Planten groeien beter met een beregeningssysteem

Een onderhoudsvriendelijke tuin omvat heel wat factoren, en een beregeningssysteem is daar ongetwijfeld één van. De uitstraling én de gezondheid van de tuin hangen af van de mate en kwaliteit van het onderhoud – en dat is precies waar een beregeningssysteem voor zorgt. Niet alleen zal het onderhoud van de tuin door automatische beregening eenvoudiger worden, maar het zal ook een aangenamere plaats zijn om te vertoeven. Wat is beregening nu precies en wat houdt een beregeningssysteem in? Beide vragen verdienen een duidelijk antwoord!

 

Wat is een beregeningssysteem?

Automatische beregening is een vorm van onderhoud dat ervoor zorgt dat planten en bloemen beter gaan groeien. Het voordeel van zo’n systeem is dat je niet langer met tuinslangen of gieters hoeft te zeulen, juist omdat de bewatering van de beplanting automatisch gebeurt. Zo hoef je op warme dagen minder tijd en energie te steken in het onderhouden van planten, en hoef je je daar ook als je op reis bent geen zorgen over te maken. Daarbij zien de planten, bloemen en het gras er mooier en verzorgder uit, en gaan ze veel langer mee.

 

Maak een beregeningsplan voor een efficiënt beregeningssysteem

Een goed beregeningssysteem vereist natuurlijk wel een duidelijk beregeningsplan, zodat de plaatsing en werking van de sproeiers optimaal zijn. Een zogenaamd beregeningsplan maakt het mogelijk om de automatische beregening optimaal te laten sproeien, zodat het gazon en de aanwezige beplanting er mooier uitzien en er geen stukken worden vergeten.

Het juiste type sproeier kiezen, de beste locatie bepalen om deze te plaatsen en de hoeveelheid water die gebruikt wordt per sproeironde; allemaal zijn het kwesties die een duidelijke aanpak vereisen om tot een efficiënt resultaat te komen. Zodra op deze vragen een antwoord gegeven is, weten we hoeveel groepen er precies nodig zijn voor de situatie. Men kan dan beginnen met het intekenen en berekenen van de leidingen, de dikte daarvan en hoeveel er precies nodig zijn.

 

De automatische beregening afstemmen op jouw wensen

De grootte van de tuin bepaalt welk beregeningssysteem het beste past bij de situatie en de gebruiker. Er bestaan zowel eenvoudige systemen als mobiel bediende varianten, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Op die manier gebeurt de automatische beregening van de tuin volledig naar wens van de gebruiker!

beregeningsplan

Het nut van automatische beregening bij een nieuwe tuin

De tuin is een belangrijk onderdeel van elke woning en heeft, vooral als het gaat om een nieuw aangelegde tuin, veel water nodig. De klimaatsveranderingen zorgen er echter voor dat er steeds meer droge periodes zijn – vaak al aan het begin van het jaar. Nieuw geplante bomen, bloemen en struiken zijn natuurlijk nog maar erg klein, waardoor hun wortels niet zo veel water op kunnen nemen. Het is daarom dan ook belangrijk om deze planten en bomen te verzorgen door ze extra water te geven, zodat hun kans op overleven groter is. Dit is zeker van belang na een drogere of warmere periode of wanneer regenval schaars is geweest.

 

Tuinen met automatische beregening ogen gezonder

Ook na de eerste twee jaar is het natuurlijk belangrijk de flora in de tuin te onderhouden. De verschillende bloemen en planten maken de exclusieve tuin immers tot wat hij is. Dankzij een optimale besproeiing groeien planten veel beter en zijn ze daarbij beter bestand tegen plagen en ziektes. Dat is precies waar tuinberegening voor kan zorgen: gezonde vegetatie in de tuin, zodat deze beter en sneller kan groeien. Het spreekt dan ook voor zich dat tuinen die over een beregeningssysteem beschikken, veel mooier en gezonder ogen dan handmatig beregende tuinen.

 

Je gazon beregenen: positief voor de uitstraling én de portemonnee

Ook voor een grasveld of gazon is een goede automatische beregening essentieel. Mensen denken vaak dat een verdroogd grasveld, ten gevolge van een iets warmere periode met minder regenval, vanzelf wel weer herstelt. Dit is echter een fabel; onkruid zal in tegenstelling tot bloemen en planten immers altijd blijven doorgroeien, waardoor deze ongewenste bezoekers het uiteindelijk winnen op de gras- en plantsoorten die de tuin juist zo mooi maken. Daarbij zal een gazon dat goed groeit ook veel minder onderhoud vragen, waardoor het langer meegaat. En dat is natuurlijk alleen maar positief voor de uitstraling van de woning én de portemonnee!

ontwerp beregeningsplan

Verschillende manieren om de tuin te beregenen

Beregenen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het soort water en de tuin in kwestie. Wij van De Groot Hoveniers uit Volkel, Noord-Brabant, vertellen je hier graag meer over. Hieronder zie je daarom een overzicht van de mogelijkheden, waarmee je kunt uitvinden welke aanpak het meest geschikt is voor jouw situatie.

 

1.     Beregening met grondwater

Vooral bij grote tuinen is het aangeraden te kiezen voor automatische beregening met grondwater. Er staat immers haast geen limiet op de beschikbare hoeveelheid grondwater, en daarbij kost het niets. Het enige wat hiervoor nodig is, is een put in de grond, waarin een buis het water naar boven brengt door middel van een pomp.

De druk van de pomp en de grote hoeveelheid water zorgen ervoor dat er meerdere sproeiers tegelijk kunnen sproeien. Afhankelijk van de oppervlakte van de tuin zullen er meer sproeiers gebruikt moeten worden. Hoe dan ook is beregening met grondwater de goedkoopste manier om de tuin te onderhouden.

Bij deze aanpak is er keuze tussen twee verschillende soorten pompen:

  • Een bronpomp, die onder de grond wordt gemonteerd in het water. Deze heeft als functie het water omhoog te pompen en is bovendien erg zuinig met energie. Daarbij bevriest deze pomp niet snel en gaat hij dus lang mee – ook tijdens de koudere periodes van het jaar. Gewone pompen vriezen tijdens de winter immers snel kapot, vooral als ze boven de grond staan.
  • Een zelfaanzuigende pomp, die boven de grond wordt gemonteerd en het water zo omhoog zuigt uit de grond. Het water wordt met veel kracht de leiding ingestuwd. Het nadeel is dat een dergelijke pomp veel meer energie verbruikt en dat deze sneller kan bevriezen. Het grote voordeel is echter wel dat dit type veel goedkoper is. Daarbij kan de pomp erg snel hersteld of vervangen worden als er iets aan scheelt.

Belangrijk is dat, bij het gebruik van grondwater voor automatische beregening, dit water proper moet zijn en geen ijzer mag bevatten. Als het water ijzerdeeltjes bevat, dan is het risico op roestvlekken in de tuin en eventuele bestrating groter. Dit is een probleem dat niet eenvoudig verholpen kan worden en een grondige reiniging vereist!

 

2.     Beregening met leidingwater

Als je een kleinere tuin hebt of je dakterras wilt voorzien van een beregeningssysteem, dan is het beter te kiezen voor een installatie die leidingwater gebruikt. Het grootste voordeel hiervan is dat er altijd schoon water beschikbaar is. Daarnaast liggen de kosten hiervan veel lager. Er hoeft namelijk niet betaald te worden voor een put in de grond, noch voor een speciale pomp die ondergronds geïnstalleerd wordt.

De capaciteit van een dergelijke installatie is natuurlijk iets kleiner. Dit houdt in dat er meer groepen nodig zijn voor de besproeiing van de tuin en dat er meer leidingen gelegd moeten worden. Vaak wordt er gewerkt met verscheidene groepen, waardoor het beter is om te kiezen voor een automatische variant. Elke groep mag zeker 90 minuten sproeien, waardoor je bij een totaal van 5 groepen je al snel aan een beregeningstijd van 5 tot 7,5 uur zit. Handmatig de groepen verwisselen en inschakelen is niet meteen een goede oplossing als je gebruiksgemak en efficiëntie belangrijk vindt.

 

3.     Automatische beregening

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om een automatisch beregeningssysteem te installeren. Belangrijk om te weten is dat in dat geval verschillende groepen elkaar automatisch afwisselen, waardoor je dus niet elke keer een nieuwe groep moet aanzetten. De beregeningscomputer doet al het werk voor jou, en dat draagt dan ook zeker en vast bij aan het comfort van een dergelijke installatie.

De beregeningscomputer wordt op voorhand geprogrammeerd om regelmatig een beregeningsprogramma te laten uitvoeren. Het resultaat? De tuin krijgt hoe dan ook genoeg water, zonder dat je er aandacht aan moet besteden. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en je tuin niet aan zijn lot wil overlaten. Dankzij een automatisch systeem krijgt je gazon altijd het water dat het nodig heeft, waardoor het mooier blijft en langer meegaat.

De computersystemen die gebruikt worden zijn van Rainbird en zijn uitgerust met een speciale sensor die het systeem automatisch uitschakelt bij voldoende regenval. Een paar dagen daarna schakelt het systeem zichzelf weer in, zodat de beregening verder kan gaan. Ook kan het allernieuwste type computer bediend worden via een app, zolang de woning in kwestie over een goede wifi-verbinding beschikt of aansluiting heeft op het internet.

Laat ons een beregeningsplan opstellen voor een duurzame en mooie tuin

Het onderhoud van de tuin is een hele opdracht, dat is zeker. Een beregeningssysteem dat steunt op een duidelijk beregeningsplan helpt om deze taak eenvoudiger te maken en de gezondheid en uitstraling van de tuin naar een hoger niveau te tillen. Welk soort beregening je kiest, hangt af van de situatie en factoren zoals het soort tuin, de oppervlakte en je budget.

Hoe dan ook biedt automatische beregening je de mogelijkheid om meer tijd en energie te sparen voor andere zaken – en het onderhoud van de tuin zo goed als automatisch te doen verlopen. Wil je meer halen uit je tuin en elke dag opnieuw kunnen genieten van een tuin die verzorgd oogt en gezond is? Dan is een beregeningssysteem van De Groot Hoveniers uit Volkel, Noord Brabant, dé oplossing. Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar 0413 272 811 of naar 076 – 303 35 54 voor onze vestiging in Etten-Leur. We bespreken de mogelijkheden voor jouw tuin graag met je. Ook voor andere diensten, zoals een beplantingsplan, schakel je onze experts in!

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!

Chat openen
1
Kunnen we je ergens mee helpen?
Hallo,
Kunnen we je helpen?