De lentekriebels worden al voelbaar, tijd voor een voorjaarsbeurt

Krokussen voorjaar

De voorjaarsbeurt! ‘De tijd is aangebroken om naar buiten te gaan’

 

De dagen worden alweer langer en het voorjaar in de tuin komt eraan. De lentekriebels worden al voelbaar in onze buik en het is tijd voor de voorjaarsbeurt in de tuin. Als er geen vorst is in de tuin kunnen we met een gerust hart met de voorjaarsbeurt aan de slag. We maken dan de tuin klaar voor het nieuwe tuinseizoen. Lekker in het zonnetje kunnen we van start gaan en als de temperatuur gaat stijgen zien we dat de knoppen al langzaam groter worden en spoedig zullen gaan ontluiken. Bij goed tuinonderhoud in het voorjaar komt meer kijken dan je denkt en het is belangrijk om een goede start te maken. Het uitvoeren van de voorjaarsbeurt raden we dan ook echt aan om uit te besteden aan een hovenier. Zeker als je de tuin een renovatiebeurt wil geven dan zijn de voorjaarswerkzaamheden bij onze hoveniers in goede handen.

De tuintips voor de voorjaarsbeurt

 

Onze onderhoudsteams hebben al vele jaren ervaring en zijn erop getraind om uw tuingeluk in de tuin te optimaliseren. Ze weten als geen ander wat er moet gebeuren om de tuin voorjaarsklaar te maken. De kennis van onze jongens hebben we verwerkt in de onderstaande tuintips. Doe er je voordeel mee en ga lekker aan de slag.

Najaarsbeurt onderhoudsbeurt gazon

Het gazon

 

In het voorjaar als de temperatuur weer begint te stijgen, begint ook onze grasmat weer te groeien. Langzaam komt het gazon uit de winterslaap en kan zich gaan herstellen van de schade die het gazon in de winter opgelopen heeft. Misschien heb je al wel eens goed naar je grasmat gekeken en is je tuingeluk met de huidige grasmat ver te zoeken. Bij velen zal het gazon veranderd zijn in een mooi groen mostapijt met her en der nog wat stukken gras erin. Herken je deze situatie?

 

Pak dan het gazon bij de voorjaarsbeurt op de goede manier aan en start als eerste met het bemesten van het gazon. Velen van jullie zullen als eerste grijpen naar de verticuteermachine, maar daar is het tijdens de voorjaarsbeurt nog veel te vroeg voor. De groeikracht van het gazon is in deze voorjaarsmaanden nog veel te weinig en bij het te vroeg verticuteren duurt het enorm lang voordat er weer een mooi grasveld ontstaat.

 

De mossen in het gazon pakken we aan door het gazon te bemesten met de ‘Innogreen Gazon Mosvrij Mix’. De meststof bevat extra kali dat mos in het gazon aanpakt. Bij goed gebruik zal je na twee weken al snel resultaat zien, verdwijnt het mos uit het gazon en wordt het bruin. Verder heeft deze meststof de juiste ingrediënten om het gras goed te stimuleren en de groei op gang te brengen. Het gazon zal snel herstellen van de winterperiode en krijgt weer een mooie groene kleur.

 

Om jou te helpen het gazon te bemesten hebben onze hoveniers speciale bemestingsrondes om snel en secuur de juiste meststof aan te brengen op het gazon. Wil je graag dit klusje zelf doen? Kom dan langs in ons Tuin Inspiratie Centrum en koop daar in kleine emmers de geschikte meststoffen. Ons inspiratie team geeft je graag nog wat advies en de juiste dosering mee die nodig is voor jouw gezon.

 

Onze hoveniers krijgen aan het einde van de winter vaak de vraag waarom het gezon zo ongelijk is geworden in de wintermaanden. De ongelijkheid van het gazon ontstaat doordat de pollen gras al langzaam gaan groeien en nog niet een mooie, gesloten grasmat vormen. Als de graspollen uitgroeien naar elkaar toe verdwijnen de hobbels in het gazon en wordt het weer een mooi egaal biljard laken.

 

In april informeren we je verder over het verticuteren van het gazon. April en Mei zijn bij uitstek de verticuteermaanden, dus heb nog even geduld en stel dat verticuteren nog uit!

Onderhoudstips voor de borders

 

Tijdens de voorjaarsbeurt in de tuin hebben de borders bij goed onderhoud in de winter niet veel werk meer nodig. De meeste heesters en vaste planten zijn gesnoeid en dan blijven alleen nog de siergrassen over. Om snel en eenvoudig de siergrassen te snoeien maken onze hoveniers gebruik van de heggenschaar. Kort boven de grond knippen ze de pollen af op een hoogte van ongeveer 10 cm. Met een sterke goede bladhark krab je al het knipafval bij elkaar en kan het in de groencontainer of kan het afgevoerd worden naar de composteerder. Neem meteen ook even het laatste blad mee, zodat de border echt weer helemaal mooi schoon is.

 

Na al het snoei- en knipwerk in de borders komt er ruimte om de border te bemesten met compost. Compost verbetert de bodemstructuur en geeft voedsel aan het bodemleven. Verder zorgt compost ervoor dat de bodem lang vocht vast kan houden en dat is handig tijdens droge periodes.

 

Onze hoveniers strooien na het bemesten van de borders met compost altijd nog een meststof van Innogreen. De ‘Biobasis Meststof’ stimuleert de micro-organismen in de bodem en zorgt voor een verbetering van de beworteling, een rustige groei, een rijker bodemleven, een hogere weerstand van de plant en een hoge droogte tolerantie. We zien echt de verschillen in de tuinen waar de bemestingen van de borders goed op orde is! Ook de Biobasis hebben we in ons Tuin Inspiratie Centrum klaar staan in kleine verpakkingen; speciaal om zelf te kunnen strooien.

Onderhoud bestrating

 

Na de wintermaanden zijn de meeste bestratingen niet om aan te zien in de tuin. Door de vochtige wintermaanden worden vele steensoorten zo groen als gras en zien we ook een sterke groei van mossen in de voegen. Een van de meest vervelende klusjes in de tuin is vaak het schoonmaken van de bestrating. Velen gaan met de hogedrukspuit aan de slag en maken er een smerige klus van. De voegen spuit je eruit, de ramen onder de modder en alles rondom de schoongespoten bestrating kan een grote schoonmaak beurt gebruiken.

 

Wil je echt dat je tuingeluk toeneemt in de tuin? Stop dan met dit vervelende klusje en pak het op een ander manier aan. Stap 1 is dat je vrij eenvoudig met een nevelspuitje een algendoder over de bestrating heen kunt spuiten. Een aantal dagen later is er al resultaat zichtbaar. Is de vervuiling toch wat heviger, dan hebben onze hoveniers een mooie machine om het terras in het voorjaar schoon te maken.

 

We beschikken sinds kort over een Easy Clean Terrasreinigingsmachine. Binnen afzienbare tijd is de bestrating schoon en hebben we al het vuil verwijderd. Geen gedoe meer met een hoge drukspuit! Binnenkort volgt er beeldmateriaal!

vijver

Voorjaarstips vijvers

 

Na de wintermaanden is het weer tijd om aandacht te schenken aan de vijver in de tuin. De UV-lamp in het filter mag weer vervangen worden. Bij normaal gebruik van het filter gaat de UV-lamp namelijk maar een tuinseizoen mee. De goede werking van een UV-lamp zorgt ervoor dat bij het stijgen van de watertemperatuur de groei van de algen tot stilstand wordt gebracht. Alle filters die wij toepassen in de tuin hebben een UV-lamp. Ben je benieuwd waar jouw UV-lamp zit? Neem gerust even contact met onze hoveniers op.

 

Heeft de hele filterinstallatie stil gestaan in de winter dan mag deze weer opgestart worden. Bij het aanzetten van de filter is het wel belangrijk dat je een klein flesje ‘Biokick’ erbij gooit. Biokick zorgt ervoor dat het bacterieleven in het filter weer op gang komt. Zonder Biokick zal het filter niet goed functioneren en dan zullen er in de zomer problemen optreden bij de helderheid van de vijver.

Een voorjaarsbeurt door een hovenier

 

Ben je klaar voor het nieuwe tuinseizoen? Ligt de tuin er prima bij? Alles goed bemest, meubels uit de schuur en het terras gereinigd? Start dan met genieten van de tuin! Ben je nog niet zo ver en kun je wat hulp gebruiken? Schakel dan onze onderhoudshoveniers in en neem contact op met David Tielemans. David en zijn team zullen er alles aan doen om jouw tuingeluk te vergroten en je te laten genieten van de tuin.

 

Voor contact kun je gebruikmaken van het contactformulier op deze pagina. Ook telefonisch overleg tijdens kantoortijden is mogelijk op 0413 27 28 11. Via WhatsApp kun je ook een vraag of contactverzoek aan David zenden. Dat kan via: 06 – 83 52 0138.

Aanvragen voorjaarsbeurt

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!

Chat openen
1
Kunnen we je ergens mee helpen?
Hallo,
Kunnen we je helpen?