Tuintips januari

Nieuwe tuinplannen maken, renovatie of nieuwe aanleg?

 

Het nieuwe jaar is net van start en in januari is alles in de tuin nog in rust. Een mooi moment om na te denken over de huidige kwaliteit van de tuin. Voldoet de gehele tuin nog aan de huidige wens als gebruiker of is in de loop van de jaren de situatie in het gezin zo veranderd dat het tijd wordt voor een nieuwe tuin? Zijn de borders nog wel goed gevuld of moet de beplanting aangepakt worden? Staat de schutting nog recht en hoe staat het met de huidige bestrating, ligt deze nog wel mooi strak? Allemaal punten om eens naar te kijken en misschien plannen te maken voor komend jaar.

 

In deze wintermaanden kun je namelijk uitstekend aan de slag met de renovatie je tuin. Straat- en grondwerk kunnen gewoon worden uitgevoerd, wanneer de grond droog en vorstvrij is. Pergola, overkapping en schutting kun je ook plaatsen in de grond en aanplanten kan natuurlijk ook gewoon doorgaan, als je je maar aan ons plant advies houdt.

Onderhoud tuin

Snoeiwerkzaamheden

 

Fruitbomen appel en peer

 

Voor een gezonde groei en voor goede vruchtvorming kan je nu ook goed de appel- en perenbomen snoeien.  Door het snoeien zorgen we dat er weer nieuwe takken kunnen groeien en er nieuwe vruchthout kan ontstaan. Houd bij het snoeien rekening met de volgende zaken:

 

 • Haal eerst de lange, dunne scheuten weg, die uit de stam of de bovenkant van dikke takken zijn gegroeid. Dit zijn de zogenaamde waterloten en die kunnen geen vruchten dragen. Zorg ervoor dat je deze scheuten helemaal verwijderd en niet half weg afknipt. Half afknippen zorgt voor een groei-explosie van de boom.
 • Knip het oude vruchthout weg tot aan de nieuwe scheuten. Meestal bestaat het oude vruchthout uit naar beneden hangende, horizontale takken, aangezien daar de vruchten aan hebben gehangen.
 • Creëer een open takkenstructuur in de kroon van de boom. Zo kan licht en lucht de kroon binnendringen.
 • Snoei ook de langs elkaar schurende of kruisende takken weg, maar doe dit niet te veel bij grotere takken.
 • Snoei altijd maximaal één vijfde deel van de kroon weg. Het is vaak beter bij veel snoeiwerk om te kiezen welke takken je gaat snoeien. Laat er desnoods een aantal hangen en snoei die pas volgend jaar weg.

 

Druiven

 

Het snoeien van een druif is geen eenvoudige klus en kan het beste in de maand januari gebeuren. Indien het te streng vriest ( meer dan 5 graden Celsius) stel het snoeiwerk een aantal dagen uit. Later dan januari snoeien kan problemen geven, de druif kan dan gaan bloeden.  Hier een aantal tips voor goed snoeiwerk:

 

 • • Kies eerst de ranken uit die je verder wil leiden als hoofd ranken en  snoei deze voor 1/3 deel terug bind deze vast aan de pergola of aan de draad constructie.
 • • Snoei deze over gebleven ranken geheel terug op 2 tot 3 knoppen. Aan deze knoppen komen dan nieuwe uitlopers met eerst wat bladeren en dat trosjes met druiven.
 • • De ranken waar een tros druiven aangezeten heeft snoeien we terug op een oog. Deze lopen in het voorjaar weer uit en zorgen weer voor een tros met druiven.

 

Snoeien Leibomen

 

Alle leibomen hebben onderhoud nodig en leibomen hebben we in veel verschillende soorten. Het snoeien van een leiboom is belangrijk om de juiste vorm te behouden en hun slanke karakter niet verliezen. Hier een aantal tips:

 

 • Indien de bomen nog niet volledig geleid zijn, leid eerste de takken verder langs de draad of het bamboe frame. Bind deze takken vast met bindbuis. Bindbuis is een flexibel materiaal wat meegroeit met het dikker worden van de takken. Gebruik geen ijzerdraad, touw of T-rips.
 • Bij de lei-lindes, lei-platanen of lei-sierperen snoei je minimaal een keer per jaar en je knipt dat alles terug tot op de uitgeleide armen. De op de stam groeiende twijgen snoei je ook helemaal terug, maar laat wel de uitgeleide takken zitten.
 • De haagbeuk of de gewone beuk worden veel gebruikt als haag op pootjes. Deze bomen snoeien we dan ook met de heggenschaar zoals we een normale haag snoeien. Bind wel eerst een aantal nieuwe hooftakken uit aan het frame.

 

Snoeien van knot of vormbomen

 

Knotbomen snoeien we niet elk jaar, maar eens in de drie jaar. Is er voldoende ruimte in de tuin dan mag het snoeien ook gebeuren eens in de 5 jaar. De takken zijn dan wel fors zwaarder en het wordt dan wel een heel wat intensievere klus. Vorm bomen kunnen we elk jaar snoeien. Hierbij een aantal tips:

 

 • Alleen snoeien als al het blad eraf is. Snoeien we knot- en of vormbomen nog met het blad eraan dan krijgt de boom geen kans om de bladsuikers op te slaan. Jaarlijks snoeien met het blad nog aan de takken zorgt ervoor dat de boom steeds minder energie krijgt en zal steeds slechter gaan groeien.
 • Snoei alle takken bij een knotboom eerst terug tot 30 cm en vervolgens haal je de stompjes weg. Dit zorgt ervoor dat de stam niet inscheurt. Bij inscheuringen worden namelijk makkelijk nieuwe twijgen gevormd.
 • Oude knotbomen niet jaarlijks snoeien maar eens in de twee of drie jaar en het liefste uitdunnen ipv steeds de gehele knot weg te halen.
 • Zorg ervoor bij vormbomen dat de hoofdtakken in goede conditie blijven en de boom mooi in evenwicht blijft. Het is goed mogelijk om nieuwe jonge takken te laten staan en deze te laten doorgroeien tot een hoofdtak.

 

Wilt u dat het snoeiwerk goed uitgevoerd wordt? Schakel dan de vakmannen in van de Groot hoveniers. Onze onderhoudsjongens weten hoe ze bomen goed moeten snoeien, hebben het juiste gereedschap hiervoor en voeren zelfs het snoeiafval af. Stuur ons een whatsapp 06-83520138 voor meer informatie of vul hier het contactformulier in.

hagen snoeien

Gazon

 

In deze maand zal het gazon niet meer groeien en is maaien ook niet meer noodzakelijk. Wel zijn er een aantal aandachtspunten voor het gazon in deze maand en is het bekalken van het gazon ook belangrijk.

 

 • Bekalken van het gazon met Innogreen kalk. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond in orde is. Op zandgronden dienen we meer kalk te gebruiken dan op kleigrond.
 • Kalk zorgt voor een betere opname van de voedingsstoffen die we later in het jaar toedienen.
 • Bij sneeuwval niet op het gazon lopen, hierdoor krijgen schimmels meer kans in het gazon.
 • Laat de gazonmaaier vast nakijken.
 • Een mengsel van compost en zand mag over het gazon gestrooid worden.

 

Kalk voor het gazon hebben we op voorraad staan in ons Tuin Inspiratie Centrum  in kleine verpakkingen of je kunt onze onderhoudsjongens inschakelen om het te komen strooien.

 

Kalk voor het gazon bestellen? Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op!

Gazon onderhoud

Vijver

 

Je mag in januari geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst optreedt en of de luchtvoorziening in orde is.

 

Als je een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan is de maand januari wel een goede tijd om deze alvast uit te graven (op vorstvrije dagen).

onderhoud vijver

Strooizout

 

Wanneer de bestrating weer glad wordt, strooien we allemaal massaal zout. Let wel goed op waar je strooit! Planten kunnen ernstig last krijgen van het strooizout. De groei kan achterblijven en daardoor ontstaan gele bladeren. Ook spatzout door wandelen of fietsen kan schade veroorzaken aan de planten. Veel boomsoorten kunnen slecht tegen strooizout en daardoor verkeren veel bomen langs veel wegen in slechte conditie. Wanneer je toch zout strooit, strooi dit dan gericht en dichtbij de bestrating. Strooi het vooral niet klakkeloos in het rond.

 

Tuinmeubelen

 

Heb je nog houten tuinmeubelen buiten staan? Zet ze zoveel mogelijk in de zon. Het hout heeft dan minder last van groene algen.

 

Onderhoud gereedschap en genieten

 

Laat nu de grasmachine nakijken, de snoeischaar slijpen en controleer of al het andere gereedschap in goede staat is. Na eventuele vorst kunnen we alweer aan de slag en dan is al je tuingereedschap klaar voor gebruik.

 

Geniet van het weer als het droog is en maak een lekkere boswandeling. Wanneer de winter verdwijnt, halen we vanzelf alle werkzaamheden in

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!