnestralen, en waar is op een zomerse dag schaduw gewenst? Biedt het terras voldoende beschutting, of verwacht je deze van planten, een parasol of een zonnedoek? In sommige situaties is een windscherm nodig om in de luwte te genieten en een prima keuze om een besloten sfeer te creëren.

We hebben ervaring met het opzetten van een goed en praktisch ontwerp. We weten wat nodig is om van de buitenruimte te genieten. Bijvoorbeeld door te werken met elementen als een veranda of vlonder. Zelfs een jacuzzi met buitendouche behoort tot de mogelijkheden. Om inspiratie op te doen, kunnen we je veel voorbeelden tonen. Op onze website hebben we foto’s van daktuinen die een beeld geven van de mogelijkheden. Bovendien geven deze een beeld van onze toegevoegde waarde als hovenier voor daktuinen.

Jouw ideeën combineren we met onze ervaring. Bij het ontwerpen van een tuin op het dak hebben we bijvoorbeeld aandacht voor de zogenoemde zichtlijnen. Vanaf het terras wil je goed beeld hebben, of misschien juist veel privacy. Dat bepaalt de opstelling van meubels, plantenbakken, materialen en decoratie. Zoals gemeld is de dakconstructie altijd een aspect dat we bij ons ontwerp in het achterhoofd houden.

Wordt jouw terras de plek om lekker weg te zakken in een loungebank, of verwacht je een plaats voor de barbecue of zonnebedden? Een tuin op het dak wordt met ons advies echt een plek om te genieten. Onze dienstverlening gaat hierom verder dan nadenken over de planten en indeling. Bij het maken van een ontwerp spelen ook andere praktische zaken een rol. Denk bijvoorbeeld aan verlichting, elektra en de eventuele aanwezigheid van water. Bovendien weten we dat met een goede aankleding het terras helemaal af is. Zelfs bij de keuze van de decoratie kunnen we van dienst zijn. Want met een mooie set kussens of een fijne plaid is je terras helemaal af.

Goed advies, een fraai en praktisch ontwerp en professionele realisatie zijn goede redenen om De Groot Hoveniers in te schakelen voor het werk op het dakvlak. Dat geldt eveneens voor het beoordelen van de dakconstructie en de keuze van planten, materialen. En vergeet niet dat de planten en materialen op het dakvlak moeten komen. In sommige gevallen is hiervoor een lift nodig. Dat is nog een goede reden om met een ervaren dakbegroener samen te werken.

Meer weten over jouw groendak, daktuin of dakterras?

Overtuigd van onze toegevoegde waarde als dakbegroener of vormgever van jouw dakterras? Of nieuwsgierig geworden voor de mogelijkheden voor jouw woning of bedrijfspand? We informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw dak en over de kosten van de verschillende mogelijkheden. Om met ons contact op te nemen, kun je het contactformulier op deze pagina gebruiken. Tijdens kantoortijden kun je ons ook telefonisch bereiken op 0413 27 28 11.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.