Tuinverlichting in Noord-Brabant

Een mooie tuin komt nog zoveel beter tot zijn recht met deskundig geplaatste tuinverlichting door ons hoveniersbedrijf uit Volkel, Noord-Brabant. Besluit je ook tuinverlichting aan te laten brengen? Neem dan zeker de nodige tijd voor een goede voorbereiding. Het aan laten leggen van tuinverlichting geeft je de meeste garantie voor een tuin met een eigen persoonlijkheid en uitstraling. Tuinverlichting aan laten leggen door een hovenier geeft je vaak het mooiste resultaat. Wij staan je met raad en daad bij en hebben het beste resultaat voor ogen. Waar moet een goede tuinverlichting aan voldoen en wat zijn jouw wensen? Dat bespreken we graag met je tijdens het opstellen van een tuinverlichtingsplan.

 

Het opstellen van een tuinverlichtingsplan

Het maken van een tuinverlichtingsplan kost tijd en vraagt om verstand van zaken. Wanneer je zelf een tuinverlichtingsplan wilt maken, dien je rekening te houden met enkele belangrijke richtlijnen. Wil je een tuinverlichtingsplan en beschik je over voldoende budget? Laat dan je tuinverlichtingsplan maken door onze tuinontwerper. Dat geeft ongetwijfeld het beste resultaat. Bij een tuinverlichtingsplan bepaal jij, samen met ons, eerst welke onderdelen van de tuin ’s avonds zichtbaar moeten zijn. We gaan na welk soort licht daarvoor het best gebruikt kan worden en vanuit welke richting het licht moet komen. Pas daarna kiezen we de meest geschikte armaturen en controleren we of ze voor de meest optimale lichtbalans zorgen.

verlichtingsplan

Een tuinverlichtingsplan is praktisch en zorgt voor de ultieme sfeer

Een goed tuinverlichtingsplan laten ontwerpen zorgt voor een gezellige, praktische en sfeervolle tuin. Als je zoveel en zo lang mogelijk in je tuin wilt verblijven dan is een aangepaste sfeerverlichting voor je tuin, je balkon of je (dak)terras nodig. Bij het opstellen van een tuinverlichtingsplan heb je de keuze tussen:

 • Functionele buitenverlichting: verlicht de verschillende looproutes en toegangsdeuren. Het aan laten leggen van functionele tuinverlichting in jouw tuin in Noord-Brabant vergroot je veiligheidsgevoel.
 • Sfeervolle buitenverlichting: zorgt voor de juiste sfeer in je tuin.
 • Accentverlichting: verlicht de mooiste gedeeltes van je tuin, terras of balkon.

 

Waarom een tuinverlichtingsplan laten ontwerpen?

Als je maximaal en zoveel veel mogelijk van je tuin en het gezonde buitenleven wilt genieten, is een goede tuinverlichting onmisbaar. Zo ontstaat er een juiste balans tussen de verschillende lichtbronnen en wordt je tuin bij het donker een waar sprookje. Een goed tuinverlichtingsplan bestaat uit:

 • Tuinschets: dit is de eerste stap naar de meest geschikte verlichting voor je tuin. Met een goede tuinschets krijg je inzicht over je bestaande of nieuw aan te leggen tuin. Geef met zo’n schets de verschillende elementen hun definitieve plaats.
 • Ontwerp tuinverlichtingsplan: maak daarbij duidelijk welke elementen je extra wilt benadrukken. Op welke plekken moet je toekomstige tuinverlichting voor aangepaste sfeer zorgen? Heb je speciale bomen, struiken of bloemen in je tuin? Met een aangepaste verlichting plaats je ze extra in de kijker. Houd er rekening mee dat ook je terras aangepaste verlichting nodig heeft als je zoveel mogelijk van de lange en gezellige zomeravonden wilt genieten. Met de juiste verlichting wordt ook je tuinafscheiding zelfs een echte blikvanger.
 • Aangepaste sfeerverlichting: kies een aangepaste verlichting voor elk hoekje of onderdeel van je tuin dat je wilt benadrukken. Kies tussen een small, medium of large verlichting. Small licht is het meest geschikt voor je terras en border(s). Kies large licht voor de verlichting van hoge bomen, struiken of een gevel.
  • Small licht: heeft een beperkte lichtsterkte met een maximaal bereik tot anderhalve meter. Wordt vooral gebruikt voor het verlichten van een oprit, een terras, vijver en trappen
  • Medium verlichting: heeft een gemiddeld bereik van anderhalve tot drie meter. Meest ideaal voor het verlichten van tuinbeelden, struiken, kleine bomen en afscheidingen.
  • Large verlichting: heeft een hoge lichtsterkte en een bereik van meer dan drie meter. Voor het verlichten van gevels, grote tuinbeelden, hoge struiken en bomen.
 • De juiste richting van je tuinverlichting: bepaal voor elk onderdeel van je tuin de juiste lichtrichting. Dat bepaalt in grote mate je keuze van armaturen. In tegenstelling met geïntegreerde verlichting die vanuit de grond verlicht, verlichten armaturen rondom het onderdeel. Wandverlichting verlicht zowel rondom als naar beneden en bij spots komt het licht van onderuit. Varieer zowel met lichtrichtingen als met soorten armaturen. Combineer grondspots met staande lampen, wandlampen en spots met elkaar. Zo bekom je al snel een speels lichtspel.
tuin verlichting

Kies de juiste armaturen

Je kiest de juiste armaturen pas als je lichtplan voor je tuin helemaal klaar is. Velen kiezen in de eerste plaats voor het design van hun armaturen terwijl het soort licht dat ze verspreiden zeker zo belangrijk is. Geef de nodige aandacht aan de verschillende soorten lichtbronnen. Led-tuinverlichting worden steeds populairder.

 

Veilig lichtsysteem

De veiligheid van je lichtsysteem is uiteraard erg belangrijk. Heb je kinderen en/of huisdieren in huis? Dan is tuinverlichting met laagspanning van 12 volt een aanrader. Verlichting van 220 volt of netspanning moet je door een geschoold iemand laten monteren. De kabels moeten daarbij minstens 60 centimeter diep onder de grond worden gestopt.

 

Duurzame tuinverlichting

Een goede tuinverlichting is vooral duurzaam en energiezuinig. Ledverlichting komt hier het eerst voor in aanmerking. Een regelmatig en aangepast onderhoud is nodig voor de lange levensduur van je tuinverlichting. Schoonmaken met een zachte doek en warm water volstaat.

Ontwerp verlichtingsplan

Elk verlichtingsplan start met het maken van een ontwerp. De juiste afmetingen van zowel je tuin als van alle elementen zijn nodig. Meet alles nauwkeurig en breng deze afmetingen op schaal over naar het ontwerp. Duid op je ontwerp ook de plaats van paden, grasperken, planten bloembakken en tuinmeubels.

 

Wat krijgt extra aandacht?

Een ontwerp voor je tuinverlichting van De Groot Hoveniers uit Volkel, Noord Brabant, geeft ook aan welke onderdelen van je tuin extra aandacht verdienen in het donker.

 

Lichtrichting

Breng ook de richting aan waarmee je de verschillende elementen van je tuin wilt verlichten. Er is een duidelijk verschil in lichtrichting tussen een vloerlamp, een spot en een wandlamp.

 

Zorg voor voldoende contrast

Zorg bij het ontwerp van je lichtplan voor voldoende contrast. Verlicht je tuin niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Breng niet overal verlichting aan. Zo zorg je voor voldoende contrast tussen licht en donker.

De Groot Hoveniers Tuinen tuin verlichting

De voordelen van tuinverlichting

Aangepaste tuinverlichting zorgt voor vele voordelen en vooral voor:

 • Meer zicht
 • Meer veiligheid
 • Langer genieten van het gezonde buitenleven

 

Ga jij je tuinverlichting aan laten leggen of doe je het zelf?

Tuinverlichting aanleggen kun je op meerdere manieren. Je kunt het uiteraard zelf doen, maar tuinverlichting aan laten leggen door een hovenier geeft je maximale zekerheid over de juiste verlichting. De hovenier past de verlichting aan je tuin en zijn verschillende onderdelen aan. Aangepaste tuinverlichting door een hovenier zorgt voor maximaal tuinplezier, ook tijdens de donkere wintermaanden. Tuinverlichting laten aanleggen doe je bij voorkeur door een van onze vakbekwame medewerkers uit Volkel, Noord-Brabant.

 

We laten je graag wat voorbeelden zien

Wens je een voorbeeld van een tuinverlichtingsplan te zien om achteraf teleurstellingen te vermijden? Dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. We hebben zelfs de mogelijkheid om in de avonduren een verlichtingsvoorstelling in je eigen tuin te geven. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Vul ons contactformulier of bel naar 0413 272 811.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
+
+
+

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!