Goed beplantingsplan basis voor de juiste beplanting

Besluit je je tuin opnieuw aan te leggen? Dan is het opstellen van een beplantingsplan erg verstandig. Een aangepast beplantingsplan maken vergroot de uitstraling van je tuin en doet maximaal genieten van het gezond buitenleven. Beplantingsplannen zijn er voor alle soorten tuinen. Maar hoe pak je een beplantingsplan maken aan?

 

Grondonderzoek

 

Om lang van je aangelegde tuin te kunnen genieten is een grondonderzoek nodig. Alle plantensoorten vragen een andere bodemstructuur en de juiste voeding. Komen de planten op een natte ondergrond, dan is een aangepaste drainage onmisbaar. Diep spitten is vaak nodig voor een licht en luchtige structuur. Welke voeding je grond nodig heeft voor de gezondheid van je beplanting, kom je te weten met een grondig bodemonderzoek. Voor zo’n onderzoek kun je bij ons terecht met de resultaten geven we ook een bemestigingsadvies mee.

 

Ligging

 

Bij je keuze van planten en struiken hou je rekening van de ligging van je tuin. Krijgt je tuin van ’s morgens tot ’s avond zon, ligt hij in de schaduw of krijgt hij halfschaduw? Planten zijn vaak vergezeld van een plantenlabel met de juiste informatie over hun bloeitijd, hun meest ideale standplaats en hun beste snoeitijd.

Hovenier in de regio

Beplantingsplan border

 

Een border hoort thuis in iedere tuin en is dan ook erg populair. Bij het opstellen van een beplantingsplan hou je met enkele belangrijke factoren rekening. Een beplantingsplan smalle border ziet er nu eenmaal anders uit dan een voor een grote border. Bij het ontwerp van een beplantingsplan border kies je voor de juiste kleurencombinaties, de sterkste planten en een zo lang mogelijke bloedperiode. Zo geniet je maximaal van je border. Mooie kleurencombinaties zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Of je met sterke planten te doen hebt en hoe lang ze bloeien, vind je gemakkelijk online op de vele tuinwebsites. Bij het maken van je beplantingsplan kun je bijvoorbeeld kiezen voor bloemen en planten van dezelfde kleur, van dezelfde plantengroepen of voor dezelfde planten. Het opstellen van een beplantingsplan smalle border hangt in belangrijke mate van je persoonlijke voorkeur af.

 

Stappenplan aanleg border

 

Bij de aanleg van een border volg je best dit stappenplan:

 • Maak een duidelijke en overzichtelijk grondplan
 • Bepaal de grondsoort
 • Bepaal de structuur van je grond
 • Welke soort planten kies je best voor je border?
 • De kleur van je beplanting
 • De bloeitijd van de beplanting
Beplantingsplan maken

Een goed aangelegde border ‘leeft’

 

Een mooi aangelegde border leeft door regelmatig planten te verwijderen en er nieuwe te plaatsen. In een border horen zowel bloembollen als vaste planten, struiken, kruiden, rozen en eenjarige zomerbloemen thuis. Plaats de laagste planten op de voorgrond. Hoe meer je naar achter gaat in je border hoe hoger de planten. Heb je niet veel tijd om in je tuin te werken? Kies dan voor vaste planten met een stevige groei. Gaat je voorkeur uit naar een border met een natuurlijke uitstraling? Plaats dan bij voorkeur siergrassen tussen je vaste planten.

 

Tips voor het aanleggen van een border

 

 • Vaste planten: besloot je om vooral vaste planten in je border te gebruiken? Kies dan niet te veel verschillende soorten. Vele soorten planten maken een smalle border onoverzichtelijk
 • Kleuren: kies je voor een kleurrijke border? Zorg dan voor de juiste kleurcombinaties. Kies in een smalle border nooit meer dan vijf verschillende kleuren
 • Grootte van de planten: grote planten horen niet tuis in een smalle border
 • Evenwicht: zorg voor evenwicht tussen je planten. Kies naast zomer bloeien ook groenblijvende winterharde planten. Zo heb je een jaar lang geniet van je tuin

 

Beplantingsplan border voorbeeld

 

Een beplantingsplan border voorbeeld maakt het opstellen van een ontwerpplan voor je border veel gemakkelijker. Beplantingsplan voorbeelden vind je meer dan genoeg online. De meeste tuin- en interieurwebsites bieden vele beplantingsplannen aan de hand van foto’s die het karakter, de sfeer en de indeling van je tuin uitstralen.

Beplantingsplan kleine tuin

 

Een goed aangelegde kleine tuin is zeker niet saai en zal nooit vervelen. Het juiste beplantingsplan kleine tuin zet je een flink eind op weg naar een kleine, gezellige en goed afgesloten tuin die bovendien weinig of geen onderhoud vraagt. Voor het aanleggen van je tuin heb je in de eerste plaats een goed ontwerp nodig. Daarbij hou je uiteraard rekening met de beperkte ruimte. Heb niet alleen oog voor de juiste indeling, maar ook voor de sfeer die je vooropstelt en aan de materialen die je daarbij wilt gebruiken. Het maken van een tuinontwerp geef je best in handen van een tuinarchitect zoals onze ontwerpen Tijs Verkuijlen van De Groot Hoveniers. Deze professional staat je met raad en daad bij het ontwerpen en realiseren van je droomtuin. Bij een kleine tuin hoort ook een aangepaste afscheiding. Je hebt daarbij de keuze tussen:

 

 • Een groene afscheiding
 • Groenblijvende hagen en heesters
 • Groenblijvende klimplanten

 

Beplantingsplan voortuin

 

Elke soort tuin vraagt een ander beplantingsplan. Dat is ook voor de beplanting voortuin het geval. Je voortuin is het uithangbord van je woning. Zorg er voor dat de beplanting voortuin past bij je bouwstijl. Hoe je voortuin er uiteindelijk zal uitzien, hangt in grote mate van je persoonlijke voorkeuren, van de beschikbare ruimte en van je beplantingsplan voortuin af. Naast de aanplantingen is ook de toegankelijkheid en de privacy van je voortuin belangrijk. Hoe meer ramen zich aan de straatkant van je woning bevinden, hoe meer aandacht je privacy vraagt. Bij het ontwerp van voortuin let je vooral op:

 

 • De ligging van je voortuin
 • Onderhoud: kies voor planten met weinig of geen onderhoud als je beschikbare tijd beperkt is
 • Oppervlakte en verhoudingen voortuin: hou bij het ontwerp van je beplantingsplan uiteraard rekening met de beschikbare oppervlakte. In je voortuin plaats je best geen bomen. Zeker niet in een kleine (voor)tuin
Beplantingsplan

Beplantingsplan voorbeeld

 

Een beplantingsplan voorbeeld maakt het opstellen van een ontwerp voor het beplanten van je tuin veel gemakkelijker. Beplantingsplan voorbeelden vind je meer dan genoeg online. De meeste tuin- en interieurwebsites bieden vele beplantingsplan voorbeelden met foto’s die het karakter, de sfeer en de indeling van je tuin verduidelijken.

Beplantingsplan tuinontwerp

 

Het ontwerp van een beplantingsplan tuinontwerp is er voor alle soorten tuinen en dit zowel voor grote als voor kleine tuinen. Zo’n plan opstellen is specialistenwerk en vertrouw je best toe aan een tuinontwerper of tuinarchitect. Dat zal je later heel wat problemen en ontgoochelingen besparen.

 

Besluit je je tuin opnieuw in te richten? Laat dan het opstellen van een beplantingsplan en het uitvoeren ervan over aan specialisten. Kom gerust eens langs in ons Tuin Inspiratie Centrum en we helpen je graag verder.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
Moderne tuin aanleg
+
Moderne tuin
+
+
Hoogteverschillen in de tuin

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!