Bij het opnieuw aanleggen van je tuin is het opstellen van een beplantingsplan erg verstandig. Door een aangepast beplantingsplan te maken en je hieraan te houden, verbeter je de uitstraling van je tuin en kun je maximaal genieten van het gezonde buitenleven. Beplantingsplannen zijn er voor alle soorten tuinen. Maar hoe pak je het maken van zo’n beplantingsplan aan?
Het maken van een beplantingsplan begint met grondonderzoek
Om lang van je aangelegde tuin te kunnen genieten is grondonderzoek nodig. Alle plantensoorten vragen een andere bodemstructuur en de juiste voeding. Komen de planten op een natte ondergrond, dan is een aangepaste drainage onmisbaar. Diep spitten is vaak nodig voor een licht en luchtige structuur. Welke voeding je grond nodig heeft voor de gezondheid van je beplanting, kom je te weten met een grondig bodemonderzoek. Voor zo’n dergelijk onderzoek kun je bij ons terecht. Aan de hand van de resultaten geven we je ook een bemestingsadvies mee.
De ligging van je tuin
Welke planten en struiken je het beste kunt kiezen is sterk afhankelijk van de ligging van je tuin. Krijgt je tuin van ’s morgens tot ’s avonds zon, ligt hij in de schaduw of krijgt hij halfschaduw? Planten zijn vaak vergezeld van een plantenlabel met de juiste informatie over hun bloeitijd, hun meest ideale standplaats en hun beste snoeitijd.
Maak mooie kleurencombinaties voor de borders
Borders horen thuis in iedere tuin en zijn dan ook erg populair. Bij het opstellen van een beplantingsplan houd je met enkele belangrijke factoren rekening. Een beplantingsplan voor een smalle border ziet er nu eenmaal anders uit dan een voor een grote border. Bij het ontwerp van een border kies je voor de juiste kleurencombinaties, de sterkste planten en een zo lang mogelijke bloeiperiode. Zo geniet je maximaal van je border. Mooie kleurencombinaties zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Of je met sterke planten te doen hebt en hoe lang ze bloeien, vind je gemakkelijk online op de vele tuinwebsites. Bij het maken van je beplantingsplan kun je bijvoorbeeld kiezen voor bloemen en planten van dezelfde kleur, van dezelfde plantengroepen of voor dezelfde planten. Het opstellen van een beplantingsplan voor jouw border hangt in belangrijke mate van je persoonlijke voorkeur af.
Stappenplan voor het aanleggen van een border
Bij de aanleg van een border volg je het best dit stappenplan:
- Maak een duidelijke en overzichtelijk grondplan
- Bepaal de grondsoort
- Bepaal de structuur van je grond
- Bepaal welke soort planten het best zijn voor je border
- Bepaal de kleur van je beplanting
- Onderzoek de bloeitijd van de beplanting
Een goed aangelegde border ‘leeft’
Een mooi aangelegde border leeft door regelmatig planten te verwijderen en er nieuwe te plaatsen. In een border horen zowel bloembollen als vaste planten, struiken, kruiden, rozen en eenjarige zomerbloemen thuis. Plaats de laagste planten op de voorgrond. Hoe meer je naar achter gaat in je border hoe hoger de planten. Heb je niet veel tijd om in je tuin te werken? Kies dan voor vaste planten met een stevige groei en eventueel een automatisch beregeningssysteem. Gaat je voorkeur uit naar een border met een natuurlijke uitstraling? Plaats dan bij voorkeur siergrassen tussen je vaste planten.
Tips voor het aanleggen van een border
- Vaste planten: besluit je om vooral vaste planten in je border te gebruiken? Kies dan niet te veel verschillende soorten. Vele soorten planten maken een smalle border namelijk onoverzichtelijk.
- Kleuren: kies je voor een kleurrijke border? Zorg dan voor de juiste kleurcombinaties. Kies in een smalle border nooit meer dan vijf verschillende kleuren.
- Grootte van de planten: grote planten horen niet tuis in een smalle border.
- Evenwicht: zorg voor evenwicht tussen je planten. Kies naast zomer bloeien ook groenblijvende winterharde planten. Zo geniet je het hele jaar lang van je tuin.
Beplantingsplan voor een kleine tuin
Een goed aangelegde, kleine tuin is zeker niet saai en zal nooit vervelen. Het juiste beplantingsplan voor een kleine tuin zet je een flink eind op weg naar een kleine, gezellige en goed afgesloten tuin die bovendien weinig of geen onderhoud vraagt. Voor het aanleggen van je tuin heb je in de eerste plaats een goed ontwerp nodig. Daarbij hou je uiteraard rekening met de beperkte ruimte. Heb niet alleen oog voor de juiste indeling, maar ook voor de sfeer die je vooropstelt en aan de materialen die je daarbij wilt gebruiken. Het maken van een tuinontwerp kun je het beste overlaten aan een tuinarchitect, zoals onze ontwerper Tijs Verkuijlen. Deze professional staat je met raad en daad bij tijdens het ontwerpen en realiseren van je droomtuin. Bij een kleine tuin hoort ook een aangepaste afscheiding. Je hebt daarbij de keuze tussen:
- Een groene afscheiding
- Groenblijvende klimplanten
- Groenblijvende hagen en heesters
Beplantingsplan voor de voortuin
Elke soort tuin vraagt een ander beplantingsplan. Dat is ook voor de beplanting van de voortuin het geval. Je voortuin is het uithangbord van je woning. Zorg er daarom voor dat de beplanting van je voortuin past bij de bouwstijl van je huis. Hoe je voortuin er uiteindelijk zal uitzien, hangt in grote mate van je persoonlijke voorkeuren en van de beschikbare ruimte af. Naast de aanplantingen is ook de toegankelijkheid en de privacy van je voortuin belangrijk. Hoe meer ramen zich aan de straatkant van je woning bevinden, hoe meer aandacht je woning vraagt. Bij het ontwerp van je voortuin let je vooral op:
- De ligging van je voortuin.
- De mate van onderhoud: kies voor planten met weinig of geen onderhoud als je beschikbare tijd beperkt is.
- De oppervlakte en verhoudingen van de voortuin: houd bij het maken van je beplantingsplan uiteraard rekening met de beschikbare oppervlakte. In je voortuin kun je beter geen bomen plaatsen, zeker niet in een kleine (voor)tuin.
Gebruik een voorbeeld van een beplantingsplan
Een voorbeeld van een beplantingsplan maakt het opstellen van een ontwerp voor je tuin veel gemakkelijker. Voorbeelden van een beplantingsplan vind je meer dan genoeg online. De meeste tuin- en interieurwebsites bieden vele beplantingsplannen aan de hand van foto’s die het karakter, de sfeer en de indeling van de tuin laten zien.
Beplantingsplan tuinontwerp
Het maken van een beplantingsplan is mogelijk voor alle soorten tuinen, zowel voor grote als voor kleine tuinen. Zo’n plan opstellen is specialistenwerk en vertrouw je het beste toe aan een tuinontwerper of tuinarchitect. Dat zal je later heel wat problemen en ontgoochelingen besparen.
Besluit je je tuin opnieuw in te richten? Laat het opstellen van een beplantingsplan en de uitvoering ervan dan over aan onze specialisten uit Volkel, Noord-Brabant. Ons werkgebied reikt van Den Bosch en Eindhoven tot Nijmegen en Zeeland. Kom gerust eens langs in ons tuininspiratiecentrum in Volkel of neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 0413 272 811.