Een mooie natuurlijke tuin begint met een combinatie van de juiste materialen

27 mei 2023
Aanleg

Laat je verrassen met een natuurlijk ontwerp

Heb je interesse in een natuurlijk tuinontwerp, omdat je graag eentonigheid in je tuin tegen wilt gaan? Dan schakel je het best De Groot Hoveniers uit Volkel en Etten-Leur in. Wij hebben jarenlange ervaring in het aanleggen van tuinen in uiteenlopende stijlen en weten precies hoe we jouw natuurlijke tuin het best ontwerpen.

Waar droom jij over bij het begrip ‘natuurlijk tuinontwerp’?

Een natuurlijk tuinontwerp begint bij het vaststellen van de betekenis van een natuurlijke tuin. Menigeen denkt hierbij aan een tuin waar de natuur haar gang kan gaan. De ander aan een tuin waar veel variatie is en de derde weer aan een tuin die past bij een bosachtige omgeving. Dit kan allemaal, want het begrip ‘natuurlijke tuin’ staat voor een omgeving die duurzaam en verantwoord is. Waar plek is voor insecten, bijen, vlinders en waar vogels hun nestjes kunnen bouwen. Waar bloemen bloeien en je plekjes hebt om te spelen, koffie te drinken of met zijn allen te eten. Het is een tuin met natuurlijke materialen; iets wat ook voor de afscheiding geldt. Zo kan een natuurlijke tuinafscheiding bestaan uit struiken of een vlechtwerk van twijgen. Een bostuin is een optie, maar het kan net zo goed een kleine wilde tuin worden. Het feit is dat de natuurlijke tuin een habitat voor dier en mens wordt, waar je graag vertoeft en volop van geniet.

De aanleg van jouw natuurlijke tuin

Denk eens aan een veld vol bloemen, waar bijen, hommels en vlinders op zoek zijn naar eten, waar roodborstjes, merels en leeuweriken hun lied zingen en waar je misschien wel een salamander voorbij ziet schieten. Wil jij in een natuurlijk tuinontwerp een vijver, speelruimte, boomhut en natuurlijke tuinpaden terugzien? Wij maken van jouw tuin een paradijs, waar je bijvoorbeeld leuke leeshoekjes vindt, een barbecue en een picknick plek en waar voldoende ruimte is voor een grote eettafel om ’s ochtends te ontbijten en ’s avonds samen te eten. Dat kan een kleine wilde tuin, een grote tuin of een bostuin zijn. Een tuin waar iedereen graag is en waar veel te zien, te ruiken en te horen is.

Tips voor het aanleggen van een natuurlijke tuin

Er zijn heel wat voorbeelden te vinden wanneer je inspiratie wilt opdoen voor een natuurlijke tuin. Het begint echter bij jezelf. Stel vragen en ga met elkaar in gesprek:

  • Wat willen jullie graag? Wat vinden de kinderen of eventueel zelfs de kleinkinderen?
  • Hoe sta je ten opzichte van wilde tuinen?
  • Wordt het een natuurlijke tuin met vijver? Indien er kleine kinderen zijn, kan de vijver overspannen worden met een vangnet. Zo stel je iedereen veilig.
  • Wat is mogelijk? Hoe groot is het totale oppervlak en wat mag het kosten?

Is hierna duidelijk wat jullie graag zouden willen? Kijk dan eens wat er mogelijk is in jullie tuin. Print bijvoorbeeld voorbeelden uit en maak een collage, zodat je al een begin hebt gemaakt aan jullie natuurlijk tuinontwerp.

Een natuurlijke stijl in jouw droomtuin

Een eerste natuurlijk tuinontwerp ligt nu op tafel. Neem hierna contact op met De Groot Hoveniers uit Volkel en Etten-Leur om je wensen te bespreken. Wij adviseren je graag. Alles hangt met elkaar samen en wat je natuurlijk niet wilt, is dat bij de eerste beste storm een deel van de tuin wordt weggeblazen of dat grote waterplassen achterblijven, waarin de planten verdrinken. Een duurzame tuin begint dan ook met een hoogwaardig natuurlijk tuinontwerp. Daarin worden jullie wensen zodanig verwerkt dat het ook qua waterhuishouding past. Dat het veel meer wordt dan een tuin met natuurlijke materialen. Onze hovenier maakt een beplantingsplan waar de planten en bloemen bijeen passen, elkaar aanvullen en zeker niet storen. Waar grondkruipers eventueel ook eetbare producten kunnen voortbrengen. Denk aan komkommers, courgettes, aardbeien of pompoenen. De aanleg van een natuurlijke tuin is een investering die zich altijd terugbetaalt. Enerzijds doordat jullie er iedere dag weer van genieten, anderzijds doordat het huis meer waard is bij een eventuele verkoop.

Is een wilde tuin iets voor jou?

Bij wilde tuinen denken veel mensen aan iets ongestructureerds. Dat heeft waarschijnlijk te maken het idee dat de natuur hier gewoon zijn gang kan gaan. Het feit is echter dat een wilde tuin door een hovenier wordt gecreëerd. Wild betekent in dit geval niet ‘laat maar groeien’, maar een creatie waar je je thuis gaat voelen, dat rust uitstraalt en biedt. Wilde tuinplanten kunnen een variatie zijn van inheemse en exotische planten en bloemen. Hier geldt ook dat de wilde tuin door onze hovenier voorzien wordt van een verantwoorde drainage en waterhuishouding.

Het begin van een natuurlijk tuinontwerp

Een natuurlijk tuinontwerp begint met een beplantingsplan waarin de natuurlijke tuinpaden en natuurlijke tuinafscheiding hun plek krijgen. Een natuurlijke tuin laten aanleggen is gebaseerd op de ideeën die er bij jullie leven en de wensen die jullie hierbij hebben. Denk aan vogelbroedkastjes op schaduwrijke plekken en aan planten en bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Kies eventueel voor een vijver waar kikkers, salamanders en andere dieren hun plek vinden. Hier komen de vogels ook graag drinken. Jouw natuurlijke tuin wordt professioneel door ons hoveniersbedrijf aangelegd; hier wordt altijd rekening gehouden met al deze onderdelen. Leg vast of het een natuurlijke tuin met weinig onderhoud moet worden of niet. Dat bepaalt namelijk voor een belangrijk deel welke beplanting je het best kiest.

Kom meer te weten over jouw nieuwe tuin

Heb je hulp nodig bij een natuurlijk tuinontwerp of de realisatie van jouw landelijke tuin? We informeren je graag over de mogelijkheden en tarieven. Vul ons contactformulier in of bel ons op. Je bereikt onze vestiging in Etten-Leur via 076 – 303 35 54 en onze vestiging in Volkel via 0413 27 28 11.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.