Een mooie natuurlijke tuin begint met een combinatie van de juiste materialen

Hoe een natuurlijke tuin je keer op keer kan verrassen

 

Als je een uur met de trein rijdt, zie je, met name wanneer je de bebouwde kom binnen rijdt, heel wat tuinen. Wat het meest opvalt, is de eenheid, die zo herkenbaar is: grasveld, speelgereedschap en een terras. Wil je niet in deze eentonigheid terecht komen? Kies dan voor een natuurlijk tuin.

 

Natuurlijk tuin

 

Een ontwerp natuurlijke tuin begint bij het vaststellen wat een natuurlijk tuin is. Menigeen denkt hierbij aan een tuin waar de natuur haar gang kan gaan. De ander aan een tuin waar veel variatie is en de derde weer aan een tuin die past bij een bosachtige omgeving. Dit kan allemaal, want het begrip natuurlijke tuin staat voor een omgeving die duurzaam en verantwoord is, waar plek is voor insecten, bijen, vlinders en waar vogels hun nestje kunnen bouwen. Waar bloemen bloeien en je plekjes hebt om te spelen, koffie te drinken of met zijn allen te eten. Het is een tuin met natuurlijke materialen, iets wat ook voor de afscheiding geldt. Zo kan een natuurlijke tuinafscheiding bestaan uit struiken of uit een vlechtwerk van twijgen. Een bostuin is een optie, maar het kan net zo goed een kleine wilde tuin worden. Feit is dat het een habitat voor dier en mens wordt, waar je graag vertoeft en volop van geniet.

bijenkastje natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin aanleg

 

Denk eens aan een veld vol bloemen, waar bijen, hommels en vlinders op zoek zijn naar eten, waar roodborstjes, merels, leeuweriken hun lied zingen en waar je misschien wel een salamander voorbij ziet schieten. Zo kan jouw tuin er uit zien en kan het een natuurlijke tuin met vijver worden, met natuurlijke tuinpaden en begroeid met beplanting voor zoals dat hoort in een natuurlijke tuin. Een tuin met extra speelruimtes voor de kinderen. Ruimtes waar ze hun eigen boomhut of misschien wel piratenschip hebben. Waar je leuke leeshoekjes vindt, een barbecue – en een picknick plek, waar voldoende ruimte is voor een grote eettafel om ’s ochtends te ontbijten en ’s avonds samen te eten. Dat kan een kleine wilde tuin, een grote tuin of een bostuin zijn. Een tuin waar iedereen graag is en waar veel te zien, te ruiken en te horen is.

 

Natuurlijke tuin tips

 

Er zijn heel wat natuurlijke tuin voorbeelden te vinden. Evenals natuurlijke tuin foto’s. Het begint echter bij jezelf. Stel vragen, ga met elkaar in gesprek.

 

  • Wat willen jullie graag? Wat vinden de kinderen of eventueel zelfs de kleinkinderen?
  • Hoe sta je ten opzichte van wilde tuinen?
  • Wordt het een natuurlijke tuin met vijver? Als er kleine kinderen zijn kan de vijver overspannen worden met een vangnet, zodat ze niet in het water kunnen vallen.
  • Wat is mogelijk? Hoe groot is het totale oppervlak en wat mag het kosten?

 

Is hierna duidelijk wat jullie graag zouden willen, kijk dan eens wat er alles mogelijk is. Print natuurlijke tuin foto’s uit, knip die stukken er uit die jullie mooi vinden en voeg ze bij elkaar, zodat langzaam jullie droomtuin natuurlijke stijl ontstaat. Een van de meest belangrijke natuurlijke tuin tips kan nu van pas komen. Stel vast of het een natuurlijke tuin met weinig onderhoud wordt of niet.

Natuurlijke tuin vijver

Droomtuin natuurlijke stijl

 

Het eerste ontwerp voor de natuurlijke tuin ligt nu op tafel. Misschien is dit het moment om eens te kijken bij een hovenier, bij De Groot Hoveniers kunnen we je adviseren op alle vlakken. Op zoek naar natuurlijke tuin voorbeelden? Het heeft alles te maken met de aanleg van die droomtuin. Alles hangt met elkaar samen en wat je niet wilt, is dat bij de eerste beste storm een deel van de tuin wordt weggeblazen of dat grote waterplassen achterblijven, waarin de planten verdrinken. Een natuurlijke tuin door hovenier begint met een ontwerp natuurlijke tuin. Daarin worden jullie wensen zodanig verwerkt dat het ook qua waterhuishouding past. Dat het veel meer wordt dan een tuin met natuurlijke materialen. De hovenier maakt een beplantingsplan natuurlijke tuin, waar de planten en bloemen bijeen passen, elkaar aanvullen en zeker niet storen. Waar grondkruipers eventueel ook eetbare producten kunnen voortbrengen. Denk aan komkommers, courgettes, aardbeien of pompoenen. Een natuurlijke tuin laten aanleggen is een investering die zich altijd terugbetaalt. Enerzijds doordat jullie er iedere dag weer van genieten, anderzijds doordat het huis meer waard is bij een eventuele verkoop.

Natuurlijke tuin overkapping

Wilde tuinen

 

Bij wilde tuinen denken veel mensen aan iets ongestructureerds. Dat heeft waarschijnlijk ermee te maken dat bij een wilde tuin voorbeeld het idee ontstaat dat de natuur hier gewoon zijn gang kan gaan. Feit is echter dat een wilde tuin door hovenier wordt gecreëerd. Wild betekent in dit geval niet ‘laat maar groeien’, maar veel meer iets creëren waar je je thuis gaat voelen, dat rust uitstraalt en biedt. Wilde tuin planten kunnen een variatie zijn van inheemse en exotische planten en bloemen. En, ook hier geldt dat de wilde tuin door hovenier voorzien wordt van een verantwoorde drainage en waterhuishouding. Een mooi wilde tuin voorbeeld is een rotstuin, waar stenen, kiezel, zand, mooie tegels en hout een tuin vormen die eerder in een woestijnachtige omgeving te vinden is. Wilde tuin planten kunnen echter ook precies het tegendeel bewerkstelligen en een vochtige isotoop vormen waar de dieren graag vertoeven. Geheel naar wens te verwezenlijken.

 

Natuurlijke tuin ideeën

 

De natuurlijke tuin aanleg begint met het beplantingsplan natuurlijke tuin, waarin tevens de natuurlijke tuinpaden en de natuurlijke tuinafscheiding hun plek krijgen. Een natuurlijke tuin laten aanleggen, is gebaseerd op de natuurlijke tuin ideeën die er bij jullie leven en de wensen die jullie hierbij hebben. Denk in dat verband aan vogelbroedkastjes op schaduwrijke plekken, aan planten die vlinders – en bloemen die de bijen aantrekken. Kies eventueel voor een vijver, waar kikkers, salamanders en andere dieren hun plek vinden. Hier komen de vogels graag drinken. De natuurlijke tuin door hovenier aangelegd, zal met al die onderdelen rekening houden. Leg nu vast of het een natuurlijke tuin met weinig onderhoud moet worden of niet. Dat bepaalt namelijk voor een belangrijk deel welke beplanting voor een natuurlijke tuin gekozen zal worden.

Meer weten over jouw nieuwe natuurlijke tuin?

Heb je hulp nodig bij het ontwerp of de realisatie van jouw natuurlijke tuin of ben je nieuwsgierig geworden? We informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw tuin en over de kosten van de verschillende mogelijkheden. Om met ons contact op te nemen, kun je het contactformulier op deze pagina gebruiken. Tijdens kantoortijden kun je ons ook telefonisch bereiken op 0413 27 28 11.

Een combinatie van jouw favoriete tuinstijlen in een 3D ontwerp?

 

Met een tuinontwerp wat speciaal voor jouw tuin gemaakt wordt, krijg je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden die je eigen tuin te bieden heeft. Wij combineren al jouw behoefte en wensen in een op maat gemaakt ontwerp. Meer informatie over onze 3D ontwerpen?

Benieuwd naar andere tuinstijlen?

 

Of gebruik onze moodboard generator om je eigen stijl samen te stellen!

Laatste nieuws

Recente projecten

+
Moderne tuin aanleg
+
Moderne tuin
+
+
Hoogteverschillen in de tuin

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!