Een vintage tuin aanleggen

27 mei 2023
Aanleg

Van droom naar realiteit: vintage tuinen

Waarom vintage tuinen zo hip zijn en jij er een zou moeten hebben

Een prachtig huis is de droom van vele. Een prachtig huis met een gezellige tuin zegt nog zoveel meer. Een tuin biedt tientallen voordelen: het maakt je leven rijker, vermindert stress en zoveel meer. Het voelt alsof je een eigen natuurlijk paradijs, in een zelfgekozen stijl bezit. Eén van de vijf meest geliefde stijlen van afgelopen jaren is de vintage tuin stijl voor tuin. Waarschijnlijk zag je al meer dan eens er foto’s van en besefte je niet dat je een vintage tuin voorbeeld bekeek. Want wat is een vintage tuin precies? En hoe gaat een vintage tuinrealisatie in zijn werk? Graag neem ik je mee in dat authentieke gevoel, zoals beschreven in ‘de impressie vintage tuin.’

Wat is een vintage tuin?

Met de term vintage bestempelen we een authentieke look. Het beschrijft artikelen uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en begin jaren tachtig. Officieel tussen 1920 en 1980, maar de periode ‘rekte uit’ met de tijden. Ook producten uit de jaren tachtig, negentig werden in het ‘label’ opgenomen. Pas als iets meer dan honderd jaar is spreken we van antiek. De meeste voorwerpen zijn al gebruikt. Sommige zullen al zeventig jaar gebruikt zijn en in slechte staat verkeren. Maar meestal zijn er ook spullen die voor een zeer korte tijdsduur in gebruik geweest zijn, in vergetelheid zijn geraakt en nu weer opduiken. Deze zijn wel nog van goede kwaliteit. Als we over ‘vintage’ spreken, gaat het meestal over kleren. Toch is het ook een geliefde vorm van huisinrichting en tuinmeubelen. Tuinen gedecoreerd met zulke vintage tuinmeubelen hebben dus een tuin vintage look. Het wordt getypeerd door houtstructuren, natuursteen, bamboe, gekleurd glas en opvallende motieven. Ook wordt veel gewerkt met blauw en groen en ambachtelijke voorwerpen als decoratie. Een vintage tuinbestrating bestaat uit tegels met een bruin of blauw patroon of een ‘flower tegel.’ Wil je nog meer nostalgie? Laat je tuin bestraten met kinderkopjes en klinkers. Als deze beschadigd zijn, gaan ze er alleen maar mooier uitzien! Je kan geraniums, Monstera, vetplantjes en Cactussen laten zetten. Voor een echte authentieke look kan je ze in een ‘oubollige’ pot laten plaatsen. Wil je niet zo ver gaan? Beplant je tuin dan zoals jij het wil en creëer op andere vlakken het authentieke gevoel. Zwemvijvers horen prima thuis in dit soort tuin.

De impressie vintage tuin

Een vintage tuin straalt rust, speelsheid en openheid uit. Toch kan je het zelf de sfeer geven die je wil. Natuurlijk is het doel wel dat het er authentiek uitziet. Ik zou het geheel bestempelen als schattig en gezellig, rustig maar toch vol leven. Het is perfect voor feestjes en dergelijke. Om er het beste uit te halen zou ik werken met rijkelijke verlichtingen, zomerse bloemen, vrolijke hangmatten enzovoort. Op die manier krijgt de tuin een warme sfeer. Je kan gerust vintage combineren met hedendaagse items: een ontmoeting tussen oud en nieuw.

Vintage versus retro tuin

Een andere oudere, geliefde stijl is retro. Dit is ook hip de laatste jaren. Retro komt van het woord: retrospectief. Letterlijk betekent dit terugkijken. Het grootste verschil is dat retro nieuwe producten zijn met een look/jasje van de jaren zestig, zeventig en dat vintage artikelen echt de authentieke artikelen van toen zijn. Als je moet kiezen, vintage versus retro tuin, is beide een prima optie, want qua uitzicht lijken de stijlen op elkaar. De voordelen van een retro zijn dat de artikelen nieuwer zijn en soms meer kwaliteit bieden. Anderzijds kan een vintage tuin in het algemeen ‘echter’ worden beschouwd. De voorwerpen hebben geleefd. Elk meubel van de vintage tuinmeubelen collectie vertelt zijn eigen verhaal. Dat draagt een soort geschiedenis en romantiek mee. Vaak kan je voor weinig geld iets kopen en gaat dit, door een kleine ingreep, nog lang mee.

De liefde voor vintage

De stijl is duidelijk ontzettend populair. Niet alleen de laatste jaren, al in de jaren ’60 maakte jeugd leuke combinaties tussen oude en nieuwe kleren. Zelf beroemdheden gingen en gaan erin mee. Ze tonen vol trots de mensheid hun authentieke look. Maar waarom is het zo hip?

Eerst en vooral… het is uniek! Het stuk dat jij in je tuin zal hebben staan, zou niet meer veel bestaan. Het is origineel en onderscheidt je van de rest. Je kunt je fantasie de vrije loop laten gaan. In de stijl is ruimte voor zoveel, er is ontzettend veel mogelijk. Creativiteit is welkom.

Het is milieubewust. Ergens is het een soort van recycleren en dus veel beter dan steeds weer nieuwe tuinmeubelen te kopen.

Je creëert een nostalgisch gevoel naar de periode, die jij wil. Zodra je, je tuin in zal wandelen, wordt je als het ware terug ‘katapulteert’ naar een periode waaraan jij, je ouders, je grootouders massa’s goede herinneringen hebben. Pure nostalgie.

De vintage tuin voorbeelden

Op het internet is een hoop inspiratie en vintage tuin foto’s te vinden. Vooral sites als Pinterest geven je een bom aan de typische vintage tuin voorbeelden. Als je geïnteresseerd bent in de stijl zou ik daar –en op vele andere sites- een kijkje gaan nemen. Heb je vrienden met een vintage tuin style voor tuin? Ga dan zeker bij hen een kijkje nemen en hoor hen uit over de voor- en nadelen. Dit en de mooie aantrekkelijke vintage tuin foto’s van de prachtige, groen paradijsjes overtuigen je vast voor de stijl; dus op naar een tuinontwerp vintage en tuinaanleg vintage!

Het tuinontwerp vintage en het tuinaanleg vintage

Je kan werken met meubilair van paletten, maar dat geeft natuurlijk nooit helemaal het effect. Zoals je waarschijnlijk tijdens het surfen naar foto’s zag op een vintage tuin voorbeeld kan de tuin vintage look rommelig lijken. Je kan dan best werken met duidelijke vintage tuinbestrating en een goed ‘begin’ en ‘einde’ van alles, om de gezelligheid te bewaren.

Denk je dat je wel wat hulp kan gebruiken bij het realiseren van jouw vintage tuin? Laat De Groot Hoveniers je helpen, wij zullen jouw ideeën en wensen bekijken, en vormen dat wat jij wilt om in een plan. We kunnen helpen met het waar maken van je droomontwerp en later bij de realisatie van de vintage tuin. Dat alles gebeurd snel en efficiënt: inspiratie-creatie-realisatie. We informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw tuin en over de kosten van de verschillende mogelijkheden. Om met ons contact op te nemen, kun je het contactformulier op deze pagina gebruiken. Tijdens kantoortijden kun je ons ook telefonisch bereiken op 0413 27 28 11.

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.