Tuintips juli

Tuintips juli

 

Borders

De vaste planten in de borders kun je na de bloei weer terugsnoeiden. Dat bevordert de tweede bloei van de vaste planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geranium- en salviasoorten, ridderspoor en lupine.

Wil je dat de rozen langer blijven doorbloeien tot in de herfst? Dan begin je met het weghalen van de oude bloemen. Dat doe je door deze weg te knippen tot een lager gelegen knop in de bladoksel. Na de snoeibeurt geef je de rozen extra bemesting.

Bij de eenjarige planten kun je de uitgebloeide bloemstelen wegknippen. Er zal zich dan weer een nieuwe bloem ontwikkelen. De planten bloeien dan langer en mooier. Geef de planten ook extra voeding tijdens de bloei.

Eind juli kun je al beginnen met het stekken van sommige soorten tuinplanten, zoals Lavandula, Erica en Rosmarinus. Probeer verschillende vaste planten op dezelfde manier te stekken. Knip de topjes van de planten af en haal de onderste blaadjes van de steel af. Zet de stekjes dan in een bakje met fijne aarde. Houdt het regelmatig nat en zet het bakje onder glas. Na verloop van tijd komen er worteltjes aan de stek en kun je ze apart in potjes planten.

De jonge uitlopers van aardbeien kun je nu ook uitplanten voor volgend jaar. Houd een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 tot 60 cm.

 

Snoeien

Fruitbomen kun je licht snoeien, zodat er meer licht bij de vruchten kan komen.

Bij een sterke hergroei met weinig vruchten kunnen de kers, pruim, abrikoos en perzik weer gesnoeid worden. Voor dit wel uit vóór eind augustus. Daarna is er kans op loodglansinfectie. Bij appel- en perenbomen zijn in juni vruchten naar beneden gevallen. De zogenaamde junival. Het is belangrijk om nu nog meer vruchten te verwijderen. Kies eerst de zeer kleine, beschadigde of zieke vruchten. Dun daarna de resterende vruchten uit, zodat ze minimaal 10 cm uit elkaar hangen. Je denkt misschien: wat zonde om deze vruchten te verwijderen. Maar het eindresultaat is een oogst van veel betere kwaliteit.

De blauwe regen gaat in deze maand wild groeien. De nieuwe zoekende ranken kunnen het beste op 15 cm afgeknipt worden.

Bij de druif haal je overtollig blad rondom de druiven trossen weg, zodat deze goed kunnen rijpen.

 

Gazon

Voor het gazon gelden nog de zelfde spelregels als vorige maand. Maai het met warmer weer een centimeter hoger en de grasmat verdroogt veel minder.

In juli kan het gazon ook een bemestingsbeurt krijgen. Gebruik hiervoor organische bemesting. Dit stimuleert het bodemleven en het gazon zal niet verbranden.

Maai het gazon niet te kort bij warm, droog weer. Dat veroorzaakt verbranding en snellere uitdroging.

De meeste onkruiden verdwijnen uit het gazon door regelmatig te maaien. Er zijn echter verschillende soorten onkruid die met hun platte bladrozetten weinig last ondervinden van de grasmaaier en rustig verder woekeren in het gazon. Denk bijvoorbeeld aan madeliefjes, paardenbloemen, boterbloemen, klavertjes en weegbree. Verwijder dit onkruid uit het gazon. Steek het uit of gebruik bestrijdingsmiddelen tegen tweezaadlobbige planten (gras is immers éénzaadlobbig).

 

Vijver

Wanneer de waterlelie volop blad ontwikkelt en bijna geen bloemen meer heeft, dan wordt het tijd om hem uit de vijver te halen. Scheur de wortels en zet de lelie weer terug in de vijver. Het afknippen van de bladeren van de lelie helpt ook tegen de larve van de leliekever, die in deze periode de bladeren van binnen aantasten, zodat ze bruin worden en afsterven.

Bij warm weer en stilstand van het water kan er een gebrek aan zuurstof in de vijver optreden. Dit is funest voor de vissen! Zorg dus dat er altijd zuurstof in de vijver komt met een fonteinpompje of een zuurstofpomp.

 

Ziekten en plagen

Schimmelaantasting in buxus

We kennen op dit moment twee soorten schimmels die voorkomen in buxus: Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola.

Volutella Buxi: de aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren. Ze blijven nog wel aan de plant hangen. Het begint meestal met een zijtak bij de oudste bladeren. Onderaan de bladeren ontstaan typische bleekroze schimmelsporen. Op de twijgen vind je een insnoeringsplaats, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft. De schors van de geïnfecteerde takken is dood. Het onderliggende hout verkleurt grijs tot zwart. De sapstroom wordt verhinderd, zodat verwelking onvermijdelijk is. De planten zullen bij verspreiding van de schimmel volledig afsterven.

Cylindrocladium buxicola: de aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen, die later worden omgeven door een lichtbruine of gele ring. Een ander belangrijk schadebeeld is waar te nemen door de duidelijke zwarte langgerekte vlekken op de stengels. De aantasting kan snel en hevig optreden.

Preventie
Optimale omstandigheden voor beide schimmels zijn hoge temperaturen in combinatie met een lange bladnatperiode. De manier waarop buxus vaak wordt toegepast, is ook bevorderlijk voor de ziektes. Dichte massieve, geschoren blokken of wolken zijn veel gevoeliger voor aantasting dan natuurlijk gegroeide vormen. Ruim na het knippen bladafval ook altijd op.

Bestrijding
Er zijn geen chemische middelen toegelaten voor het gebruik in particulier en openbaar groen. Het enige wat helpt, is goed diep wegknippen. Zorg bij aangetaste planten voor een goed evenwichtig bodemleven. Verbeter dit wanneer er een aantasting is opgetreden.

 

Konijnen in de tuin

Wie ze heeft, weet hoeveel overlast ze kunnen veroorzaken. Jonge planten worden uitgegraven of afgevreten. Verder graven ze holen op plekken waar het niet gewenst is. Om de konijnen te verjagen, strooi je leeuwenkorrel op de plekken waar je er het meeste last van hebt. De korrel werkt ongeveer 6 weken.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!