Ook in de winter onderhoud in je tuin!

De tuin in de winter? Geen tijd voor een winterslaap!

 

Als de wintermaanden zijn aangebroken, is dat voor mensen met groene vingers geen excuus om binnen te blijven. Hoewel voor het gazon en de vijver een rustige tijd is aangebroken, is tuinonderhoud in de winter ook nodig. Voor appel- en perenbomen is de winter juist bij uitstek het seizoen om te snoeien. En als er geen sprake is van vorst, is dit ook het jaargetijde om heesters te planten. Met een goede tuinverzorging in de winter, is de tuin prima in staat dit koude en natte seizoen te doorstaan. Als de tuin winterklaar is, leg je een goede basis voor het nieuwe tuinseizoen. Bij goed tuinonderhoud in de winter komt meer kijken dan je denkt. Het uitvoeren van winteronderhoud in de tuin door een hovenier is hierom een echte aanrader. Zeker als je wintermaanden gebruikt voor de renovatie van je tuin, is het inschakelen van een hovenier een prima optie. Maak het jezelf gemakkelijk, en gun jouw tuin de allerbeste verzorging in de winter. Kies ervoor de tuin winterklaar te laten maken door De Groot Hoveniers.

Winterbeurt Nov t/m feb

  • Beplanting snoeien
  • Bomen snoeien
  • Heesters snoeien
  • Snoeien van de fruitbomen appel en peer
  • Blad verwijderen
  • Bemesten van gazon met innogreen kalk
  • Planten van bomen en hagen
  • Scheuren vaste planten
  • Nieuwe beplanting aanplanten

Benieuwd naar onze tuintips voor de winterperiode?

 

Ons familiebedrijf heeft veel jaren ervaring. Hierdoor weten we als geen ander wat moet gebeuren voordat de tuin winterklaar is. Doe je voordeel met onze kennis en ervaring die we hebben verwerkt in onderstaande tips.

 

Het gazon in de winter stopt met groeien. Als na de laatste maaibeurt de maaisel en de bladeren van het gazon zijn verwijderd, breekt voor het gazon een rustige periode aan. Het verwijderen van bladeren blijft ook na die maaibeurt een aanrader. Een gebrek aan lucht en licht zorgt immers voor mos in het gras. Ons advies is het gazon tijdens de winter zo min mogelijk te betreden. Zeker bij vorst kunnen de grasplanten worden beschadigd als je over het gras loopt. Sneeuw vormt een mooie isolatielaag die je prima kunt laten liggen. Een goede bescherming tegen de kou. Voor het gazon is de winter een zwaar seizoen. Hierom kan het gras wel wat extra verzorging gebruiken. Wij gebruiken hiervoor de speciale kalkmeststoffen van Innogreen. Door het bekalken ontstaat een goede zuurgraad (pH)van de grond. Voor een goede groei van gazon (en planten) is dit belangrijk. Een optimale zuurtegraad zorgt voor goede groei van het gras, waardoor mos geen kans krijgt. Zo komt het gazon goed de winter door, en geniet je van een frisgroene grasmat in het voorjaar.

 

Borders, hagen en planten in de winter tips

 

Hoewel veel tuinplanten winterhard zijn, vragen ook de borders aandacht bij de tuinverzorging in de winter. Veel vaste tuinplanten blijven niet groen in de winter en trekken zich terug onder de grond. De groenblijvende vaste planten, en planten die in dit seizoen bloeien, zijn nu de blikvangers in de tuin.

 

Ook voor de planten in de winter hebben we tips. Vergeet niet voor de vorst echt intreedt de vaste planten te beschermen met bladeren, compost of een mengsel van mest en turf. In de plantenborders kun je ook compost verwerken. Zo zorg je voor een goede humusrijke structuur van de bodem. Ook Taxus, buxus en hulst kunnen worden bemest. Hortensia’s hebben graag een extra laagje turf. Vroeg in het nieuwe jaar kunnen de borders al een keer worden omgespit. Met een goede bescherming zijn veel vaste tuinplanten winterhard. Door deze te ‘scheuren’ worden planten vermeerderd. Omdat de plantjes met de grootste groeikracht aan de buitenkant van de pol zitten, is dit verjongen ook goed voor de ‘moederplant’. Wel even de weersverwachting in de gaten houden; als het vriest kun je beter even wachten met het scheuren. De winter is trouwens ook prima geschikt voor het planten van een aantal bomen en hagen.

Najaarsbeurt onderhoudsbeurt borders

Wintersnoei door de hovenier

 

Behalve het snoeien van beplanting, is de winter ook het seizoen voor de snoei van bomen, heesters en fruitbomen. Als deze langer dan een jaar op hun plek staan, kunnen deze worden gesnoeid. Zeker voor de snoei van een appel- of perenboom is de winter het juiste seizoen. De snoei zorgt voor appels en peren van een goede kwaliteit. En de snoei van oude takken verbetert de gezondheid van de boom. Overigens doe je er goed aan bij nat weer of vorst niet te snoeien. En zeker niet voor de winter. Dan zijn de bomen bij snoei nog gevoelig voor ziektes. Met de winterbeurt door hovenier benut je onze expertise optimaal. De hovenier weet welke taken gesnoeid kunnen worden, zonder het bloemhout weg te knippen. Natuurlijk worden bij het werk om de tuin winterklaar laten maken ook de overige snoeiwerkzaamheden aan heesters en bomen uitgevoerd. Ook leibomen worden in het winterseizoen gesnoeid. En de wilgen worden geknot. Voor de snoei van rozen wachten we tot februari. Dan snoei je terug op een aantal ‘ogen’ waaruit komend groeiseizoen een scheut groeit. Door oud en dood te verwijderen houd je de rozen jong. De vijver in de winter

 

Na de najaarsbeurt is het tijd om de vijver met rust te laten. Bladeren die in de vijver zijn gewaaid en plantafval, blijf je verwijderen om algen geen kans te geven. Gaat het stevig vriezen, denk dan aan de ijsvrijhouder of de beluchtingspomp om te voorkomen dat de vijver dichtvriest.

Een winterbeurt door hovenier

 

Heb je onze tuintips voor de winterperiode opgevolgd? Is de buitenkraan afgesloten? Zijn de vogelhuisjes schoon en leeg voor het volgende voorjaar en de vetbollen op voorraad? Dan is de tuin winterklaar! Een goed verzorgde tuin in de winter sluit prima aan bij ons motto: Wat mooi is moet mooi blijven. Goed tuinonderhoud in de winter betaalt zich terug in het nieuwe tuinseizoen. Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een winterbeurt. Vanuit onze jarenlange ervaring weten we precies op welke wijze we jouw tuin gereed maken voor de winter. Op die manier is de winterbeurt geen tijdrovende klus. Met de juiste gereedschappen werken wij snel en efficiënt.

 

Overtuigd van de meerwaarde van winteronderhoud voor jouw tuin door een hovenier? Laat dit dan door ons uitvoeren volgens onze onderhoudskalender. Zo is duidelijk voor welke werkzaamheden je ons zoal kunt inschakelen bij de winterbeurt. Onze onderhoudsplanner David Tielemans kan je meer vertellen over de mogelijkheden en kosten van een winterbeurt voor jouw tuin. Voor contact kun je gebruikmaken van het contactformulier op deze pagina. Ook telefonisch overleg tijdens kantoortijden is mogelijk op 0413 27 28 11. Via WhatsApp kun je ook een vraag of contactverzoek aan David zenden. Dat kan via: 06 – 83 52 0138.

Offerte aanvragen winterbeurt

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!

Chat openen
1
Kunnen we je ergens mee helpen?
Hallo,
Kunnen we je helpen?