Een verlichtingsplan geeft je een tweede tuin in het donker

Een mooie tuin komt nog zoveel beter tot zijn recht met een deskundig geplaatste verlichting. Besluit je ook een tuinverlichting aan te brengen? Neem dan zeker de nodige tijd voor een goede voorbereiding. Een tuinverlichting laten aanleggen geeft je de meeste garantie voor een  verlichting die je tuin een eigen persoonlijkheid en uitstraling geeft. Tuinverlichting door hovenier aan laten leggen geeft je vaak het mooiste resultaat. Wij staan je met raad en daad bij en hebben het beste resultaat voor ogen. Waar moet een goede tuinverlichting aan voldoen, zodat een goede tuinverlichting ook aan jou wensen voldoet? Dat vertellen we je graag bij het opstellen van een verlichtingsplan tuin.

 

Het opstellen van een verlichtingsplan tuin

 

Je hebt hierbij de keuze tussen een verlichtingsplan laten maken voor je tuin door onze tuinontwerper. Een verlichtingsplan laten maken kost tijd en vraagt om verstand van zaken,  maar met het in acht nemen van enkele belangrijke richtlijnen kun je ook zelf een verlichtingsplan maken. Wil je een lichtplan voor tuin en beschik je over een voldoende budget? Laat dan je verlichtingsplan tuin maken door onze tuinontwerper. Dat geeft ongetwijfeld het beste resultaat. Bij een verlichtingsplan maken voor je tuin bepaal je eerst welke onderdelen van de tuin ’s avonds zichtbaar moeten zijn. Ga na welk soort licht  daarvoor het best gebruikt kan worden en vanuit welke richting het licht moet komen. Pas daarna kies je de meest geschikte armaturen en controleer of ze voor de meest optimale lichtbalans zorgen.

verlichtingsplan

Lichtplan voor tuin is praktisch en sfeervol

 

Een goed lichtplan voor tuin laten ontwerpen zorgt voor een gezellige, praktische en sfeervolle tuin. Als je zoveel en zo lang mogelijk in je tuin wilt verblijven dan is een aangepaste sfeerverlichting voor je tuin, je eventueel balkon of je (dak)terras nodig. Bij het opstellen van een lichtplan voor je tuin heb je de keuze tussen:

 

 • Een functionele buitenverlichting laten aanleggen: verlicht de verschillende looproutes en toegangsdeuren. Een functionele tuinverlichting vergroot je veiligheidsgevoel
 • Een sfeervolle buitenverlichting laten aanleggen: zorgt voor de juiste sfeer in je tuin
 • Een accentverlichting: verlicht de mooiste punten van je tuin, terras of balkon.

 

Waarom lichtplan voor tuin laten ontwerpen?

 

Als je maximaal en zoveel veel mogelijk van je tuin en het gezonde buitenleven wilt genieten is een goede tuinverlichting onmisbaar. Zo ontstaat er een juiste balans tussen de verschillende lichtbronnen en wordt je tuin bij het donker een waar sprookje.  Een goed lichtplan voor tuin laten maken bestaat uit:

 

 • Tuinschets: is de eerste stap naar de meest geschikte verlichting voor je tuin. Met een goede tuinschets krijg je inzicht over je bestaande of nieuw aan te leggen tuin. Geef met zo’n schets de verschillende elementen hun definitieve plaats
 • Ontwerp lichtplan voor tuin laten maken: maak daarbij duidelijk welke elementen je extra wilt benadrukken. Waar moet je toekomstige tuinverlichting voor een aangepaste sfeer zorgen? Heb je speciale bomen, struiken of bloemen in je tuin? Met een aangepaste verlichting plaats je ze extra in de kijker. Hou er rekening mee dat ook je terras een aangepaste verlichting nodig heeft als je zoveel mogelijk van de lange en gezellige zomeravonden wilt genieten. Met de juiste verlichting wordt ook je tuinafscheiding zelfs een echte blikvanger.
 • Aangepaste sfeerverlichting: kies een aangepaste verlichting voor elk hoekje of onderdeel van je tuin dat je wilt benadrukken. Kies tussen een small, medium of large verlichting. Small licht is het meest geschikt voor je terras en border(s). Kies large licht voor het verlichting van hoge bomen, struiken of een gevel.
 • Small licht: heeft een beperkte lichtsterkte met een maximaal bereik tot anderhalve meter. Wordt vooral gebruikt voor het verlichten van een oprit, een terras, vijver en trappen
 • • Medium verlichting: heeft een gemiddeld bereik van anderhalve tot drie meter. Meest ideaal voor het verlichten van tuinbeelden, struiken, kleine bomen en afscheidingen.
 • Large verlichting: heeft een hoge lichtsterkte en een bereik van meer dan drie meter. Voor het verlichten van gevels, grote tuinbeelden, hoge struiken en bomen.
 • De juiste richting van je tuinverlichting: bepaal voor elk onderdeel van je tuin de juiste lichtrichting. Dat bepaald in grote mate je keuze van armaturen. In tegenstelling met geïntegreerde verlichting die vanuit de grond verlicht, verlichten armaturen rondom het onderdeel. Wandverlichting verlicht zowel rondom als naar beneden en bij spots komt het licht van onderuit. Varieer zowel met lichtrichtingen als met soorten armaturen. Combineer grondspots met staande lampen, wandlampen en spots met elkaar. Zo bekom je al snel een speels lichtspel.
tuin verlichting

Kies de juiste armaturen

 

Je kiest de juiste armaturen pas als je lichtplan voor je tuin helemaal klaar is. Velen kiezen in de eerste plaats voor het design van hun armaturen terwijl het soort licht dat ze verspreiden zeker zo belangrijk is. Geef de nodige aandacht aan de verschillende soorten lichtbronnen. Led tuinverlichting worden steeds populairder.

 

Veilig lichtsysteem

 

De veiligheid van je lichtsysteem is uiteraard erg belangrijk. Heb je kinderen en-of huisdieren in huis? Dan is tuinverlichting met laagspanning van 12 volt een aanrader. Verlichting van 220 volt of netspanning moet je door een geschoold iemand laten monteren. De kabels moeten daarbij minstens 60 centimeter diep onder de grond worden gestopt.

 

Duurzame tuinverlichting

 

Een goede tuinverlichting is vooral duurzaam en energiezuinig. LED verlichting komt hier het eerst voor in aanmerking. Een regelmatig en aangepast onderhoud is nodig voor de lange levensduur van je tuinverlichting. Schoonmaken met een zachte doek en warm water volstaat.

Ontwerp verlichtingsplan

 

Elk verlichtingsplan start met het maken van een ontwerp. De juiste afmetingen van zowel je tuin als van alle elementen zijn nodig. Meet alles nauwkeurig en breng deze afmetingen op schaal over naar het ontwerp. Duidt op je ontwerp ook de plaats van paden, grasperken, planten bloembakken en tuinmeubels.

 

Wat krijgt extra aandacht?

 

Een ontwerp voor je tuinverlichting geeft ook aan welke onderdelen van je tuin extra aandacht verdienen in het donker.

 

Lichtrichting

 

Breng ook de richting aan waarmee je de verschillende elementen van je tuin wilt verlichten. Er is een duidelijk verschil in lichtrichting tussen een vloerlamp, een spot en een wandlamp.

 

Zorg voor voldoende contrast

 

Zorg bij het ontwerp van je lichtplan voor voldoende contrast. Verlicht je tuin niet te weinig, maar zeker ook niet teveel. Breng niet overal verlichting aan. Zo zorg je voor voldoende contrast tussen licht en donker.

De Groot Hoveniers Tuinen tuin verlichting

De voordelen van tuinverlichting

 

Een aangepaste tuinverlichting zorgt voor vele voordelen en vooral voor:

 

 • Meer zicht: meer licht zorgt in de eerste plaats voor meer en duidelijker zicht. Een verlicht tuinpad en een deur die verlicht is zorgen voor extra woon- en leefcomfort. Met de juiste tuinverlichting geniet je ook ’s nachts van je mooi ingerichte tuin of terras.
 • Langer genieten van het gezonde buitenleven
 • Meer veiligheid

 

Tuinverlichting aanleggen

 

Een tuinverlichting aanleggen kun je op meerdere manieren. Je kunt het uiteraard zelf doen, maar tuinverlichting door hovenier aanleggen geeft je maximale zekerheid over de juiste verlichting aangepast aan je tuin en zijn verschillende onderdelen. Een aangepaste tuinverlichting door hovenier zorgt voor maximaal tuinplezier, ook tijdens de donkere wintermaanden. Tuinverlichting laten aanleggen doe je bij voorkeur door een van onze vakbekwame medewerkers.

 

Wens je een verlichtingsplan voorbeeld om achteraf teleurstellingen te vermijden? Dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. We hebben zelfs de mogelijkheid om in de avonduren een verlichtingsvoorstelling in je eigen tuin te geven na aan leiding van een  verlichtingsplan voorbeeld.

Laatste nieuws

Recente projecten

+
Moderne tuin aanleg
+
Moderne tuin
+
+
Hoogteverschillen in de tuin

Moodboard generator

Ontdekken hoe uw droomtuin er uit ziet? Onze ‘moodboard-generator’ helpt u vast op weg!

Onderhoudskalender aanvragen

We helpen u graag om uw tuin zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden. Om u hier bij te helpen kunt u gratis de onderhoudskalender downloaden!